Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Α.Κοντός: Οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς

Α.Κοντός: Οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς

0

Απολύτως αισιόδοξος δηλώνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αλέξανδρος Κοντός, για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας. Ο κ. Κοντός εκτιμά ότι το έργο που υλοποιείται στον τομέα αυτό τα τελευταία 2,5 χρόνια από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αρχίσει να φέρνει θετικά αποτελέσματα και, κυρίως, όπως τονίζει να "αλλάζει την ψυχολογία των αγροτών, που στο παρελθόν αισθάνονταν ότι δεν είχαν κανένα σύμμαχο στην προσπάθεια τους".

Κύριε υφυπουργέ, ποια είναι η καινοτομία που, έως τώρα, θεωρείτε ότι χαρακτηρίζει το έργο σας;

Το έργο που υλοποιεί, χωρίς παρεκκλίσεις, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εξελίσσεται με συνέπεια και ταχύ ρυθμό πάνω στη βάση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Κάποιος θα μπορούσε αυτό να το χαρακτηρίσει καινοτομία, σε σύγκριση με την κατάσταση που ίσχυε στο παρελθόν, εμείς το θεωρούμε αυτονόητο καθήκον μας. Από κει και πέρα το σημαντικό είναι ότι το έργο μας εξελίσσεται με πολύ θετικά αποτελέσματα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αναπτύξει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον αγροτικό κόσμο και η ψυχολογία των αγροτών, που στο παρελθόν αισθάνονταν ότι δεν είχαν κανένα σύμμαχο στην προσπάθεια τους, έχει αρχίσει να αλλάζει.

Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που, όπως λέτε, άλλαξε την  ψυχολογία των αγροτών;

Οι αγρότες είναι εκείνοι που κρίνουν και αξιολογούν καθημερινά τις προσπάθειες μας, οι οποίες ήδη αποδίδουν καρπούς και αυτό είναι που τους δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον.

Ήδη, ο αγροτικός κόσμος έχει αρχίσει να βλέπει απτά αποτελέσματα της πολιτικής μας στην καθημερινότητα του, το εισόδημα του να βελτιώνεται και τα προϊόντα του να διεκδικούν μία καλύτερη θέση στην εγχώρια αλλά και την διεθνή αγορά.

Η εθνική στρατηγική ανά προϊόν, πάνω στην οποία βασίζουμε το κύριο μέρος της πολιτικής μας, αποφέρει καρπούς από την μια άκρη έως την άλλη της χώρας και παράλληλα με τις λοιπές δράσεις μας, δίνει ουσιαστική ώθηση στην ελληνική αγροτική οικονομία.

Ως προς τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας αναφέρω ενδεικτικά ότι σημειώνεται ήδη μείωση στο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, έχοντας ως στόχο πάντα αυτή να γίνει ακόμα μεγαλύτερη, ενώ ιδιαίτερα ικανοποιητικά λειτουργούν θεσμοί όπως οι Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις για σημαντικά προϊόντα της χώρας μας -που επιτρέπει στους ίδιους τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλαμβάνουν συντονισμένες δράσεις για την προώθηση των προϊόντων τους-αλλά και η Συμβολαιακή γεωργία, η οποία ήδη άρχισε να εφαρμόζεται σε ορισμένα προϊόντα και σύντομα θα επεκταθεί σε περισσότερα.

Ακόμη, έγινε πράξη η προεκλογική μας εξαγγελία για καταβολή των ενισχύσεων του ΕΛΓΑ σε τρεις μήνες από τη συγκομιδή των προϊόντων, με αποτέλεσμα όλοι οι πληγέντες να αποζημιώνονται έγκαιρα και με δίκαιο τρόπο. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στην κτηνοτροφία, που είχε εγκαταλειφθεί τα προηγούμενα χρόνια, παρέχοντας κίνητρα στους Έλληνες κτηνοτρόφους και στηρίζοντας έναν κλάδο εξαιρετικά σημαντικό για την αγροτική οικονομία της χώρας μας.

Εξαντλούμε, επίσης, όλα τα περιθώρια για ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν σε επενδύσεις και εκσυγχρονισμό των υποδομών στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και δίνουμε βάρος σε μία καλά σχεδιασμένη στρατηγική προβολής και προώθησης των προϊόντων μας στην εγχώρια και διεθνή αγορά, συνεργαζόμενοι με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών και τους εξαγωγικούς φορείς του κάθε κλάδου.

