Μερική απασχόληση και Θησέας

0

Απασχολούν την συνάντηση των μελών της ΚΕΔΚΕ. Μ. Στυλιανίδης: «Εγώ δεν μπορώ να περιμένω…». Έκτακτη ενημερωτική συνάντηση όλων των προέδρων, των μελών Δ.Σ. των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων και των δημάρχων πρωτευουσών διοργάνωσε χθες η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, για θέματα που απασχολούν το σύνολο των ΟΤΑ και απαιτούν συντονισμένη και κοινή στάση για την αντιμετώπισή τους.

Συγκεκριμένα τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής:

Οικονομικά των ΟΤΑ (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ, «ΘΗΣΕΑΣ»), Μερική απασχόληση, Προληπτικός έλεγχος, Πρόγραμμα «Ελλάδα 2004».

Στη ενότητα οικονομικά των ΟΤΑ παραμένουν ανοικτά μεταξύ των άλλων τα θέματα της χρηματοδότησης των μεταφερόμενων και νέων αρμοδιοτήτων, της απόδοσης των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης, της κάλυψης των μισθολογικών αναγκών που προκύπτουν από τη μονιμοποίηση συμβασιούχων αφού δεν υπάρχουν σχετικές προβλέψεις στον προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Εσωτερικών κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, είχε δεσμευτεί ότι οι δαπάνες για τις αρμοδιότητες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τους συμβασιούχους από κρατικούς πόρους, ενώ το θέμα των παρακρατηθέντων έχει παραπεμφθεί σε Επιτροπή, η οποία αναμένεται μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο να αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα απόδοσής τους.

Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν αποτυπωθεί στην πράξη οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Η ΚΕΔΚΕ επανειλημμένα έχει ζητήσει να τηρηθούν οι συνταγματικές προβλέψεις και οι κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Για την εφαρμογή του προγράμματος μερικής απασχόλησης στους ΟΤΑ, το 2005 σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΚΕΔΚΕ – και όπως προκύπτει από σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών – οι δήμοι θα κληθούν να καλύψουν το ένα τρίτο των συνολικών δαπανών, δηλαδή 40 εκ. ευρώ, επιπλέον των 80 εκ. ευρώ, τα οποία προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό για τους 12.000 περίπου εργαζόμενους με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης.

Η ΚΕΔΚΕ ζητά να καλυφθεί το κόστος στο 100%.

Για τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών των δήμων, που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από την 1 Ιανουαρίου 2005, διαπιστώνεται ότι η εφαρμογή του ξεκίνησε με απίστευτη προχειρότητα, δεν έχει προχωρήσει η – ήδη καθυστερημένη – πρόσληψη 70 επιπλέον στελεχών στο Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν υπάρχει ενιαία κατεύθυνση για την εφαρμογή του Νόμου, ενώ για τα εντάλματα που έχουν αρχίσει να στέλνονται για έλεγχο είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με αποτέλεσμα – κι αν δεν ληφθούν άμεσα σοβαρές αποφάσεις – να οδηγείται το σύστημα ελέγχου με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο και χάος.

Η ΚΕΔΚΕ θεωρεί ότι ο κίνδυνος για «γενικό έμφραγμα» στη λειτουργία των δήμων της χώρας είναι υπαρκτός.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες πρόσληψης των 70, σε πρώτη φάση, στελεχών για την ενίσχυση των υπηρεσιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και σε κοινή σύσκεψη του υπουργείου Εσωτερικών, ΚΕΔΚΕ και Ελεγκτικού Συνεδρίου να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα και να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις. Διαφορετικά, ούτε ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να αποδώσει, ούτε οι δήμοι μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Για το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» παραμένει ανοικτό το θέμα της αξιοποίησης των υπόλοιπων πόρων του προγράμματος, καθώς και το θέμα της συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που έχουν γίνει και λειτουργούν ήδη στους δήμους.

Το πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή μας έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις…

Από την Αθήνα, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, τόνισε μιλώντας στο «Ε» ότι τα θέματα τα οποία απασχολούν την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, είναι εξαιρετικής σημασίας, με επίκεντρο βέβαια το πρόγραμμα για την μερική απασχόληση.

Μάλιστα, η θέση του Δημάρχου Ξάνθης, διαφοροποιείται εν μέρει από αυτή της ΚΕΔΚΕ, αφού στην Ξάνθη, το θέμα της μερικής απασχόλησης βρίσκεται στην φάση της διαδικασίας επιλογής των ατόμων από την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί με κανόνες ΑΣΕΠ.

Για τον ίδιο όπως αναφέρει, οι πενήντα δύο θέσεις εργασίας, σημαίνει πως θα ανακουφίσουν έστω και με μερική απασχόληση, πενήντα δύο οικογένειες.

Και αν χρειαστεί ο Δήμος να επιβαρυνθεί με ένα μικρό ποσό, «είμαι διαθέσιμος να το κάνω διότι το πρόβλημα πλέον της ανεργίας στην περιοχή μας έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Μάλιστα καλώ και όλους τους άλλους ΟΤΑ να κάνουν το ίδιο και να μην ακούσουν την ΚΕΔΚΕ, η οποία καλά κάνει από την πλευρά της και ζητάει περισσότερη χρηματική ενίσχυση για το πρόγραμμα αυτό. Εγώ όμως δεν μπορώ να περιμένω».

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Θησέας» ο Δήμαρχος τόνισε πως έχουν συσταθεί οι επιτροπές και πολύ σύντομα, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της ΤΕΔΚ και του Γενικού Γραμματέα της περιφέρειας ΑΜΘ, το πρόγραμμα θα «τρέξει».

Ένα πρόγραμμα πολύ σημαντικό αφού έργα μεγάλης «εμβέλειας» και κόστους, μόνο μέσα από αυτό μπορούν να υλοποιηθούν.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταράχτηκαν τα νερά… των επιχειρήσεων με το ενιαίο ωράριο

Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης: «Το ενιαίο ωράριο θα μας εξοντώσει…». Αναταράχτηκαν τα νερά…ανήμ…