Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Τροχαία ατυχήματα, διαδίκτυο και ψυχαγωγία

Τροχαία ατυχήματα, διαδίκτυο και ψυχαγωγία

0

«Αγαπημένα μου παιδιά, αγαπημένοι μου μαθητές, μικροί συνάδελφοι, σας καλωσορίζω και εύχομαι να είναι η συζήτησή μας γόνιμη, ουσιώδης και να επικεντρωθούμε επάνω σε θέμα κοινού προβληματισμού. Είναι πολύ σημαντικός ο θεσμός του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εφήβων»…ήταν τα πρώτα λόγια της Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης κ. Θεοδώρας Συμπιλίδου κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εφήβων που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης παρουσία εφήβων νομαρχιακών συμβούλων από όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια του νομού μας.

Καλωσορίζοντας του νέους νομαρχιακούς συμβούλους ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης τόνισε πως οι απόψεις τους και ο διάλογος που αναπτύσσεται είναι πολύ σημαντικός έτσι ώστε να υπάρχει δημιουργική και γόνιμη συζήτηση πάνω σε θέματα που απασχολούν την κοινωνία και τους νέους μας.

Τρία ήταν τα θέματα της συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου εφήβων.

Θέματα που απασχολούν τον κάθε νέο και δεν αφήνουν κανένα αδιάφορο.

Τροχαία ατυχήματα, ψυχαγωγία και διαδίκτυο.

Μάλιστα η Νομαρχιακή Σύμβουλος Γεωργία Κυρκούση από το 2ο Ενιαίο Λύκειο Ξάνθης, μίλησε για το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων και της αντιμετώπισής τους, λέγοντας: «Τα τροχαία ατυχήματα, λόγω του μεγάλου αριθμού τους και των συνεπειών τους, αποτελούν το κλασσικό είδος ατυχημάτων. Κάθε χρόνο, τουλάχιστον 250000 άτομα σε όλο τον κόσμο σκοτώνονται στους δρόμους. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, είναι άτομα νεαρής ηλικίας, 17-24 ετών. Η χώρα μας, δυστυχώς, μαζί με την Ισπανία κατέχουν τις πρώτες θέσεις στην ευρωπαϊκή ένωση. Τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι από τροχαία στην Ελλάδα ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 2000 θύματα. Οι νεκροί, βέβαια, είναι περισσότεροι από τους επίσημους αριθμούς, γιατί η τροχαία δεν καταγράφει τους θανάτους των θυμάτων που επέρχονται στο νοσοκομείο».

Οι τραυματισμοί πρόσθεσε, οι αναπηρίες και οι θάνατοι αναδεικνύουν τις πιο δραματικές πτυχές ενός τροχαίου ατυχήματος, αλλά δεν είναι οι μόνες δυσάρεστες συνέπειες του. Τα τροχαία ατυχήματα μειώνουν το ανθρώπινο δυναμικό, αυξάνουν σημαντικά τις δαπάνες για την περίθαλψη, δυσχεραίνουν τις μεταφορές και καθυστερούν τις συγκοινωνίες. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια το ετήσιο κόστος των τροχαίων ατυχημάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Οι κυριότεροι συντελεστές του τροχαίου ατυχήματος είναι το κακό οδικό δίκτυο, η λειτουργία οδηγού και οχήματος (οδική συμπεριφορά) και η αδρανής πολιτεία γενικότερα.

Όσον αφορά το πρώτο, πρέπει να τονιστεί ότι σε "πολλά σημεία του οδικού δικτύου υπάρχει κακή σήμανση ενώ είναι αισθητή η απουσία διαχωριστικών διαζωμάτων στις εθνικές οδούς. Επίσης, και το οδόστρωμα είναι επικίνδυνο από κατασκευαστικές ατέλειες ή φθορές που δεν αποκαθίστανται από τους αρμόδιους φορείς.

Τα αυτοκίνητα, ακόμη, παλαιάς τεχνολογίας που παρουσιάζουν προβλήματα, προκαλούν ευκολότερα ατυχήματα. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί και ο μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας. Η μείωση του κόστους των αυτοκινήτων και το σύστημα των δόσεων από τις αυτοκινητοβιομηχανίες στα πλαίσια έντονου ανταγωνισμού καθώς και η νοοτροπία της ελληνικής οικογένειας να επιβραβεύει τις προσπάθειες των νέων με την απόκτηση του οχήματος τους έχουν ως αποτέλεσμα να κυκλοφορούν περισσότερα από όσα "αντέχει" η χώρα και η υποδομή της. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση γίνεται ολοφάνερη κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στην πρόκληση του ατυχήματος, όμως, κύρια ευθύνη φέρει ο οδηγός. Αυτή εντοπίζεται στην έλλειψη συγκέντρωσης κατά την οδήγηση, στην έλλειψη πείρας σε συνδυασμό με τη συνηθισμένη τάση κυρίως των νέων, για επίδειξη, στην απουσία κυκλοφοριακής αγωγής και συνείδησης αλλά και στη νοοτροπία των Ελλήνων κυρίως που θεωρούν το αυτοκίνητο μέσο κοινωνικής καταξίωσης, επίδειξη πλούτου και έτσι οδηγούνται σε ακρότητες ως προς τη χρήση του.

