Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 «Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και όχι δάνειο – ασπιρίνη»

«Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και όχι δάνειο – ασπιρίνη»

0

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σωτήρης Στολίδης μιλά στο «Ε» για το πρόβλημα της ΣΕΒΑΘ

 

Τις μετοχές της ΣΕΚΑΠ…εποφθαλμιά η Αγροτική

«Βασάνων» συνέχεια για τη ΣΕΒΑΘ…και αρχίζουν οι κινητοποιήσεις σήμερα με την 48ωρη απεργία που αποφάσισε το Σωματείο των εργαζομένων μετά τη σύσκεψη όλων των προέδρων των σωματείων των συνεταιριστικών και του Εργατικού Κέντρου, τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου. Οι εργαζόμενοι που λένε το ψωμί ψωμάκι …7 μήνες απλήρωτοι δεν έχουν άλλα περιθώρια – αφού το δάνειο των 6 εκ. ευρώ που θα μπορούσε ν’ αποτελέσει μια προσωρινή λύση και όχι πανάκεια δεν έχει υπογραφεί – παρά να αρχίσουν τον αγώνα διεκδίκησης των δεδουλευμένων τους αφ’ ενός και αφ’ ετέρου ευαισθητοποιώντας την τοπική κοινωνία να ασκηθεί «πίεση», ούτως ώστε να δοθεί λύση στο γολγοθά της ΣΕΒΑΘ…που κρατάει χρόνια! Την άποψη ενός άνθρωπου που έχει συνδέσει τ’ όνομά του με τους αγώνες της ΣΕΒΑΘ της περιόδου ’92 – ’93, και που γνωρίζει τα προβλήματα εκ των έσω, τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σωτήρη Στολίδη, φιλοξενεί το «Ε».

Ο κ Στολίδης τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων και θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος για να εξέλθει η ΣΕΒΑΘ από τον κυκεώνα των προβλημάτων της δεν είναι το δάνειο – ασπιρίνη, που ούτως ή άλλως δεν μπορεί να δοθεί, καθώς πρέπει πρωτίστως να δοθεί εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και δεν υπάρχει παρόμοια περίπτωση στο παρελθόν, αλλά νομοθετική αντιμετώπιση, όπως της περιόδου ’94 με ρύθμιση χρεών και πολιτική βούληση για συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας που λειτουργεί ως «πνεύμονας» στην περιοχή μας.

Στολίδης: «Είναι έκδηλη και απολύτως δικαιολογημένη η αγωνία των εργαζομένων και γιατί περνούν δύσκολες ώρες – απλήρωτοι τόσο καιρό – αλλά και για το μέλλον της ΣΕΒΑΘ. Δεν γνωρίζουν αν θα έχουν δουλειά φέτος και για το λόγο αυτό είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργίες. Την άποψή μου την είχα καταθέσει από τότε που ορισμένοι πολιτικοί δεσμεύτηκαν για το δάνειο με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Τους είχα πει τότε ότι δεν θα υπάρξει εγγύηση ελληνικού δημοσίου. Η μόνη λύση που προϋποθέτει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση για επίλυση των συνεταιριστικών προβλημάτων είναι νομοθετική ρύθμιση. Κάτι ανάλογο δηλ. με το 1994 επί Γιώργου Γεννηματά, όπως ρύθμιση χρεών όλων των οργανώσεων και συγκροτημένο πλάνο εξυγίανσης».

