Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Η αγορά ακινήτων απασχόλησε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης

Η αγορά ακινήτων απασχόλησε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης

0

Με τριάντα τρία θέματα στην ημερήσια διάταξή του, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης.

Παραβλέποντας την σειρά των θεμάτων…το δημοτικό συμβούλιο ξεκίνησε από το 17ο θέμα, σχετικά με την λήψη οριστικής απόφασης για την αγορά του κτηρίου που βρίσκεται στην οδό Χασιρτζόγλου 3-5 στην Ξάνθη ιδιοκτησίας του κ. Καριωτάκη Μενέλαου και της κ. Ελένης συζ. Αντ. Καπάζογλου.

Η επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία απαρτίζεται από τους κ.κ. Μπαλτατζή, Παπαμαρκάκη και Χούχο διαπραγματεύεται την αγορά ακινήτων.

Η επιτροπή πρότεινε το ποσό των 350.000 ευρώ σε τρεις ισόποσες δόσεις. Αντιπρόταση του κ. Καριωτάκη ήταν το ποσό των 390.000 ευρώ.

Ο κ. Παπαμαρκάκης εξέφρασε επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα της αγοράς του ακινήτου αυτού και η επιτροπή τόνισε πως είναι ασύμφορη η αγορά του, και το άφησε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η επιτροπή πρότεινε να μην αγοραστεί το ακίνητο.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης τόνισε πως συμφωνεί με την επιτροπή, όχι γιατί δεν αξίζει το τίμημα για την αγορά του συγκεκριμένου κτηρίου, αλλά ο Δήμος αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το πληρώσει και… «εγώ δεν μπορώ να χρωστώ σαν Δήμος σε κανέναν…θέλω να είμαι συνεπής και αν δεσμευτώ με κάποιες ημερομηνίες θα πρέπει οπωσδήποτε να τις τηρήσω. Ενδεχομένως αν κάποια άλλη στιγμή διευκολυνθούμε, να το ξαναδούμε το θέμα…αυτή τη στιγμή όμως ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί».

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην αγοραστεί το συγκεκριμένο ακίνητο.

Στο επόμενο θέμα που αφορούσε στην αγορά ακινήτου στα Κιμμέρια Ξάνθης έκτασης 269 τ.μ. το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την αγορά του έναντι του ποσού των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ εφόσον ο χώρος χαρακτηρίστηκε «επικίνδυνος».

Για την αγορά επίσης ενός ακόμη ακινήτου στα Κιμμέρια έκτασης 814,36 τ.μ. αποφασίστηκε η αγορά του έναντι τριάντα έξι χιλιάδων ευρώ.

Εκτός…Καρναβάλι και ΘΛΕ

Ενημέρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τις φετινές Θρακικές Λαογραφικές Εορτές και το Ξανθιώτικο Καρναβάλι πραγματοποίησε αρχικά ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος σχεδόν όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι.

«Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και να συγχαρώ της συνάδελφο κ. Σούλα Τζόλα, πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης αλλά και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς επίσης και όλους τους φορείς και το προσωπικό της ΔΕΑΞ που εργάστηκαν για την επιτυχία των γιορτών. Θέλω να πιστεύω πως η υπόσχεση που έδωσα κλείνοντας τις γιορτές είναι και υπόσχεση όλου του Δημοτικού Συμβουλίου πως από χρόνο σε χρόνο τις γιορτές αυτές θα προσπαθούμε να τις κάνουμε καλύτερες.»

Παίρνοντας τον λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φώτης Καραλίδης συνεχάρη την επιτροπή διοργάνωσης και την ΔΕΑΞ για την επιτυχία των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, υποβάλλοντας παράλληλα ορισμένα ερωτήματα.

Το πρώτο ήταν ο απολογισμός και το κόστος των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών. Δηλαδή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ποιο είναι το ποσό που φέτος δαπανήθηκε.

Ο κ. Καραλίδης αναφέρθηκε επίσης στους δύο οικισμούς του Δήμου Ξάνθης, τα Κιμμέρια και το Εύμοιρο, που όπως είπε, έμειναν εκτός «στολισμού».

Η θεματολογία των αρμάτων της μεγάλης Καρναβαλικής Παρέλασης, ήταν μια ακόμη παρατήρηση του κ. Καραλίδη ο οποίος ρώτησε ποια επιτροπή επιλέγει το θέμα που παρουσιάζουν τα άρματα, όπως επίσης και το κόστος τους.

Ο δημοτικός σύμβουλος έκανε και μια πρόταση που αφορά στα καταστήματα της πόλης που κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού έσφυζαν από ζωή.

«Θα ήθελα να παροτρύνω τους καταστηματάρχες να βάλουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη και να γίνουν χορηγοί σ’ αυτές της εκδηλώσεις. Θα πρέπει να διευρύνουμε το team των χορηγών και προς τους επαγγελματίες της Ξάνθης που έχουν άμεσο όφελος από τις εκδηλώσεις αυτές».

Η Οργανωτική Επιτροπή, απαντώντας ο Δήμαρχος, τόνισε πως αποτελείται από εκπροσώπους των συλλόγων, όχι μόνο των Καρναβαλικών, και την αποκλειστική ευθύνη έχει η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης.

