Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Οι πέντε Δήμαρχοι σχολιάζουν τον «Θησέα»

Οι πέντε Δήμαρχοι σχολιάζουν τον «Θησέα»

0

Την περασμένη Πέμπτη ενημερώθηκαν οι Δήμαρχοι και οι πρόεδροι ΟΤΑ του νομού μας σχετικά με ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τον «Θησέα».

Σήμερα, οι πέντε Δήμαρχοι, μιλούν στο «Ε» για το πρόγραμμα αυτό, σχολιάζουν την «δράση» του αλλά…και αναμένουν το ποσό που τελικά θα πάρει ο Δήμος τους έτσι ώστε να καταφέρουν να υλοποιήσουν τα «μεγάλα» έργα που προβλέπονται μέσω αυτού.

Οι περισσότεροι, είναι επιφυλακτικοί, αν και το χαρακτηρίζουν ως «καινοτόμο» ή «θετικό βήμα».

Και είναι επιφυλακτικοί γιατί η πρόταση σε έργα που υπέβαλλε ο καθένας στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ξεπερνά ακόμη και τα δεκαοκτώ εκατομμύρια ευρώ, όταν συνολικά σε επίπεδο περιφέρειας, η πρώτη δόση του Θησέα, είναι είκοσι επτά περίπου εκατομμύρια….

Προτεραιότητα πάντως όλων των Δήμων του νομού μας, είναι τα έργα υποδομών.

Μουτζαχίντ Ντουκιαντζή Δήμαρχος Μύκης

«Με μεγάλη αγωνία περιμέναμε αυτό το πρόγραμμα, τον «Θησέα» που αντικαθιστά το ΕΠΤΑ.

Την Πέμπτη έγινε η πρώτη συνάντηση παρουσία του Γενικού Γραμματέα της περιφέρειας και μας ανακοίνωσε ότι για όλη την περιφέρεια το ποσό που ανέρχεται για το 2005 , είναι είκοσι επτά εκατομμύρια ευρώ. Στην ουσία είναι ένα μικρό ποσό, αλλά μ’ αυτό θα ξεκινήσουμε για το 2005. Εμείς υποβάλλαμε προτάσεις για έργα προϋπολογισμού δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ για να καλύψουμε τις ανάγκες σε υποδομές! Στην αρχή υπολογίζουμε να ξεκινήσουμε με έργα που να μπορούν να διορθώσουν τους οικισμούς, να μπορέσουμε να καλύψουμε τις πρώτες μας ανάγκες στα χωριά και αυτό που ζήτησα επειδή το ποσό είναι λίγο, είναι η ύδρευση και η αποχέτευση να μη μπουν στον Θησέα αλλά να γίνει η χρηματοδότησή τους από άλλα κονδύλια. Για μας άλλωστε, μόνο το έργο της ύδρευσης απαιτεί πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ! Το ποσό που θα πάρει τελικά ο Δήμος μας, θα το γνωρίζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα…».

Στέλιος Χατζηευαγγέλου Δήμαρχος Τοπείρου

«Εκτιμώ ότι ήταν από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις που είχαμε με τον Γενικό Γραμματέα και πλέον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, να δούμε μια πρακτική εφαρμογή…

Έργα σε ετοιμότητα- και αυτό είναι το καλό- έχουν όλοι οι Δήμοι. Εμείς έχουμε αρκετά που ήταν ήδη ενταγμένα στο ΕΠΤΑ, όπως είναι αυτά που αφορούν σε αναπλάσεις χώρων των οικισμών, αντιπλημμυρικά, ύδρευσης κλπ. Εκτιμώ ότι με την παρούσα χρηματοδότηση μπορούμε να ξεκινήσουμε για το 2005. Θα μας καλύψουν υπό την έννοια ότι εμείς θα βγάλουμε κάποια έργα που στην ουσία θα είναι ολοκληρωμένα. Το αν συνολικά η πρώτη δόση με την εκτέλεση των έργων ή την δημοπράτησή τους πάει στα τριάντα πέντε εκατομμύρια, η διαφορά τους θα καλυφθεί τον επόμενο χρόνο. Ήταν ένα καλό βήμα. Περιμένουμε σε μια εβδομάδα να ανακοινωθεί και το πλαφόν ανά Δήμο…Τόσο καιρό σταθήκαμε κριτικά απέναντι στην όλη την διαδικασία γιατί κακά τα ψέματα καθυστερήσαμε αρκετά…».

