Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Αποκωδικοποίηση του μηνύματος των εκλογών

Αποκωδικοποίηση του μηνύματος των εκλογών

0

Οι εκλογές ως θεσμικά κατοχυρωμένη έκφραση της λαϊκής βούλησης αποτελούν την πεμπτουσία της δημοκρατίας. Οι πολίτες μίλησαν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, έστειλαν μηνύματα με την ψήφο τους και παρότι πρόκειται για εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα μηνύματα έχουν και πολιτική χροιά, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα μας  – παρά τις προεκλογικές προσπάθειες αποστασιοποίησης – είναι ακόμη «σφιχταγκαλιασμένη» με τα κόμματα όπως αποδεικνύεται. Τα μηνύματα δεν είναι ηχηρά τόσο που να επιφέρουν εσωτερικούς κλυδωνισμούς σε κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευση ωστόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ψήφου των πολιτών σε συνδυασμό με την μεγάλη αποχή αποτελούν το κλειδί της αποκωδικοποίησης του μηνύματος των εκλογών το οποίο αποτιμούμε σε νομαρχιακό και πανελλαδικό επίπεδο, με οδηγούς τους εκπροσώπους των κομμάτων στον νομό μας.  

Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος σε νομό και επικράτεια

Τα μηνύματα των εκλογών όπως τα αποκωδικοποιούν τα κόμματα

Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης κ. Θεολόγος Καλαϊτζής: «Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό στο νομό μας για την Νέα Δημοκρατία. Εκλέχτηκε ένα νέος δήμαρχος άξιος στο Δήμο Βιστονίδας, η κα Τσακίρη παρ’ όλες  τις «πιέσεις»  εκλέχτηκε για τρίτη τετραετία κι αυτό σημαίνει ότι οι δημότες Αβδήρων αναγνωρίζουν το έργο της. Στο Δήμο Τοπείρου είχαμε μια πολύ καλή παρουσία με τον κ. Παυλακάκη (46.9%), ήταν πολύ κοντά στην νίκη, αλλά επέδρασαν κάποιες συγκυρίες που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα. Στο δήμο Μύκης εκλέχθηκε ένα άτομο συνεργάσιμο και στο Δήμο Σταυρούπολης ο κ. Καρασακαλίδης που ανήκει στο χώρο μας. Στην νομαρχία επιβεβαιώνεται το έργο του Γιώργου Παυλίδη και του υπερνομάρχη Κ. Τάτση και αποδεικνύεται περίτρανα η εμπιστοσύνη του λαού»

Μήνυμα των εκλογών: Το μήνυμα είναι πολιτικό μεν αλλά όχι κομματικό. Οι αξιότεροι κρίνονται από τα αποτελέσματα.

Ξυνίδης: «Πιστεύω ότι τόσο σε επίπεδο νομού όσο και σε επίπεδο επικράτειας δεν υπάρχουν θεαματικές αλλαγές στους συσχετισμούς δυνάμεων και στο πολιτικό μήνυμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με βάση σημειολογικές αναφορές που υπήρξαν όπως η υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς από την πρώτη Κυριακή, ο Δήμος Πειραιά και η Θεσσαλονίκη σε δεύτερο γύρο. Αυτές είναι ενδείξεις με σαφές πολιτικό μήνυμα αλλά και σε κάποιες περιοχές υποχώρηση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ. Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει θεαματική μεταβολή στο συσχετισμό στο αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Στον νομό μας θεωρώ ότι δικαιώθηκε η καινοτόμα πολιτική επιλογή μακράς πνοής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην υπερνομαρχία που ήθελε να δείξει ότι στη σύγχρονη κοινωνία δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, παρ’ όλες τις δυσκολίες με το συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή μας. Είναι  θετικό το αποτέλεσμα στην υπερνομαρχία καθώς πάνω από το 1/3 των ψηφοφόρων εγκρίνει με τη ψήφο του μια καινοτόμα πρόταση στην ελληνική κοινωνία. Στον δήμο Ξάνθης για πρώτη φορά υπήρξε μια τόσο συγκροτημένη, τόσο ξεκάθαρη άποψη εναλλακτικής διοίκησης του Δήμου. Αγκαλιάστηκε από το 30% των ψηφοφόρων του Δήμου Ξάνθης. Δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις αυτό το σχήμα να εκφράσει ένα πλειοψηφικό ποσοστό στο μέλλον και ήδη έχει εκφράσει τη συντριπτική πλειοψηφία του ότι σύγχρονου και  θετικού ακούστηκε στην τοπική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Χάθηκε ο Δήμος Βιστονίδας και αυτό με στενοχωρεί. Θεωρώ ότι ο Βασίλης Τσολακίδης είναι μια καθαρά αυτοδιοικητική προσωπικότητα που έχει δώσει το δικό του στίγμα. Το θεωρώ απώλεια…Ο Στέλιος Χατζηευαγγέλου για ακόμη μια φορά κατάφερε να εκφράσει πλειοψηφικές απόψεις μέσα στο δήμο Τοπείρου και είναι αποτέλεσμα των συνθέσεων που έχει καταφέρει. Είναι πολύ θετικό το μήνυμα: Όταν συνθέτεις απόψεις μπορείς να δημιουργείς πλειοψηφικά ρεύματα. Ο Παναγιώτης Σαλτούρος έδωσε μια μετωπική σύγκρουση μια παλικαρίσια σύγκρουση. Σ’ ένα καποδιστριακό δήμο είναι δύσκολο να ανατρέψεις ένα εν ενεργεία δήμαρχο έχει στα χέρια του πολλά όπλα. Ο κ. Σαλτούρος έκανε ένα τίμιο ευθύ και παλικαρίσιο αγώνα. Ικανοποιημένος δεν είμαι. Υπάρχουν επιμέρους στοιχεία που είμαι ικανοποιημένος και κυρίως σε ποιοτικά στοιχεία παρά σε αριθμητικά. 

