Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 «ΟΧΙ στο μαρασμό της Ξάνθης» θα βροντοφωνάξουν

«ΟΧΙ στο μαρασμό της Ξάνθης» θα βροντοφωνάξουν

0

Κλείνουν το Νέστο οι εργαζόμενοι στα συνεταιριστικά

 

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΣΕΒΑΘ κ. Μπάμπης Χρυσοχοϊδης, μιλά στο «Ε» για τις κινητοποιήσεις και για την ουσία του προβλήματος των συνεταιριστικών

 

Εμβόλιμο: « Με τις ρυθμίσεις του ’93 η ΑΤΕ πήρε εντολή να εξυγιάνει τα συνεταιριστικά, όμως οι ρυθμίσεις έγιναν υπέρ της ΑΤΕ…κάθε χρόνο παίρνει τα λεφτά και εμάς μας δανείζει με διπλάσιο επιτόκιο από την αγορά…τις διοικήσεις δεν φρόντιζαν να τις ελέγχουν, ώστε να προλάβουν κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις και έρχονται τιμητές εκ των υστέρων …λέγοντας δε μας συμφέρει…σας κλείνουμε. Υπάρχουν και τα κομματικά παιχνίδια, στα οποία τα συνεταιριστικά γίνονται μονίμως πεδίο άσκησης…»

Κλείνει η γέφυρα του Νέστου σήμερα από τις 7.30 το πρωί για κάποιες ώρες – μορφή αγώνα που επέλεξαν οι εργαζόμενοι της ΣΕΒΑΘ έχοντας στο πλάι τους, τους εργαζόμενους των υπόλοιπων συνεταιριστικών εργοστασίων – σύμφωνα με ειλλημένη απόφαση του συντονιστικού οργάνου – που απαρτίζεται από το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης και τους προέδρους των σωματείων συνεταιριστικών που συνεδρίασε χθες στο Εργατικό Κέντρο. Την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της ΣΕΒΑΘ κ. Ράπτης, δηλώνει ότι είναι «τελειωμένη δουλειά» η υπόθεση της χορήγησης του δανείου των 6 εκ. ευρώ και ότι «κρατά το χαρτί στα χέρια», οι εργαζόμενοι με την απόφασή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, δείχνουν να αμφισβητούν, θεωρώντας εικασίες, τα λεγόμενα Ράπτη – καθώς ο κ. Ράπτης λειτούργησε όπως ο βοσκός στο μύθο του Αισώπου – πολλές φορές το είπε και δεν έγινε …και μέχρι να γίνει, αν γίνει θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις!

Ο πρόεδρος του σωματείου της ΣΕΒΑΘ κ. Μπάμπης Χρυσοχοϊδης μιλώντας στο «Ε» τόνισε μεταξύ άλλων: « Ο κ. Ράπτης και την άλλη φορά μας είπε ότι ήταν τελειωμένη η δουλειά, προκειμένου να μη κάνουμε κινητοποιήσεις. Πέρα απ’ αυτό τα χρήματα αυτά δεν λύνουν το πρόβλημα που είναι ευρύτερο. Η κινητοποίησή μας αυτή πρέπει να γίνει για να ακουστούν και τα προβλήματά μας. Αν όμως τελικά πάρουμε το δάνειο θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Όμως δεν θα σταματήσουν οι συντονισμένες προσπάθειές μας με το εργατικό κέντρο για να βρεθεί λύση ευρύτερα στο συνεταιριστικό χώρο. Πρέπει να προλάβουμε κάποιες χειρότερες καταστάσεις που αφορούν το συνεταιριστικό κίνημα του νομού μας».

Στο πλάι τους όλοι οι εργαζόμενοι των συνεταιριστικών…που το θέμα τους καίει, αφού αύριο μπορεί να είναι η δική τους σειρά, αλλά η τοπική κοινωνία δεν δείχνει να συμμερίζεται την αγωνία των εργαζομένων σύμφωνα με τα λεγόμενα Χρυσοχοϊδη: «…κάναμε μια προσπάθεια να ενημερώσουμε τον κόσμο, ότι το πρόβλημα τους αγγίζει όλους…θέλουμε στήριξη… είναι γνωστή η απόσταση συνεταιριστικών – τοπικής κοινωνίας. Είχαμε εγκλωβιστεί σαν χώρος, υπήρχε μια εσωστρέφεια στο συνεταιριστικό χώρο που κράτησε μακριά την τοπική κοινωνία από εμάς…μας κοιτούσε με καχυποψία…».

