Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

0

«Διανοίξεις» και μεταφορά Δημαρχιακού Μεγάρου. Απασχόλησαν στην συνεδρίαση της Δευτέρας . Με είκοσι οκτώ θέματα στην ημερήσια διάταξή του, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης. Από αυτά απασχόλησε η απευθείας ανάθεση σύνταξης φακέλου τευχών δημοπρασίας και τεχνικοοικονομικής πρότασης για την κατασκευή δημαρχιακού μεγάρου, καταστημάτων, γραφείων και υπόγειων χώρων στάθμευσης, με σύμβαση παραχώρησης της διαχείρισης μέρους του έργου και έγκριση των όρων σύμβασης.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την μεταφορά του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Όπως είπε, ίσως και να υπάρξει αυτοχρηματοδότηση μέσω επενδυτικού σχεδίου.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στις επαφές που υπήρξαν σχετικά με την μεταφορά της Πυροσβεστικής η οποία κρίνεται απαραίτητη για την μεταφορά του Δημαρχείου στη συνέχεια.

Μάλιστα υπήρξε επικοινωνία και με άλλους Δήμους της χώρας για την υλοποίηση του έργου.

Ξεκαθάρισε πως ανατίθεται η εκπόνηση τευχών δημοπράτησης και η τεχνοοικονομική μελέτη και πως το έργο θα πραγματοποιηθεί με διεθνή διαγωνισμό και πλήρη διαφάνεια.

Στα εκτός…

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης κ. Γιάννης Χρηστίδης ενημέρωσε αρχικά το Σώμα για την παρουσίαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης αλλά και για την εκδήλωση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης στο ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Δύο θέματα εκτός ημερησίας διάταξης έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φώτης Καραλίδης.

Το πρώτο αφορά στην έναρξη των εργασιών για την διάνοιξη της εισόδου στην πόλη και το δεύτερο στην απαλλοτρίωση του χώρου προς το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο.

Ο κ. Καραλίδης εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τα θέματα αυτά.

«Η έναρξη του εργασιών με την εγκατάσταση του εργολάβου για την διάνοιξη της εισόδου της πόλεως από την Καβάλα και σε σχέση με την πρόταση που είχαμε υποβάλλει παλιότερα σχετικά με την απαλλοτρίωση του χώρου μέχρι το Νοσοκομείο ώστε να συνδεθεί η είσοδος της πόλης με διπλής κατεύθυνσης δρόμο και ενδιάμεση νησίδα μέχρι το Νοσοκομείο. Επειδή η απορία μου έχει να κάνει με την εγκατάσταση την περασμένη Δευτέρα του εργολάβου και επειδή στη διάνοιξη της εισόδου δεν προβλέπει καμία διάνοιξη της υφιστάμενης γέφυρας, άρα λοιπόν πολύ φοβάμαι ότι θα κάνουμε μια διάνοιξη η οποία αύριο, μεθαύριο θα ξαναχρειαστεί να την χαλάσουμε… Αν μπορούμε μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, να δούμε αυτό το έργο συνολικά. Παράλληλα δε, το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την διάνοιξη των δρόμων του οικισμού της Εκτενεπώλ για τα διαμορφούμενα οικόπεδα από της τέως κτηματική Υπηρεσία της Εθνικής Τράπεζας. Εκεί έχουμε το φαινόμενο, οι δρόμοι που υφίσταντο μέχρι πριν από λίγο καιρό, να είναι δρόμοι διπλής κατεύθυνσης, να έχουν μειωθεί σε δρόμους μονής κατεύθυνσης ή έστω σε δρόμους διπλής, μειωμένοι σε τρία μέτρα από επτά που ήταν. Και όλα αυτά γιατί έγινε προς την Χρύσα μια διαμόρφωση χώρου πάρκινγκ με αποτέλεσμα ο πραγματικός δρόμος να γίνεται μισός γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία δεν ήθελε να μπει μέσα στα οικόπεδα…» τόνισε ο κ. Καραλίδης.