Γιάννης Τσεγγελίδης Δήμαρχος Σταυρούπολης

«Ο «Θησέας» είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει στοιχεία καινοτομίας. Αυτό είναι το σημαντικό. Το στοιχείο που κάνει την διαφορά. Και τι προβλέπει αυτή η καινοτομία; Την συνεργασία ιδιωτών και Δήμου. Έπειτα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο δεν το ακολουθεί γενικότητα αλλά πρακτική λογική. Αν ο Δήμος προχωρήσει γρήγορα, δεν θα περιμένει τους άλλους ΟΤΑ…Τέλος, προβλέπει bonus γι’ αυτούς που θα προχωράνε και έχει καταληκτική ημερομηνία. Αναμένουμε μέσω του Θησέα την υλοποίηση έργων υποδομών, έργα οριζοντίων δράσεων. Το πρόγραμμά μας πάντως χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: στις δράσεις, στις μελέτες και στα έργα. Ο Δήμος Σταυρούπολης θα υποβάλλει προτάσεις και για τις τρεις αυτές κατηγορίες».

Βασίλης Τσολακίδης Δήμαρχος Βιστονίδας

«Σαν πρώτο βήμα το θεωρώ θετικό. Το περιμέναμε σαν μάνα εξ’ ουρανού…γιατί για δύο χρόνια υπήρξε μια έλλειψη πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και είχαν σταματήσει σχεδόν τα πάντα. Βέβαια δεν ακούσαμε νούμερα ακόμη. Θέλω να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα όσον αφορά στα χρήματα που θα πάρει ο κάθε Δήμος για να μπορέσω να είμαι πιο σαφής και από κει και πέρα τα έργα που περιμένουμε είναι πολλά περισσότερα. Η δική μας πρόταση προς το πρόγραμμα αυτό όταν μας ζητήθηκε ήταν έργα της τάξης περίπου των δεκαοκτώ εκατομμυρίων ευρώ! Είμαστε όμως υποχρεωμένοι εφόσον οριστικοποιηθούν τα νούμερα να κάνουμε μια πρώτη επιλογή και να ξεκινήσουμε. Αρχικά βλέπω ένα έργο ασφαλτικό σε όλο τον Δήμο, τη σύνδεση του δικτύου ύδρευσης του Σελίνου με τον Σύνδεσμο ύδρευσης Πεδινής, κάποιες μελέτες, την ολοκλήρωση του πολυιατρείου και του Παιδικού Σταθμού της Γενισέας…Βέβαια θα περιμένουμε τα νούμερα στο κάθε Δήμο για να έχουμε και οριστική θέση…».

Εύα Τσακίρη Δήμαρχος Αβδήρων

«Το «Θησέας» είναι ένα πρόγραμμα πάρα πολύ καλό. Είναι όπως και το ΕΠΤΑ…εύκολο, μακριά από την γραφειοκρατία του Γ’ κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Είναι θετικό ότι θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς. Απ’ ότι ξέρω τον Απρίλιο θα ξεκινήσουμε τις δημοπρατήσεις. Ο Δήμος Αβδήρων είναι έτοιμος και σε μελέτες, δηλαδή μπορεί και αύριο να δημοπρατήσει έργα. Προτεραιότητά μας είναι η αλλαγή των δικτύων ύδρευσης στους οικισμούς του Μυρωδάτου και της Ποταμιάς. Έπειτα έχουμε την ανάπλαση του δρόμου του Πόρτο Λάγος και στην συνέχεια αναπλάσεις στην Νέα Κεσσάνη. Γενικότερα, βλέπουμε τις βελτιώσεις του οδικού δικτύου, την ανάπλαση της πλατείας των Αβδήρων αλλά και την διαμόρφωση της εισόδου του οικισμού».

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ομιλία από τον Αρχιμανδρίτη Βασίλειο

«Ο Άγιος ως υπόδειγμα παιδαγωγού».Για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών. Εκδήλωση, στο πλαίσιο …