Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Ξανθιώτικο καρναβάλι: Ψυχή του …ο κόσμος που το «αγκαλιάζει»

Ξανθιώτικο καρναβάλι: Ψυχή του …ο κόσμος που το «αγκαλιάζει»

0

Χορεύοντας στο ρυθμό της Ξανθιώτικης Αποκριάς

 

Άμεση η σχέση του με τα εξ’ αμάξης …των Ξανθιωτών!

 

Το ρυθμό της Αποκριάς και το πνεύμα της, αυτό της απόδρασης από την καθημερινότητα, του ξεφαντώματος και της ανεμελιάς, των χρωμάτων και της σατυρικής διάθεσης, ξαναζεί αυτές τις μέρες η πόλη μας, με τη συμμετοχή των συμπολιτών στις Θρακικές λαογραφικές γιορτές και στο Ξανθιώτικο καρναβάλι ενός θεσμού που φέτος συμπληρώνει τα 40 του χρόνια.

Το Ξανθιώτικο καρναβάλι που οι ρίζες του χάνονται στο διάβα του χρόνου και συνδέονται με τις Διονυσιακές γιορτές βασίζονταν πάντα στην έντονα σατυρική διάθεση του κόσμου να έχει την πλήρη ελευθερία αυτές τις μέρες να καυτηριάσει, να σατιρίσει, να γλεντήσει, να βγει απ’ τα όριά του. Η κορύφωση έρχεται πάντα με τη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων την Κυριακή της Αποκριάς.

Οργασμός προετοιμασίας στον ειδικό χώρο του Δήμου όπου ο γλύπτης κ. Κουτσούμπας, υπεύθυνος για την κατασκευή των αρμάτων, εργάζεται πυρετωδώς για να’ ναι όλα έτοιμα την Κυριακή 13 Μαρτίου.

Δέκα τέσσερα άρματα θα παρελάσουν φέτος. Ένας συνδυασμός φαντασίας ντυμένης με χρώμα, μια ματιά σατυρική με άμεση σχέση με τα πολιτικά δρώμενα και θέματα καθημερινότητας πασπαλισμένα με την αποκριάτικη χρυσόσκονη παλεύουν να εναρμονίσουν το φαντασμαγορικό με το δεικτικό, σατυρικό, καυστικό, να μεταδώσουν τη χαρά του καρναβαλιού να εντυπωσιάσουν, τους επισκέπτες να τους μετατρέψουν σε καρναβαλιστές.

Τρία είναι τα θέματα του φετινού Ξανθιώτικου καρναβαλιού, μας πληροφορεί ο κ. Κουτσούμπας: «Φέτος υπάρχουν τρία θέματα. Το φαντασμαγορικά άρματα που έχουν χρώμα φαντασία μεταδίδουν τη χαρά του καρναβαλιού, το γλέντι το ξεφάντωμα το Διονυσιακό γλέντι. Υπάρχουν άρματα που σατιρίζουν τα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρα μας και κάποια άλλα που τα έχουμε αφιερώσει στο θεσμό του καρναβαλιού, καθώς φέτος γιορτάζονται τα 40 χρόνια του Ξανθιώτικου καρναβαλιού. Έχουμε κάποιο άρμα που έχει στοιχεία της πόλης μας και του καρναβαλιού της, επίσης υπάρχει η πομπή των Κένταυρων που συνδέει το καρναβάλι με την αρχαιότητα του και δείχνει την άμεση σχέση του με τις διονυσιακές γιορτές».

Το χαρακτηριστικό του Ξανθιώτικου καρναβαλιού είναι ότι σχετίζεται άμεσα με τις πομπές που γινόταν παλιότερα, όταν η Ξάνθη ζούσε την μεγάλη ακμή της, όταν οι Ξανθιώτες ανέβαιναν πάνω σε άμαξες και έψελναν τα εξ’ αμάξης στους προύχοντες και κυβερνώντες… Τα τελευταία χρόνια ο μεγάλος τροφοδότης του Ξανθιώτικου καρναβαλιού, είναι η συμμετοχή του κόσμου που το πλαισιώνει: «Οι σύλλογοι, οι πολίτες και οι άνθρωποι που ασχολούνται με την προετοιμασία στηρίζουν το καρναβάλι μας. Δεν είναι ένα καρναβάλι Βραζιλιάνικου τύπου, αλλά πιο κοντά στον πολίτη, ένα λαϊκό καρναβάλι. Κι αυτή είναι η δύναμή του».

Ο κ. Κουτσούμας μας εξηγεί τη διαδικασία κατασκευής ενός άρματος: «Υπάρχουν ιδέες οι οποίες καταγράφονται. Η οργανωτική επιτροπή του καρναβαλιού αφού εγκρίνει την ιδέα αρχίζει να κατασκευάζεται το άρμα από φελιζόλ, σίδερα, χρώματα και κυρίως μεράκι».

Ξανθιώτικο καρναβάλι λοιπόν για πάντα, όσο υπάρχει η ανάγκη του κόσμου να κάνει υπέρβαση της καθημερινότητας, όσο υπάρχει η ανάγκη να γευτεί τη χαρά της ζωής να «αποτοξινωθεί» από την σοβαρότητα των προβλημάτων που τον πνίγουν!

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταράχτηκαν τα νερά… των επιχειρήσεων με το ενιαίο ωράριο

Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης: «Το ενιαίο ωράριο θα μας εξοντώσει…». Αναταράχτηκαν τα νερά…ανήμ…