Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Υπάρχει φως στο τούνελ για τη ΣΕΒΑΘ;

Υπάρχει φως στο τούνελ για τη ΣΕΒΑΘ;

0

Αρχίζει η δεύτερη φάση κινητοποιήσεων

 

Η αγωνία για το μέλλον των συνεταιριστικών παρατείνεται

Συνεχίστηκε και την Παρασκευή η κατάληψη του υποκαταστήματος της ΑΤΕ Ξάνθης, μορφή κινητοποίησης που αποφασίστηκε από κοινού μ’ όλα τα σωματεία των συνεταιριστικών εργοστάσίων και του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. Στο σημείο της κατάληψης και την Πέμπτη και την Παρασκευή εκτός από τους εργαζόμενους υπήρχε συμπαράσταση απ’ τα υπόλοιπα συνεταιριστικά εργοστάσια, δηλώνοντας έτσι ο αγώνας είναι κοινός. Ότι μπορεί η ΣΕΒΑΘ να είναι αυτή που τώρα αντιμετωπίζει οξύ το πρόβλημα, αλλά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου… Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο κι αν δεν δοθεί λύση από την πολιτεία και δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα αυτών των εταιρειών δεν θα αργήσει να …χτυπήσει και τη δική τους πόρτα! Έκδηλη η αγωνία των εργαζομένων που οι περισσότεροι έχουν οικογένειες και παιδιά σε ηλικία που σπουδάζουν με επακόλουθο να μην μπορούν να καλύψουν τα έξοδα, αφού έχουν να πληρωθούν 7 μήνες! Το πρόβλημά τους εντατικοποιείται γιατί δεν…φαίνεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον …φως στο τούνελ, αφού παρ’ όλες τις προσπάθειες και τις κινήσεις του υφυπουργού κ. Κοντού, τις διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων και συναντήσεις επί συναντήσεων με τον υφυπουργό κ. Δούκα του βουλευτή κ. Τσαλίδη, τίποτε χειροπιαστό δεν έχει διαφανεί στο ορίζοντα που να πείθει ότι θα αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα.

Οι αοριστολογίες του τύπου «Έχει βρεθεί λύση, αλλά επιφυλάσσομαι» δεν πείθουν και δεν είναι ικανές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Οι δε πρόσφατες επαφές του άρτι αφιχθέντος εκ Ρωσίας, προέδρου της ΣΕΒΑΘ με τον κ. Μηλιάκο και τον κ. Κοντό και η συγκρατημένη αισιοδοξία που εξέφρασε στους εργαζόμενους δεν αποτελούν εχέγγυο! Και ενώ η διοίκηση λεκτικά βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων η απουσία της στο χώρο της κατάληψης πιστοποίησε τη διάσταση μεταξύ λόγων και έργων.

Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου κ. Παπαβασιλείου μαζί με τους προέδρους των σωματείων των συνεταιριστικών άρχισε το Σάββατο μια σειρά επαφών με

τους βουλευτές του νομού, τη Δευτέρα δε θα γίνει συνάντηση με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ενώ την Τρίτη με ΚΚΕ και ΝΔ, γνωστοποιώντας το πρόβλημα και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα αρραγές μέτωπο απ’ όλους τους τοπικούς φορείς, να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία όπως άλλωστε επεσήμανε και ο πρόεδρος του σωματείου της ΣΕΒΑΘ κ. Χ. Χρυσοχοϊδης: «Κάνουμε μια καμπάνια να ενημερώσουμε τον κόσμο της Ξάνθης γιατί υπήρχε μια εσωστρέφεια του συνεταιριστικού κινήματος και η τοπική κοινωνία είχε μια απαξιωτική στάση απέναντι σ’ αυτό. Πρέπει αυτό ν’ αλλάξει. Γιατί δεν συμφέρει στην τοπική κοινωνία να κλείσει η ΣΕΒΑΘ, αφού θα διαταραχθεί ο κοινωνικός της ιστός και η τοπική οικονομία». Σημείωσε όμως και κάτι άλλο ενδεικτικό που πρέπει να αξιολογηθεί σαν παράμετρος: «Οι εποχές είναι δύσκολες…», γιατί δύσκολα βγάζεις τον βολεμένο από τον καναπέ του. Μόνο αν μένει απλήρωτος και κινδυνεύει να μείνει άνεργος σε μια κοινωνία με καλπάζουσα ανεργία μόνο αν βιώσει στο πετσί του τον εφιάλτη της ανεργίας, μπορεί να κινητοποιηθεί.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταράχτηκαν τα νερά… των επιχειρήσεων με το ενιαίο ωράριο

Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης: «Το ενιαίο ωράριο θα μας εξοντώσει…». Αναταράχτηκαν τα νερά…ανήμ…