Η ΔΕΗ βυθίζει στο σκοτάδι το ΔΠΘ

0

Πότε θα δει …φως το ΔΠΘ;

 

Εντείνονται δραματικά τα οικονομικά προβλήματα του ΔΠΘ και παίρνουν μάλιστα τη μορφή αδιεξόδου εξαιτίας της υποχρηματοδότησής του. Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με το σύνταγμα οι λειτουργικές δαπάνες των Πανεπιστημίων καλύπτονται μόνο από κρατική επιχορήγηση. Αυτή όμως όπως αποδεικνύεται δεν είναι επαρκής καθώς φτάνει στο σημείο να μην μπορεί να καλύψει οφειλές του στη ΔΕΗ που φτάνουν στο ποσό των 425.206 ευρώ.

Η ΔΕΗ απ’ την πλευρά της «απειλεί» να βυθίσει σε …μέγα σκότος το ΔΠΘ, σε Κομοτηνή (Κεντρική διοίκηση , 7 τμήματα και 10.901 φοιτητές και Ξάνθη (Πολυτεχνική Σχολή, 5 τμήματα και 3.403 φοιτητές την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, στέλνοντας προειδοποιητικό έγγραφο στο οποίο αναφέρει:

«Θα λυπηθούμε αλλά…»

«Η εμπρόθεσμη εξόφληση των λογαριασμών σας, αποτελεί συμβατικής σας υποχρέωση που απορρέει τόσο από το συμβόλαιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που έχουμε υπογράψει, όσο και από τους γενικούς όρους και συμφωνίες περί παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε καταναλωτές. Για το λόγο αυτό οι Υπηρεσίες μας είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν όλα τα νόμιμα μέτρα για την διεκδίκηση των οφειλών, η δε παράλειψη εφαρμογής των μέτρων αυτών μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και ποινικές ευθύνες για τους αρμόδιους υπαλλήλους της ΔΕΗ Α.Ε. σε όλη την ιεραρχία».

Επισημαίνει ακόμα η ΔΕΗ ότι από τις 16/12 /2004 οπότε το ΔΠΘ κατέθεσε το ποσό των 192.023 ευρώ έναντι της τότε οφειλής του και παρά τη γραπτή δέσμευσή του ότι το υπόλοιπο των οφειλών θα αρχίσει να εξοφλείται από το 2ο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2005 και θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, το ΔΠΘ δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κανενός είδους πληρωμή.: «Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι οφειλές σας να διογκωθούν υπέρμετρα, φτάνοντας στο ποσό των 425.206 ευρώ από τα οποία 343.125 ευρώ προέρχονται από τις παροχές στη μέση Τάση και 82.081 ευρώ από τις παροχές σας στη Χαμηλή Τάση.

Κατόπιν όλων αυτών η ΔΕΗ «παρακαλεί» να εξοφληθούν μέχρι της Πέμπτη 24/02 όλες οι παραπάνω οφειλές διαφορετικά θα …λυπηθεί αλλά θα διακόψει την Παρασκευή 25 /2 την ηλεκτροδότηση σε πρώτη φάση στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη.

Όταν φτάνουν τα πανεπιστήμιά μας στο σημείο να τους κόβουν το ρεύμα…δικαιούμαστε να ελπίζουμε για αναβάθμιση της παιδείας; Το θρυλούμενο και προεκλογικά υποσχόμενο 5% για την παιδεία πόσο συρρικνώθηκε;

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο συμβολισμός της μέρας των Θεοφανίων και η «κίνηση αλληλεγγύης»

Αγιασμός των Υδάτων στο Λιμάνι των Αβδήρων. Μια ηλιόλουστη μέρα, η Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, πρ…