Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας

Υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας

0

Ένα σεμινάριο του ΤΕΕ Θράκης απευθυνόμενο σε όλους του Μηχανικούς. Ένα σεμινάριο απευθυνόμενο στους Μηχανικούς, σχετικά με την ασφάλεια και την υγιεινή στους χώρους εργοταξίων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής από το Τεχνικό Επιμελητήριο Θράκης σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης.

Η ασφάλεια άλλωστε των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και κυρίως στα οικοδομικά έργα, είναι και το ζητούμενο.

Κάτι που το ΤΕΕ Θράκης, με την ενημέρωση που παρέχει στους Μηχανικούς, προσπαθεί και να το πετύχει.

«Σήμερα κάνουμε ένα ολοήμερο σεμινάριο για τους τεχνικούς ασφαλείας και ζητήματα ασφαλείας και υγείας σε εργοτάξιο τεχνικών έργων με μεγαλύτερη έμφαση στα οικοδομικά έργα.

Σήμερα υπάρχει ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο το οποίο αποδίδει υποχρεώσεις, ευθύνες και λειτουργίες σε όλους τους συντελεστές της παραγωγής.

Αυτό το θεσμικό πλαίσιο είναι σε γενικές γραμμές και ευρωπαϊκή επιταγή από τη μια πλευρά, όμως ιδιαίτερα στην Ελλάδα το έχουν προχωρήσει πάρα πολύ και θεωρούμε ότι έχουμε έναν πλήρη θεσμικό μηχανισμό» τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Αργύρης Πλέσσιας.

Από εκεί και πέρα όμως όπως επισήμανε, αυτός ο πλήρης θεσμικός μηχανισμός, απαιτεί ανθρώπους, ανθρώπινο δυναμικό, να εξειδικευτεί για να μπορέσει να περάσει στο εκάστοτε τεχνικό έργο.

«Αυτό το αντικείμενο της κατάρτισης, της γνώσης από τη μια μεριά του θεσμικού πλαισίου, των υποχρεώσεων, των αρμοδιοτήτων, όλης αυτής της διαδικασίας αλλά και των τεχνικών ώστε να κάνουμε ένα έργο ασφαλέστερο, φιλοδοξούμε ως Τεχνικό Επιμελητήριο να το δώσουμε σε όλους τους συναδέλφους».

Το ΤΕΕ Θράκης πραγματοποιεί επανειλημμένα σεμινάρια κατάρτισης τα οποία γίνονται εκ περιτροπής και θα γίνονται εκ περιτροπής σε όλες τις πόλεις της Θράκης έτσι μέσα σε διάρκεια δύο τριών ετών να υπάρχει δυνατότητα κάποιος μηχανικός να μπορέσει να τα παρακολουθήσει ευελπιστώντας με τις «μικρές του δυνάμεις» να παρέχει πλέον στο σώμα των Μηχανικών και αυτή τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με σωστό τρόπο για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων και για το καλό αποτέλεσμα των έργων.

Η Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει από την μια μεριά τους νόμους, έχει θεσμοθετήσει και ελεγκτικούς μηχανισμούς. Είναι τα λεγόμενα ΚΕΠΕΚ με τους Επιθεωρητές εργασίας οι οποίοι βγαίνουν και κάνουν ορισμένους ελέγχους.

Από την άλλη όμως για να είναι σωστό το αποτέλεσμα στον έλεγχο πρέπει κάποιοι άνθρωποι να μοχθήσουν, κάποιο άνθρωποι να ετοιμάσουν τα αντίστοιχα έγγραφα, να ξέρουν τι πρέπει να γίνει και τι όχι και να τα εφαρμόσουν αυτά στην πράξη.

Αυτά τα κάνουν κυρίως οι Μηχανικοί που ως Τεχνικοί Ασφαλείας είτε ως επιβλέποντες αναλαμβάνουν τον φόρτο του εγχειρήματος.

«Δυστυχώς όμως όταν θεσμοθετεί η Πολιτεία, ο φόρτος αυτού του εγχειρήματος όσον αφορά στους Μηχανικούς, δεν μετουσιώνεται σε αντίστοιχη αμοιβή.

Η Πολιτεία θεσμοθετεί λέγοντας ότι δεν γεννάται δαπάνη στον προϋπολογισμό. Γεννάται απλά δαπάνη στις πλάτες των Μηχανικών.

Εν πάσει περιπτώσει, στα πλαίσια του κοινωνικού μας ρόλου, παίρνουμε και αυτές τις υποχρεώσεις και σαν Τεχνικό Επιμελητήριο, φροντίζουμε να τις διαχέουμε στους συναδέλφους».

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανανεώθηκε ο εξοπλισμός του Γηροκομείου Ξάνθης

Από τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Πολύτιμη η συμβολή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.…