Νεκρώνει από το μεσημέρι η χώρα

0

Μαζική αναμένεται να είναι η σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων μιας και η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, ήταν σαφής:

«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Ξάνθης συντασσόμενο με τις αποφάσεις της διοίκησης της ΓΣΕΕ κάνει γνωστό στους εργαζόμενους του νομού ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί 4ωρη στάση εργασίας από τις δώδεκα το μεσημέρι έως τις τέσσερις το απόγευμα. Το συνδικαλιστικό Κίνημα, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις με αποφασιστικότητα και ενότητα, διατρανώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί, την αύξηση της ανεργίας και την συνέχιση της πολιτικής των απολύσεων, την ακρίβεια, τη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής, τη λιτότητα ως μόνη επιλογή, την αποβιομηχάνιση και το κλείσιμο επιχειρήσεων χωρίς να λαμβάνεται καν ένα μέτρο, τις αναδιαρθρώσεις και τις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων τραπεζών και ΔΕΚΟ, τις σχεδιαζόμενες ανατροπές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων Τραπεζών- ΔΕΚΟ αλλά και γενικότερα του Ν. 3029/02».

Κινητοποίηση έχει εξαγγείλει και η ΑΔΕΔΥ, για την ακρίβεια και τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η κυβέρνηση ενώ από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αναμένεται να δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα και ταλαιπωρία των πολιτών.

Συμμέτοχη στην κινητοποίηση και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Περιφερειών, η οποία για σήμερα, έχει εξαγγείλει 24ωρη προειδοποιητική απεργία.

«Πέρα από τα γενικά αιτήματα που βάζει η ΑΔΕΔΥ, εμείς έχουμε και κάποια συγκεκριμένα αιτήματα» τονίζει ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Πετράκης.

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους πέντε χιλιάδες υπαλλήλους της Ομοσπονδίας όπως μας είπε, είναι πως από τον Απρίλιο του 2004 έχει εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που υποχρεώνει την Κυβέρνηση να πληρώσει στους δασικούς υπαλλήλους, πέντε χιλιάδες άτομα, επίδομα ειδικών συνθηκών.

Από τον Απρίλιο και μέχρι τώρα, τονίζει πως η Κυβέρνηση τους εμπαίζει, δεν τους δίνει σταθερή απάντηση για το πότε θα ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος.

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί…πρέπει η Κυβέρνηση να πάρει μια απόφαση. Είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί και να καταβάλλει τα χρήματα στους εργαζόμενους. Σκεφτόμαστε πως εάν τελικά δεν μας δώσουν τα χρήματα, να καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα προς τους Υπουργούς. Επόμενο μας βήμα είναι ενδεχομένως η προσφυγή μας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια».

Τα προβλήματά τους βέβαια, δεν σταματούν μόνο σ’ αυτό…υπάρχουν προσθέτει πολλά σε επίπεδο περιφέρειας, με έλλειψη προσωπικού και υπολειτουργία γραφείων.

«Μας λείπει το προσωπικό, τα μηχανήματα, τεχνολογία, είμαστε απαρχαιωμένοι. Πρέπει κάτι να γίνει και να αλλάξουν αυτά προς όφελος όλων των πολιτών. Πρέπει δηλαδή να εξυπηρετούνται άμεσα όταν έρχονται σε επαφή με αυτές τις υπηρεσίες. Για τον λόγο αυτό ζητάμε την άμεση αντιμετώπισή τους».

Έπειτα, το 2001, η Ομοσπονδία υπέγραψε το 2001 μια συλλογική συμφωνία με την τότε Κυβέρνηση για το επίδομα περιφερειών. Η προηγούμενη κυβέρνηση όμως το τέλος του 2003 το μετέτρεψε σε προσωπική διαφορά. Ουσιαστικά έτσι δεν υπάρχει αύξηση.

«Ζητάμε να επανέλθει σαν ειδική παροχή και όχι σαν προσωπική διαφορά που είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Επίσης, πρέπει να καταβληθεί το επίδομα των 232 ευρώ που παίρνουν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και η σύνταξη σύγχρονων οργανισμών λειτουργίας των περιφερειών με την συμμετοχή των εργαζομένων για όφελος των πολιτών, την θεσμοθέτηση μοριοποίησης μεταθέσεων, μετακινήσεις εντός των ορίων της περιφέρειας…».

Αν τα θέματά τους τόνισε δεν τακτοποιηθούν από την Κυβέρνηση, τότε είναι αποφασισμένοι να απαντήσουν με 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Εξαιτίας των κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αναμένεται να υπολειτουργήσουν από το μεσημέρι οι υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι τράπεζες, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Ακόμη οι εκπαιδευτικοί έχουν ανακοινώσει στάσεις εργασίας τις τελευταίες ώρες του πρωινού και τις πρώτες ώρες του απογευματινού κύκλου.

Συμμετοχή στην κινητοποίηση, θα έχουν επίσης οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ και οι Δικαστικοί Υπάλληλοι ενώ οι φοιτητές διαφόρων σχολών περιφερειακών πανεπιστημίων, θα προχωρήσουν εκ νέου σε καταλήψεις.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Άγια Θεοφάνια στην Ξάνθη

Πλήθος πιστών στην γέφυρα του Κόσυνθου. Στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Εν Ιορδά…