Η ουσία του προβλήματος…

Αναφορικά με την ουσία του προβλήματος των συνεταιριστικών που επί χρόνια προσπαθούν να ορθοποδήσουν και να εξυγιανθούν, διαγράφοντας κύκλο…αδυνατώντας να ξεφύγουν από τον κυκεώνα των συσσωρευμένων χρεών, όπως διαφαίνεται από τις παρούσες συνθήκες και καθώς και τι φταίει ή ποιοι, που δεν παίρνουν ανάσα τα συνεταιριστικά: «Για τα πρόβλημα ευθύνεται η κακή διαχείριση των εκάστοτε διοικήσεων, την οποία ασκούσε η ΑΤΕ μέσα από τους εντεταλμένους συμβούλους της. Με τις ρυθμίσεις του ’93 η ΑΤΕ πήρε εντολή να εξυγιάνει τα συνεταιριστικά, όμως οι ρυθμίσεις έγιναν υπέρ της ΑΤΕ…κάθε χρόνο παίρνει τα λεφτά και εμάς μας δανείζει με διπλάσιο επιτόκιο από την αγορά…τις διοικήσεις δεν φρόντιζαν να τις ελέγχουν, ώστε να προλάβουν κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις και έρχονται τιμητές εκ των υστέρων …λέγοντας δε μας συμφέρει…σας κλείνουμε. Υπάρχουν και τα κομματικά παιχνίδια, στα οποία τα συνεταιριστικά γίνονται μονίμως πεδίο άσκησης…», όπου ασκούνται οι εκάστοτε…παροικούντες εν Ιερουσαλήμ! (το επιβάλλει και το πνεύμα των καιρών)!

Οι εργαζόμενοι προέβησαν και σε μια ενημέρωση των παραγωγών οι οποίοι συνδέονται άμεσα με το πρόβλημα της ΣΕΒΑΘ και η συμμετοχή στην κινητοποίηση του Νέστου θα αποδείξει την συμπαράστασή τους ή όχι.

Καιρός για αγώνα

Στο μεταξύ το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στην κινητοποίηση του Νέστου καλώντας την τοπική κοινωνία να μην επιτρέψει την «μεθοδευμένη άλωση του συνεταιριστικού κινήματος».

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη ΣΕΒΑΘ έχει φτάσει πια στο απροχώρητο και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμό της. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 7 μήνες ενώ η διοίκηση παραπέμπει από βδομάδα σε βδομάδα την καταβολή των δεδουλευμένων θέλοντας να καταπνίξει κάθε αντίδραση. Το δάνειο που υποτίθεται ότι εγκρίθηκε ακόμη δεν έχει δρομολογηθεί καθώς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δεν εκδίδει την απαραίτητη εγγυητική επιστολή, γεγονός που συσσωρεύει καθημερινά νέα χρέη και βάζει φραγμούς στις δραστηριότητες της εταιρείας.

Όπως όλα δείχνουν η πρόθεση της κυβέρνηση και της ΑΤΕ είναι να αλώσει το συνεταιριστικό χώρο αρχής γενομένης από τη ΣΕΒΑΘ την οποία θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα εργοστάσια με τελικό στόχο φυσικά τη ΣΕΚΑΠ»

Το εργατικό κέντρο Ξάνθης καλεί την τοπική κοινωνία να μην αφήσει να περάσουν αυτές οι αποφάσεις οι οποίες στρέφονται εναντίον της: «Έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι η αποφασιστικότητά μας και η δυνατότητά μας μπορούν να ορθωθούν σαν τείχος που θα εμποδίσει την άλωση του συνεταιριστικού κινήματος , την άλωση της περιοχής μας. Είναι χρέος όλων μας να προασπίσουμε τις συνεταιριστικές βιομηχανίες του νομού μας. Τις μόνες βιομηχανίες που μπορούν να εγγυηθούν ένα σίγουρο εισόδημα μια διέξοδο ανάπτυξης για ένα πολύπαθο νομό, ο οποίος κάθε φορά που προσπαθεί να κάνει ένα βήμα μπροστά του βάζουν ανυπέρβλητα εμπόδια».

Κάλεσμα λοιπόν στην τοπική κοινωνία να βρεθεί στο Νέστο για να βροντοφωνάξει ένα ΟΧΙ στο μαρασμό της Ξάνθης, απευθύνει το εργατικό κέντρο Ξάνθης παράλληλα δε ζητά συγγνώμη απ’ όσους ταλαιπωρηθούν.

 

Μαιράννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φάρμακο, Φαρμάκι

Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, μα συνάμα είναι ένα καταναλωτικό προϊόν υπερτιμημένο από…