 Πολιτικό μήνυμα:Κοιτώντας τις σταυροδοσίες στο νομό μας βλέπω ότι αυτοί που πρώτευσαν είναι άνθρωποι που αποτελούν τμήματα συγκεκριμένων μηχανισμών που έχουν να κάνουν κυρίως με την εργασία και όχι με την πολιτική. Σήμερα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ποιος φαίνεται ότι διαχειρίζεται την εργασία. Αυτοί  που πλειοψήφισαν σε νομαρχιακό και δημοτικό ψηφοδέλτιο είναι άνθρωποι που έχουν στα χέρια τους την κατανομή της εργασίας. Αυτό για μένα είναι το βασικό μήνυμα το οποίο πρέπει να αξιολογήσουν τα πολιτικά κόμματα. Το κατά πόσον δηλ. οι πολίτες εξαναγκάζονται να ψηφίσουν με βάση του ποιος διαχειρίζεται την εξουσία της εργασίας. Δεν γνωρίζω αν είναι εξαναγκασμός ή πειθαναγκασμός δεν έχω στοιχεία. Αυτή η τεράστια διαφορά ψήφων όμως δεν οφείλεται μόνο στις ικανότητες και τις προσωπικότητες. Σελβιέρογλου: «Για τον νομό μας οι αρχικές μας εκτιμήσεις δεν υπολείπονταν των αποτελεσμάτων. Επίσης θέλω να τονίσω ότι δεν έγινε ουσιαστικός διάλογος και στις εκλογές υπερτέρησαν  επικοινωνιακές τακτικές. Αναφορικά με την παρουσία μας δεν πετύχαμε το στόχο μας να είμαστε στο νομαρχιακό συμβούλιο (2,36%). Στον δήμο όμως είμαστε παρόντες στο δημοτικό συμβούλιο με τον κ. Ανταμπούφη (4,44%).

Μήνυμα των εκλογών: Η προσπάθεια που έχει  κάνει ο ΣΥΝ να είναι αυτές οι εκλογές αυτοδιοικητικές και όχι κομματικές. Θέλουμε να υπάρχει χώρος των μειονοτικών πολιτών στην αυτοδιοίκηση. Νομίζουμε ότι η προσπάθειά μας σε γενικές γραμμές αξιολογείται καλή. Στον νομό μας έχουμε ένα ποσοστό, παρά τις πιέσεις, που μας επιτρέπει να είμαστε παρόντες».

Πυργελής: «Από τα αποτελέσματα της Κυριακής αναδεικνύεται ότι υπάρχει ένα πρόσφορο έδαφος στις δυνάμεις (ΔΗΚΚΙ, Οικολογική ανανέωση, Παρέμβαση αριστερών πολιτών)  που στήριξαν τα ψηφοδέλτια και συμμετείχε και το ΚΚΕ για συνέχιση της συνεργασίας  σ’ άλλα επίπεδα πέραν των εκλογών . Είναι ένα στοιχείο που θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια. Αναφορικά με τα εκλογικά αποτελέσματα είχαμε άνοδο και στον δήμο (207 ψήφους περισσότερους) και στην νομαρχία (270). Είχαμε άνοδο σ’ όλη τη χώρα και μέσα στην Αθήνα σε μεγάλους σημαντικούς δήμους»

Μήνυμα εκλογών: Ήταν μια σημαντική μάχη. Από σήμερα ξεκινούν νέοι αγώνες και πρέπει να αξιοποιήσουμε ότι αποκομίσαμε».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα επακόλουθα της βιοαιθανόλης για την ΕΒΖ

«Διέβη τον Ρουβίκωνα» η ΕΒΖ με την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ της εταιρείας για μετατροπή τω…