Υπό κατάληψη η Καπνική Μιχαηλίδη

0

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την προστασία του εργοστασίου είναι οι εργαζόμενοι . Ζητούν την συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας. Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη του εργοστασίου της Καπνικής Μιχαηλίδη, είναι οι επτακόσιοι περίπου εργαζόμενοι, οι οποίοι αντικρίζουν τον κόπο χρόνων, να φεύγει σε άλλο προορισμό, με την ανεργία να τους χτυπάει την πόρτα…

Όλα ξεκίνησαν περίπου μεσάνυχτα Δευτέρας όταν φορτηγά από τα εργοστάσια των Σκοπίων και της Βουλγαρίας έφτασαν στην Ξάνθη για να «ξηλώσουν» τον εξοπλισμό του εργοστασίου και να τον μεταφέρουν εκτός χώρας, εκεί όπου τώρα θα ξεκινήσει η επεξεργασία του καπνού.

Το βράδυ της Δευτέρας, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων της Καπνικής Μιχαηλίδη κ. Καραποστόλης, πήγε στο εργοστάσιο η αδελφή του κ. Μιχαηλίδη και στην συνέχεια εκεί βρέθηκαν δύο φορτηγά με πινακίδες Σκοπίων όπου εκφόρτωσαν μηχανήματα τεχνολογίας 1950 και στην συνέχεια, ξήλωσαν τα μηχανήματα του εργοστασίου για να συνεχίσει η μεταφορά τους αλλού.

Το Σωματείο είχε προειδοποιήσει τον κ. Μιχαηλίδη ότι δεν θα επιτραπεί η μεταφορά των μηχανημάτων στο εξωτερικό.

Αυτό που επισήμανε ο κ. Καραποστόλης, είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπουν την μεταφορά των μηχανημάτων εφόσον η διοίκηση του εργοστασίου χρωστάει ακόμη χρήματα στους εργαζόμενους.

«Αυτοί ήθελαν να μας παραπλανήσουν. Μόλις είδαν ότι εμείς βρισκόμαστε στο εργοστάσιο, εκβίασαν περίπου δέκα άτομα, για να ξηλώσουν τον εξοπλισμό του εργοστασίου και να τον φορτώσουν στα φορτηγά. Εμείς τους εμποδίσαμε και κάναμε κατάληψη».

Όταν έμαθε ο κ. Μιχαηλίδης για την κατάληψη, με πραξικοπηματικό τρόπο, όπως ανέφερε ο κ. Καραποστόλης, προσπάθησε να την ανατρέψει χωρίς να τα καταφέρει.

Οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στο εργοστάσιο μέχρι η Διοίκησή του να τους ξεπληρώσει όλα τα χρήματα που τους οφείλει.

Και αυτό που τώρα ζητούν είναι την συμπαράσταση όλων.

Την συμπαράσταση όλης της τοπικής κοινωνίας έτσι να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά τους.

Όσον αφορά πάντως στην κατάληψη του εργοστασίου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, απέστειλε την εξής ανακοίνωση:

Η Καπνική Α. Μιχαηλίδης Α.Ε. επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να λειτουργήσει το εργοστάσιο της Ξάνθης ως μικρότερη παραγωγική μονάδα με διακόσιους περίπου εργαζόμενους, εφόσον φυσικά τούτο της επιτραπεί.

Σε εκπλήρωση της δέσμευσής της αυτής, απεστάλησαν μικρότερης δυναμικότητας μηχανήματα από το εργοστάσιό μας της FYROM τα οποία και θα ανταλλαγούν με μέρος των μηχανημάτων του εργοστασίου Ξάνθης, πράγμα που ήταν επίσημα γνωστό από καιρό και στο Σωματείο των Εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στην φορτοεκφόρτωση υπέστησαν βιαιοπραγίες, το δε εργοστάσιο κατελήφθη από σαράντα περίπου εργαζόμενους και μη, υπό την καθοδήγηση και την συμμετοχή της Διοικήσεως του Σωματείου των εργαζομένων.

Η αστυνομία αν και εκλήθη, λόγω ελλείψεως προσωπικού όπως μας δηλώθηκε, δεν έλαβε τα προσήκοντα μέτρα.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φάρμακο, Φαρμάκι

Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, μα συνάμα είναι ένα καταναλωτικό προϊόν υπερτιμημένο από…