Το κόστος τα δύο τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, «και για να μην έχουμε τις αμφισβητήσεις (γιατί βάζαμε ένα ποσό στον προϋπολογισμό σαν έξοδα αυτής της μορφής και βέβαια μέσα σ’ αυτά τα έξοδα καλύπταμε και πάρα πολλές άλλες ανάγκες), από πέρυσι πλέον έχουν ιδιαίτερους κωδικούς για το καρναβάλι, για τις γιορτές νεολαίας και των γιορτών της Παλιάς Πόλης.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια κινείται η ΔΕΑΞ γιατί πέρα του ποσού αυτού, αν παραστεί θέμα, θα πρέπει να μπει θέμα τροποποίησης του προϋπολογισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο.»

Κυκλοφοριακό στο κέντρο της πόλης…

Το θέμα αυτό έθεσε στην εκτός ημερησίας θεματολογία ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Στεφανίδης.

Ο κ. Στεφανίδης τόνισε πως τον τελευταίο καιρό, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι γίνονται μάρτυρες παραπόνων από τους πολίτες της Ξάνθης για το πρόβλημα που εντοπίζεται με την κυκλοφορία κυρίως στο κέντρο της πόλης

«Πιστεύω ότι πολλοί από εμάς, αν όχι όλοι, έχουμε εντοπίσει το πρόβλημα και έχουμε εκνευριστεί. Και το πρόβλημα είναι πράγματι σοβαρό. Θα πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να βρούμε την λύση του προβλήματος».

Ο κ. Στεφανίδης συνεχάρη επίσης τους αρμόδιους αντιδημάρχους αφού η συγκομιδή των απορριμμάτων από το κέντρο της πόλης διεξάγεται τέτοιες ώρες που δεν εμποδίζεται η ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

Ο κ. Στεφανίδης πρότεινε επίσης την πραγματοποίηση ενός δακτυλίου όπου μέσα σ’ αυτόν θα γίνουν ορισμένες παρεμβάσεις.

Πρόκειται για έναν δακτύλιο που αφετηρία του θα έχει την Νομαρχία Ξάνθης, το ΙΚΑ, το Εργατικό Κέντρο, την Αγροτική Τράπεζα, το 6ο Δημοτικό Σχολείο, το Παζάρι και το Παλαιό Ταχυδρομείο όπου μέσα σ’ αυτόν θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Όπως είπε, όλοι οι δρόμοι που θα έχουν αφετηρία αυτόν τον δακτύλιο και καταλήγουν στο κέντρο της πόλης, θα πρέπει να γίνουν μονόδρομοι.

Εάν δηλαδή θα μονοδρομηθούν αυτοί οι δρόμοι, τότε σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη θα υπάρξει μια βελτίωση στον τομέα αυτό.

Μέσα σ’ αυτόν τον χώρο πρόσθεσε, δεν θα πρέπει να κυκλοφορούν μεγάλα οχήματα, γιατί τις περισσότερες φορές το πρόβλημα με το μποτιλιάρισμα είναι εξαιτίας του γεγονότος ότι κάποιο μεγάλο όχημα δεν μπορεί να στρίψει με αποτέλεσμα να το ακολουθούν ουρές…

Για τις φορτοεκφορτώσεις προϊόντων τόνισε πως θα πρέπει να γίνονται συγκεκριμένες ώρες, την ώρα που η αγορά είναι κλειστή και η κίνηση δεν είναι αυξημένη.

Απαντώντας ο Δήμαρχος τόνισε πως την κυκλοφορία ρυθμίζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο και στην συνέχεια το Δημοτικό.

Όσον αφορά στο θέμα του δακτυλίου πάλι ρυθμίζεται με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Μάλιστα από την εμπειρία του στην Υπηρεσία Συγκοινωνιών, τόνισε πως ο δακτύλιος υπάρχει μέσα στον οποίο δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων άνω των πέντε τόνων γι’ αυτό και αναγκάστηκαν τότε οι εταιρείες μεταφορών να πάρουν μικρά οχήματα. Άλλωστε υπήρχε και ειδική διάταξη γι’ αυτό ώστε να κάνουν διανομή μέσα στην πόλη.

Πρόσφατα το νομαρχιακό συμβούλιο, αποφάσισε και κάποιες ώρες για την τροφοδοσία των καταστημάτων.

Η αστυνομία που γίνεται αποδέκτης όλων αυτών των αποφάσεων θα πρέπει να τις εφαρμόσει.

Το θέμα αυτό πάντως είπε πως τους προβληματίζει όλους ενώ υπάρχει συνεργασία με την Νομαρχία Ξάνθης για την αντιμετώπισή του.

«Το κυκλοφοριακό, πράγματι, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων…».

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πανόραμα του Νεοελληνικού θεάτρου του 20ου αι.» στο Ίδρυμα

Θανάσης Μουσόπουλος: «Το θέατρο δεν είναι μια «κουλτουριάρικη» εκδήλωση. Είναι ένα κοινωνι…