Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Καταγραφή των «μαρτυριών πίστεως» του Νομού μας

Καταγραφή των «μαρτυριών πίστεως» του Νομού μας

0

Η έκδοση: «Εκκλησίες της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου». Μέσα στα πλαίσια του ποιμαντικού της έργου και αποσκοπώντας στην ανάδειξη και διάσωση των μνημείων της εκκλησιαστικής τέχνης και του πολιτισμού του νομού μας, η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, εξέδωσε πρόσφατα ένα πολύ ενδιαφέροντα τόμο με τίτλο: «Εκκλησίες της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου». Στον τόμο αυτό, τη συγγραφή του οποίου πραγματοποίησε ο Θεολόγος Βυζαντινολόγος Γεώργιος Τσιγάρας, καταγράφονται όλες «οι μαρτυριές της πίστεως».

Παρουσιάζεται η ιστορία, η αρχιτεκτονική των Ναών της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, της Γενισέας, των Αβδήρων, της Σταυρουπόλεως και των Κιμμερίων. Επίσης επιχειρείται μια λεπτομερής καταγραφή και ιστορική παράλληλα σύνδεση, των εικόνων των ναών, των κειμηλίων των ιερών σκευών, των ευαγγελίων, των τοιχογραφιών. Έτσι διασώζονται από τη λήθη του χρόνου «φανερώνονται» στους αναγνώστες του βιβλίου, παρουσιάζεται η ιστορία με την οποία ταυτίζονται και γίνονται «μαρτυριές της πίστης» του λαού μας, αναδεικνύοντας το πολιτιστικό πρόσωπο της περιοχής μας. Άλλωστε τα μνημεία τέχνης αποτελούν ένα αδιαμφισβήτητο φορέα έκφρασης και διατήρησης κάθε πολιτιστικού γεγονότος.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Παντελεήμων προλογίζοντας τον τόμο αναφέρει: «Η κατά Χριστόν ζωή είναι για τον Ορθόδοξο πιστό εμφανής σ’ όλους του τομείς της ζωής του. Μεταξύ άλλων εκφράσεις της πίστεως της σχέσεως με το Θεό είναι οι Ιεροί Ναοί και τα αποκείμενα σ’ αυτούς έργα τέχνης τα οποία φιλοτεχνήθηκαν προς δόξαν Θεού».

Στις αρχικές σελίδες του βιβλίου παρουσιάζεται το ιστορικό πλαίσιο της Ξάνθης του 18ου και 19ου αι., ενώ στη συνέχεια παρουσιάζονται οι ναοί και τα κειμήλιά τους. Εικόνες από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Σαμακώβ, του Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του Καβακίου, τέμπλο κεντητές εικόνες αργυρά μονόφυλλα προσκυνητάρια καθώς και έγγραφο εφημερίου στο ναό της Αγίας Υπαπαντής στη Γενισέα του έτους 1852, τοιχογραφίες και εικόνες από το Ναό της Αγίας Παρασκευής Αβδήρων, όλα αδιάψευστα πειστήρια πίστης, τεκμήρια της εκκλησιαστικής παραδόσεως και κληρονομιάς του Νομού μας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι να δώσουν το παρόν στην πρόσκληση αγάπης της Μητρόπολης Ξάνθης

Ξεκίνησε η συγκέντρωση βοήθειας για τις πληγείσες περιοχές. Η Μητρόπολη Ξάνθης βλέποντας τ…