Ανακύκλωση με εθελοντική εργασία

0

Το μεγάλο και δύσκολο έργο της ανακύκλωσης ανέλαβαν οι εθελοντές νέοι του Κέντρου Νεότητας, οργανισμός της Μητρόπολης Ξάνθης με τη στήριξη του Δήμου.

Το δρόμο της ανακύκλωσης παίρνουν τα χαρτιά και τα μεταλλικά κουτιά που πετιούνται στους κάδους με το σήμα της ανακύκλωσης. Οι 20 κάδοι που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης όπως στο πάρκιγκ της Νομαρχίας και στον χώρο του Πανεπιστημίου είναι αποτέλεσμα της εθελοντικής εργασίας των νέων παιδιών του Κέντρου Νεότητας, που ανήκει διοικητικά στη Μητρόπολη Ξάνθης.

Όπως μας αναφέρει ο υπεύθυνος του προγράμματος ανακύκλωσης όπως ορίστηκε από τη Μητρόπολη, ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το όλο εγχείρημα ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, χωρίς δεδομένα και οικονομική στήριξη αλλά με πολλή διάθεση.

Κέντρο Νεότητας και Δήμος Ξάνθης

Η προσπάθεια ξεκίνησε την άνοιξη και όπως λέει ο π. Αναγνωστόπουλος : «από αρχές καλοκαιριού έχουν τοποθετηθεί 20 κάδοι, εκ των οποίων οι 14 είναι μπλε και είναι για χαρτί και οι υπόλοιποι έχουν το σήμα της ανακύκλωσης και είναι για μεταλλικά κουτάκια.» Η αγορά τους έγινε επί πιστώσει λόγω έλλειψης κονδυλίων, σε πολύ καλή τιμή λόγω γνωριμιών, από ιδιωτική εταιρεία. Με την τοποθέτησή τους όμως, ευαισθητοποιήθηκε ο Δήμος και κάλυψε τα έξοδα αγοράς δωρίζοντας άλλους δέκα κάδους χαρτιού συνολικής χωρητικότητας 1.200 κυβικών.

Ο δρόμος της ανακύκλωσης

Τα υλικά που σωρεύονται στους κάδους, παίρνει με ειδικά απορριμματοφόρα οχήματα, εταιρεία από την Καβάλα όπου γίνεται η διαλογή τους και προωθούνται αναλόγως. Ο π. Αναγνωστόπουλος μας τονίζει ότι τα οχήματα αυτά κάνουν συλλογή χαρτιού και από άλλα σημεία της πόλης όπου συγκεντρώνεται σημαντική ποσότητα για ανακύκλωση κι έχει επιτευχθεί να γίνεται η αποκομιδή κάθε 15 ημέρες. Επίσης μας ενημερώνει ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει επανασχεδιασμός και θα υπάρξει ανακοίνωση για τα νέα σημεία τοποθέτησης των κάδων.

Μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών

Οι κάτοικοι της Ξάνθης δέχθηκαν την προσπάθεια και ενώ στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί, τώρα την αγκάλιασαν και ανταποκρίνονται. Όπως μας αναφέρει ο π. Γεώργιος: «αν συνεχιστεί η υποστήριξη, στόχος τώρα είναι η τοποθέτηση πρες-κοντέϊνερ, δηλαδή μεγάλου κάδου που θα πρεσάρει τα μεγάλης επιφάνειας χαρτιά και χαρτόνια που θα τοποθετούνται» και κλείνει λέγοντας: «Προσωπικά χάρηκα πολύ για τη διάθεση των παιδιών για εθελοντική εργασία και ευχαριστώ τον Μητροπολίτη Ξάνθης για την ηθική υποστήριξη. Ευελπιστώ να συνεχίσει να μας στηρίζει ο Δήμος».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδριάζει την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης στο Δημα…