Με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, το σύστημα των επιδοτήσεων άλλαξε ριζικά και δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για περαιτέρω συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και ενδεχομένως εγκατάλειψη της γεωργίας από έναν μεγάλο αριθμό αγροτών. Κατανοείτε τους φόβους αυτούς;

Πράγματι, η νέα ΚΑΠ. που εφαρμόζεται από τις αρχές του έτους, επιβάλλει ριζικές αλλαγές στην ελληνική γεωργία, όπως και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Για παράδειγμα, σε ο,τι αφορά τις επιδοτήσεις οι αγρότες μέχρι το 2013 θα εισπράττουν κανονικά τις κοινοτικές ενισχύσεις, με τρόπο όμως διαφορετικό από αυτόν που ίσχυε μέχρι και πέρυσι, καθώς πλέον οι ενισχύσεις δεν θα εξαρτώνται σε κανένα βαθμό από τον όγκο της παραγωγής. Το ποσό που θα εισπράττουν στο εξής και μέχρι το 2013 οι αγρότες θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδοτήσεων που εισέπρατταν κατά την τριετία 2000-2002.

Αυτό είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία, ωστόσο είναι μία πραγματικότητα στην οποία δεν έχουμε άλλα περιθώρια παρά μονό να προσαρμοστούμε και φυσικά να οργανωθούμε σωστά, ώστε να μην επιβεβαιωθούν οι όποιες δυσάρεστες προβλέψεις. Εμείς, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των αγροτών για το αύριο, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να εγκλωβιστεί σε μία κατάσταση ηττοπάθειας, που στη δεδομένη κρίσιμη χρονική συγκυρία θα μπορούσε να είναι καταστροφική. Δουλεύουμε συστηματικά για να προλάβουμε τις εξελίξεις και να δώσουμε προοπτική στην ελληνική γεωργία και ήδη τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, όπως σας προανέφερα, έχουν αρχίσει να φαίνονται. Δίνουμε έμφαση στην ενημέρωση, παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις μας. έτσι ώστε ο Έλληνας αγρότης να αντιληφθεί ότι μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει στον δύσκολο ανταγωνισμό, άλλα και να εξασφαλίσει μία πολύ καλή θέση για τα ποιοτικά προϊόντα του στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι και ο ίδιος θα αρχίσει να σκέφτεται επιχειρηματικά τη θέση του και θα πρέπει να κινητοποιηθεί και να οργανωθεί για να κερδίσει το μεγάλο "στοίχημα" της αγροτικής ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, που πράγματι αποτελεί μεγάλο "βαρίδι" για τον αγροτικό προϋπολογισμό, ποια είναι τα αποτελέσματα των μέτρων που έχετε λάβει;

Πράγματι, το υψηλό κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και πλήττει σημαντικά το εισόδημα του Έλληνα αγρότη. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης έχουμε λάβει ήδη δραστικά μέτρα στην κατεύθυνση της τόνωσης του ανταγωνισμού, της μείωσης των τιμών των αγροτικών εφοδίων στην εγχώρια αγορά και την προστασία των συμφερόντων του Έλληνα αγρότη.

Μεταξύ άλλων εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους για τον εντοπισμό στρεβλώσεων στην αγορά, υπογράψαμε Απόφαση για την απλούστευση των διαδικασιών και την διευκόλυνση της "παράλληλης εισαγωγής" των φυτοπροατατευτικών προϊόντων στη χώρα μας από χώρες της Ε.Ε., με σειρά ενεργειών μας στηρίξαμε την προσπάθεια της συνεταιριστικής εταιρείας αγροτικών εφοδίων AGRO Α Ε . που ίδρυσε η ΠΑΣΕΓΕΣ με ην συμμέτοχη 36 ενώσεων αγροτικών Συνεταιρισμών. προκείμενου μέσα από την εκτέλεση μαζικών προμηθειών αγροτικών εφοδίων, να επιτευχθεί η μείωση του κόστους αυτών και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά, θεσπίσαμε μια σειρά από μέτρα ώστε να επιταχύνουμε τους αναδασμούς σε ολόκληρη την χώρα και πολλά ακόμη.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, σύμφωνα με τους επίσημους τιμοκαταλόγους των εταιριών διακίνησης φυτοφαρμάκων, σε 47 φυτοπροστατευτικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης παρατηρούνται μειώσεις έως και 50%.

Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι σε πολλές κατηγορίες αγροτικών προϊόντων η εφαρμογή προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης έχει ήδη επιφέρει σημαντική μείωση στο κόστος παράγωγης τους. Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας ΑGRΟ Α.Ε., σε αρκετά φυτοφάρμακα και λιπάσματα που διατίθενται στην αγορά έχουν σημειωθεί μειώσεις από 15 έως 25%.

Η κτηνοτροφία αποτελούσε τα προηγούμενα χρόνια τον "μεγάλο ασθενή" της ελληνικής γεωργίας. Τι άλλαξε και αισιόδοξος είστε για το μέλλον της;

Από την αρχή δώσαμε έμφαση στην τόνωση του ηθικού των Ελλήνων κτηνοτρόφων και στην αλλαγή της ψυχολογίας τους έτσι ώστε να καταλάβουν ότι πάρα την εγκατάλειψη που υπέστησαν τα προηγούμενα χρονιά, ο σημαντικός αυτός κλάδος μπορεί να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να οργανωθεί πάνω σε επιχειρηματική βάση. Πάνω σε αυτό το σχέδιο δουλεύουμε και σας διαβεβαιώνω ότι το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει.