Πρόταση της νεαρής νομαρχιακής συμβούλου, να καθιερωθεί η κυκλοφοριακή αγωγή ως μάθημα στο σχολείο, υποχρεωτικό και μη εξεταζόμενο.

Οι προβληματισμοί και οι διαπιστώσεις για την ψυχαγωγία των νέων στον Νομό Ξάνθης…

Ένα θέμα το οποίο ανέπτυξε η σύμβουλος Καρκάνη Όλγα λέγοντας αρχικά πως η ψυχαγωγία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.

Στην αναζήτηση τρόπων διαφυγής και ξεκούρασης από την ρουτίνα της καθημερινότητας άλλοι μένουν στο σπίτι και άλλοι σε εξωτερικές δραστηριότητες.

Διψώντας για νέες γνωριμίες και για εμπειρίες διαφορετικές, οι περισσότεροι νέοι επισήμανε πως επιλέγουν το δεύτερο.

Με το ερώτημα «Ποιος τρόπος ψυχαγωγίας θα ήταν και ο ιδανικότερος για τους νέους» η νεαρή σύμβουλος παραπέμπει το θέμα της διασκέδασης στο μέλημα της κάθε κοινωνίας καθώς ο παραστατικότερος δείκτης πολιτισμού μιας κοινότητας ανθρώπων είναι ο τρόπος της ψυχαγωγίας της.

Διαδίκτυο και νέες μορφές επικοινωνίας…

«Άπαντες γνωρίζουμε και οι περισσότεροι τουλάχιστον, έχουμε έρθει σε άμεση επαφή με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή και ιδίως το Ίντερνετ» τόνισε η εισηγήτρια Μούρκου Βασιλική.

Όπως είπε, ο όρος Ίντερνετ-διαδίκτυο μας παραπέμπει στην έννοια δίκτυο υπολογιστών. Πρόκειται για ένα σύστημα στο οποίο οι υπολογιστές είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους ώστε να μπορούν να επικοινωνούν και να μοιράζονται πληροφορίες. Σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια δίκτυα σε όλο τον κόσμο.

Το Ίντερνετ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπολογιστών στον κόσμο. Ένα παγκόσμιο δίκτυο, όπου είναι συνδεδεμένα χιλιάδες μικρότερα και μεγαλύτερα δίκτυα. Αυτό που το κάνει πραγματικά ιδιαίτερο είναι το ότι είναι ανοικτό στον καθένα που διαθέτει το χρηματικό πόσο που απαιτείται για τη σύνδεση, ποσό το οποίο συνεχώς μειώνεται.

Το Ίντερνετ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε για οποιονδήποτε σκοπό. Η ποσότητα πληροφοριών που βρίσκεται σ' αυτό είναι εκπληκτική και συνεχώς μεγαλώνει. Περιλαμβάνει αποθήκες πληροφοριών για κάθε πιθανό θέμα, οι οποίες προσφέρουν εξαιρετικό υλικό μελέτης και έρευνας. Η νέα αυτή τεχνολογία κάνει δυνατή τη συγκέντρωση, την καταγραφή, την επεξεργασία και την οργάνωση πληροφοριών, γνώσεων και τη συνακόλουθη δημιουργία τεράστιων αρχείων εύκολα προσβάσιμων στον ενδιαφερόμενο. Ο χρήστης του διαδικτύου μπορεί να συνδεθεί με ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, να επικοινωνήσει με μελετητές και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Η κυκλοφορία της γνώσης στο νέο ηλεκτρονικό κόσμο είναι ελεύθερη και απρόσκοπτη, τα όποια στεγανά καταρρίπτονται, τα γνωστικά πεδία είναι όλα ανοιχτά και καλούν τον άνθρωπο να τα περιηγηθεί, διευρύνοντας έτσι τους ορίζοντες του πνεύματος του, πλουτίζοντας τη μόρφωση του και απολαμβάνοντας το δικαίωμα σ' αυτή, το οποίο είναι θεμελιώδες στην κοινωνία της γνώσης και της πληροφόρησης.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανανεώθηκε ο εξοπλισμός του Γηροκομείου Ξάνθης

Από τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Πολύτιμη η συμβολή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.…