Σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

0

Μεταξύ των Προεδρείων των Σωματείων Εργαζομένων στα Συνεταιριστικά

Με το παράδειγμα της ΣΕΒΑΘ, ξεκινά ο αγώνας…

Μετά την προχθεσινή απεργιακή κινητοποίηση της ΣΕΒΑΘ και έπειτα από επικοινωνία του Σωματείου Εργαζομένων της Εταιρείας με το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο μεταξύ των προέδρων όλων των Συνεταιριστικών Εργοστασίων του νομού σχετικά με το τι μέλει γενέσθαι…αλλά και ποια είναι η κατάσταση στην οποία έχουν επέλθει οι εκατοντάδες εργαζόμενοί της.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΣΕΒΑΘ ενημέρωσε τους προέδρους των υπολοίπων σωματείων των συνεταιριστικών, ότι το «περιβόητο» δάνειο που θα έπαιρνε η ΣΕΒΑΘ τελικά δεν δόθηκε.

Η πληροφόρησή του κάνει λόγω για κάτι που τουλάχιστον στο επόμενο διάστημα δεν πρόκειται να υπογραφεί.

Το ύψος του δανείου έφτανε τα 430.000 ευρώ για τους συνταξιούχους εργαζόμενους και το 1.500.000 για τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, πάντα όμως με την προϋπόθεση να υπάρχει και η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Και είναι κάτι που θεωρείται προς το παρόν αδύνατον όπως ειπώθηκε, γιατί μέχρι στιγμής οι εγγυήσεις του Δημοσίου δίνονταν μόνο για στρατηγικές επενδύσεις, είτε αυτές αφορούσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες είτε τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Βέβαια αυτό, αν θελήσει η Πολιτεία, «μπορεί να το περάσει» ειπώθηκε χαρακτηριστικά, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει μια τέτοιου είδους πρόθεση.

Τα επόμενα βήματα…

Μετά την διαλογική συζήτησε που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης μεταξύ των προεδρείων των Σωματείων Εργαζομένων των Συνεταιριστικών Βιομηχανιών του νομού, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων:

Να συσταθεί εκ νέου το άτυπο όργανο των προέδρων των Σωματείων όπου μαζί με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Υπαλλήλων και να γίνει αρχικά μια ενημέρωση των τοπικών εκπροσώπων των κομμάτων.

Να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για την υπάρχουσα κατάσταση και ότι όλες οι περαιτέρω κινήσεις τους θα πρέπει να ακολουθούν μια συγκεκριμένη στρατηγική.

Αφού ενημερωθούν όλοι οι τοπικοί φορείς να συγκληθεί ένα όργανο με την αντιπροσωπευτική συμμετοχή όλων και να γίνουν επισκέψεις στην Αγροτική Τράπεζα, στο Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και τέλος με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Έπειτα από τα παραπάνω βήματα, θα εξεταστεί και η μετέπειτα πορεία των Συνεταιριστικών Εργοστασίων του νομού.

«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι…» υποστηρίζουν τα Σωματεία των Εργαζομένων και δεν υπάρχει η δυνατότητα να αναπληρωθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν…

Δίνοντας άλλη μια φορά το παράδειγμα της ΣΕΒΑΘ, όπως ειπώθηκε, χρειάζεται δουλειά συντήρησης δύο μηνών για να υποδεχτεί το νέο προϊόν.

Ελλοχεύει λοιπόν και για τους αγρότες ο κίνδυνος, οι οποίοι θα καλλιεργήσουν τώρα την παραγωγή τους, και δεν θα έχουν που να παραδώσουν τα προϊόντα τους.

Και τι σημαίνει αυτό; Ένα ακόμη μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα στην περιοχή μας.

Σ’ αυτό το κάλεσμα λοιπόν στους φορείς, περιλαμβάνεται και ο Συνεταιρισμός Τοματοπαραγωγών και τα Συνδικαλιστικά τους όργανο που ανήκουν είτε στην ΓΕΣΑΣΕ είτε στην ΣΥΔΑΣΕ για να ενημερωθεί εκτενώς όλη η κοινωνία για την τελική τροπή που θα λάβουν τα πράγματα…

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το ΚΑΠΗ Κυψέλης έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του!

Με μια ευχή…και του χρόνου!Με μια ευχή…και του χρόνου πάλι όλοι μαζί, στον ίδιο χώρο, με τ…