Έχουμε δώσει ώθηση στον κλάδο με μία σειρά μέτρων, που μεταξύ άλλων προστατεύουν τα ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα από τις παράνομες "ελληνοποιησεις" εισαγομένων, δίνουν κίνητρα στους κτηνοτρόφους να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες τους και να ασχοληθούν με την βιολογική κτηνοτροφία, στην οποία η ανταπόκριση πέρυσι ήταν εντυπωσιακή κυρίως από νέους αγρότες. Ακόμη, προχωρήσαμε στην έκδοση δανείων με επιδότηση 100% στους νέους κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών, δώσαμε έμφαση στη συνεχή εκπαίδευση των κτηνοτρόφων μέσω των προγραμμάτων του "ΔΗΜΗΤΡΑ", ενισχύσαμε τον ΕΛΟΓ και οργανώσαμε τα εργαστήρια που διαθέτει ο Οργανισμός σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, θεσμοθετήσαμε τον "Εγκεκριμένο Κτηνίατρο", τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης σε κάθε νομό της χώρας, τα οποία θα είναι στελεχωμένα με επιστήμονες εξειδικευμένους στις απαιτήσεις της κτηνοτροφίας της κάθε περιοχής και θα παρέχουν στους αγρότες επιστημονική, επαγγελματική και τεχνολογική υποστήριξη.

Στελεχώνουμε τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με εξειδικευμένο κτηνιατρικό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες των παραγωγών και ρίχνουμε βάρος στην καμπάνια προώθησης και προβολής του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά, συστήσαμε την Διεπαγγελματική Οργάνωση για το Μέλι και προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες για την ίδρυση διεπαγγελματικης οργάνωσης στο γάλα. Παράλληλα, ανοίγουμε μία νέα εποχή στον ΕΛΓΑ και προωθούμε μεταβολές στον κανονισμό του υπέρ των κτηνοτρόφων, με στόχο την κάλυψη επιπρόσθετων ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο, θεωρούμε δε σημαντική επιτυχία το γεγονός ότι κατοχυρώσαμε την φέτα ως ΠΟΠ ελληνικό προϊόν.

Τα παραπάνω και άλλα ακόμη πολύ σημαντικά μέτρα που έχουμε λάβει έως τώρα. μαζί με αυτά που σχεδιάζουμε για το άμεσο μέλλον, θα τονώσουν περαιτέρω την γεωργική δραστηριότητα των Ελλήνων κτηνοτρόφων, αναστρέφοντας ολοκληρωτικά τη φθίνουσα πορεία που είχε όλα τα αυτά χρονιά

Η βιολογική γεωργία έχει προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα;

Τα ποσοστά βιοκολλιέργειας της χώρας μας κινούνται ακόμα σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ωστόσο αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. Μάλιστα, αναλογικά με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα είναι διπλάσιος του μέσου ευρωπαϊκού, ενώ μέσα σε δύο χρόνια οι βιολογικές καλλιέργειες αυξήθηκαν από 0,8% σε 2,6% της συνολικής παραγωγής της χώρας μας. Έχουν, δε, σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, καθώς τα προϊόντα της ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες και οι πωλήσεις τους αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στην εγχώρια αγορά οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν πέρυσι κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ την τελευταία πενταετία η αύξηση ανήλθε σε 150%.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στην Ελλάδα και φυσικά καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να την στηρίξουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Στόχος μας είναι να την αναδείξουμε ως μία εναλλακτική και σαφώς ελπιδοφόρα προσέγγιση, που μπορεί να παράγει ασφαλή τρόφιμα, να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος και να ενισχύσει το αγροτικό εισόδημα, μέσα από δράσεις που επεκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα, θα σας αναφέρω ενδεικτικά τις ενισχύσεις που δίνονται στους βιοκαλλιεργητές με τα επιδοτούμενα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, καθώς επίσης και το γεγονός ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση αντιμετωπίσαμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια που συναντούσαν οι αγρότες, προκειμένου να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους.

Παράλληλα δημιουργήσαμε ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα πιστοποίησης, κωδικοποιήσαμε τις διατάξεις περί του βιολογικού τρόπου παραγωγής των γεωργικών προϊόντων, τους κανόνες για την ίδρυση πιστοποιητικών οργανισμών, ώστε να ενισχυθεί η αγορά και με νέους πιστοποιητικούς οργανισμούς, με την ύπαρξη των οποίων και μέσα από τον ανταγωνισμό που θα υπάρξει, θα μειωθεί το κόστος πιστοποίησης.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χαράζει «Κοινή Πορεία» για το Δήμο Σταυρούπολης

«Κοινή Πορεία»… για το Δήμο της Σταυρούπολης,  χάραξε ο συνδυασμός με επικεφαλής τον …