«Θα φτάσουμε να κάνουμε παρόμοιο έκτρωμα όπως συνέβη με τον οικισμό των ελληνοποντίων παραπλεύρως του Νοσοκομείου όπου εκεί πρώτα φτιάξαμε τα σπίτια και μετά τις υποδομές. Και τότε είχα επισημάνει το θέμα. Με είχατε γράψει, με είχατε συνδέσει κανονικά…φαντάζομαι τώρα πριν είναι αργά και φτιάξουμε το έργο και χρειαστεί ξανά να το ξαναγκρεμίσουμε, γιατί έχουμε εδώ πέρα αυτό το συνήθειο, να μη λέμε μετά ότι δεν τα είπαμε. Αν ξεκινήσει το έργο ο εργολάβος και μετά το έργο, θα μου πείτε έγινε…», πρόσθεσε.

Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Ξάνθης, τόνισε ότι δεν υπάρχει γέφυρα ούτε έργο διαπλάτυνσης.

Δεν υπάρχει κάτι για να διαπλατυνθεί γιατί όπως είπε, ο δρόμος όπως κατεβαίνει από το Lidl και ενώνεται με την εθνική οδό, είναι κλειστός, η γέφυρα είναι εικονική και η διαμόρφωση που γίνεται εκεί είναι συγκεκριμένη αφού προβλέπεται από σχετική μελέτη.

«Είναι κάτι που πιστεύω πως θα υλοποιηθεί. Μάλιστα σε λίγο θα έρθει η διευθύνουσα σύμβουλος της Εκτενεπόλ, η οποία διαβεβαίωσε πως τα αιτήματα του Δήμου Ξάνθης θα ικανοποιηθούν. Βασικότερο είναι αυτό».

«Αναφερθήκατε στον δρόμο ανατολικά του Νοσοκομείου προς την Χρύσα. Ο δρόμος έχει ολοκληρωθεί, είναι τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας.

Αυτός ο δρόμος σήμερα, κατά το μεγαλύτερο μήκος του, δεξιά του, γίνεται χώρος στάθμευσης οχημάτων. Ο δρόμος παραμένει στο ίδιο μήκος.

Επειδή και εγώ είχα την ίδια εντύπωση, πήγα και μέτρησα το σημείο όχι μία και δύο φορές αλλά περισσότερες…»

Παίρνοντας τον λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θανάσης Ξυνίδης τόνισε ότι υπάρχουν μια σειρά αποφάσεων από παλαιότερα δημοτικά συμβούλια τα οποία δεν έχουν επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησε να υπάρξουν ενέργειες έτσι ώστε στις επόμενες συνεδριάσεις να έρθει ενημέρωση για μια σειρά τεχνικών κυρίως θεμάτων.

Ένα μάλιστα θέμα που πρέπει να συζητηθεί είναι το θέμα της κατάληψης των κοινόχρηστων χώρων και των πεζοδρομίων σε όλη την πόλη.

Μάλιστα η στάθμευση όπως είπε ο κ. Ξυνίδης έχει φτάσει σε ακραία σημεία με πολλούς οδηγούς να κάνουν κατάληψη ακόμη και των δρόμων, αφήνοντας ανεξέλεγκτα τα οχήματά τους.

«Παρακαλώ αυτό να απασχολήσει στα επόμενα συμβούλια και να μας πούνε οι υπηρεσίες του Δήμου, ποιες ενέργειες έχουν κάνει με κατασκευές, επιχειρήσεις και περίπτερα, τι εκτάσεις έχουν καταλάβει και τι πληρώνουν».

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο συμβολισμός της μέρας των Θεοφανίων και η «κίνηση αλληλεγγύης»

Αγιασμός των Υδάτων στο Λιμάνι των Αβδήρων. Μια ηλιόλουστη μέρα, η Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, πρ…