Τις μετοχές της ΣΕΚΑΠ…εποφθαλμιά η Αγροτική

«Ασπιρίνη» αποκάλεσε το δάνειο των 6 εκ. ευρώ ο ο κ. Στολίδης, αφού δεν πρόκειται να επιλύσει κανένα πρόβλημα μακροπρόθεσμα, ούτε καν να καλύψει τους μισθούς και τους προμηθευτές, ενώ έδωσε και μια άλλη διάσταση που αφήνει υπόνοιες για άλλου είδους μεθόδευση…Μήπως ο κ. Μηλιάκος θέλει να βάλει στο χέρι τις μετοχές της ΣΕΚΑΠ, της ΣΕΒΑΘ και γι’ αυτό βάζει τον όρο «…σας δίνω μόνο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου», γνωρίζοντας ότι αυτή δεν θα δοθεί;«Πρέπει σοβαρά να αντιμετωπίσουν το μέλλον της εταιρείας. Κι όχι να προσπαθούν με ασπιρίνες… και να εκτίθενται κι από πάνω ότι θα δοθεί δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ο διοικητής της Αγροτικής κ. Μηλιάκος, έβαλε αυτό τον όρο γιατί γνωρίζει καλά ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει δώσει ποτέ εγγύηση για χρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης σε οποιαδήποτε επιχείρηση. Ο στόχος του είναι να πάρει τις μετοχές της ΣΕΚΑΠ πουέχει η ΣΕΒΑΘ και αντιστοιχούν στο ποσό των 6 εκ. ευρώ που καλείται να δώσει».

«Με επικοινωνιακή πολιτική δεν λύνονται τα προβλήματα»

Η εκτίμηση του κ. Στολίδη είναι ότι μόνο αν υπάρχει πολιτική βούληση της κυβέρνησης θα δοθεί πραγματική λύση αλλά αυτή…: «…είναι μόνο στα λόγια. Υπήρχε δέσμευση προεκλογική , την ακούμε και μετεκλογικά αλλά μέχρι στιγμής μόνο με … επικοινωνιακή πολιτική το αντιμετωπίζουν. Είναι απαράδεκτο να λένε ότι κλείνουν ραντεβού με το Πρωθυπουργό, να λένε ότι θα δοθεί το δάνειο, ότι έκλεισε το θέμα και μέχρι στιγμής τίποτε δεν έκλεισε…Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική».

«Να πάνε στον εισαγγελέα αν έχουν στοιχεία ότι έγιναν ρεμούλες»

Κάνοντας μια ανασκόπηση στην πορεία της ΣΕΒΑΘ και κληθείς να αναφερθεί στα λάθη που την οδήγησαν σ’ αυτό το σημείο – περί πλαστών ισολογισμών και «φουσκωμένων κερδών» που επικαλείται η παρούσα διοίκηση δια στόματος του Διευθύνοντα συμβούλου κ. Βαλέρα (ρεπορτάζ «ΣΕΒΑΘ ώρα μηδέν», Τρίτη 15/2) τονίζει: «Δεν υπήρχαν μεγάλα λάθη. Όλα τα συνεταιριστικά είχαν και έχουν προβλήματα λόγου του συνεταιριστικού τους χαρακτήρα. Έχουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας. Με αγώνες και με τη στήριξη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ συνέχιζαν τη λειτουργία τους. Είναι αστεία αυτά που λένε διάφοροι οικονομολόγοι. Η ρύθμιση χρεών που είχε γίνει έβγαζε κερδοφόρους τους ισολογισμούς της ΣΕΒΑΘ τα προηγούμενα χρόνια και αναγκαζόταν να πληρώνει εφορία τεράστια ποσά και αυτά προσπαθούσαν να τα καλύψουν με τους ισολογισμούς. Ποιοι ήταν οι πλαστοί ισολογισμοί; Εννοούν ότι έγιναν ρεμούλες Να πάνε στον εισαγγελέα αν έχουν διαπιστώσει κάτι τέτοιο! Ας καταθέσουν στοιχεία για οποιαδήποτε διοίκηση. Εγώ ήμουν σ’ όλα τα διοικητικά συμβούλια σαν εκπρόσωπος των εργαζομένων και δεν διαπίστωσα ποτέ τίποτε».

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέες αυξήσεις τα καύσιμα

Αλλαγές προβλέπονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Μιλάει στο «Ε» ο Πρόεδρος Βενζινοπωλών Ξά…