Χωρίς προβλήματα από το χιόνι

0

Επί ποδός Δήμος και Νομαρχία για την αποφυγή προβλημάτων

 

«Αυτή η κατάσταση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε από το βράδυ της Δευτέρας, είναι η χειρότερη» τόνισε αρχικά ο Υπεύθυνος ΠΣΕΑ του Δήμου Ξάνθης κ. Μανόλης Τσέπελης ερωτηθείς για την αντιμετώπιση της έντονης χιονόπτωσης τόσο μέσα στην πόλη όσο και στους οικισμούς της.

Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου όπως μας είπε, βρίσκεται σε επιφυλακή επί 24ωρου βάσεως έτσι ώστε να μην σημειωθεί κανένα απολύτως πρόβλημα.

Μεγαλύτερη σημασία δίνεται δε, στους δρόμους που οδηγούν προς το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ξάνθης αφού τα ειδικά οχήματα του Δήμου και της Νομαρχίας ρίχνουν διαρκώς αλάτι ενώ προχωρούν και σε διανοίξεις.

Στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πάντως, η κίνηση διεξάγεται κανονικά, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις οι οδηγοί χρειάστηκε να βάλουν στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Μετά τις οκτώ το πρωί της Τετάρτης, τα συνεργεία του Δήμου Ξάνθης βρέθηκαν στους οικισμούς των Κιμμερίων και του Πετροχωρίου, έτσι ώστε και εκεί να ανοιχτούν οι δρόμοι και να ριχτούν ποσότητες αλατιού.

Γύρω στις δώδεκα το μεσημέρι που επικοινωνήσαμε με τον κ. Τσέπελη, μας είπε ότι βρισκόταν με τα οχήματα και τους εργάτες στον οικισμό της Μορσίνης όπου εκεί σημειώθηκε πρόβλημα με αποκλεισμό ορισμένων κτηνοτροφικών μονάδων.

Οι ενέργειες που γίνονταν εκεί ήταν διαρκείς έτσι ώστε να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να φτάσουν στο σημείο και να φροντίσουν τα ζώα τους.

Έως το μεσημέρι της Τετάρτης, τα συνεργεία είχαν ρίξει περίπου εκατόν είκοσι τόνους αλατιού μέσα στην πόλη και στους γύρω οικισμούς.

Οι εργαζόμενοι όπως τόνισε ο κ. Τσέπελης καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, υπεράνθρωπη, έτσι ώστε να μην σημειωθεί κανένα πρόβλημα.

Μάλιστα ο Υπεύθυνος ΠΣΕΑ του Δήμου, ευχαρίστησε την Νομαρχία Ξάνθης και τον κ. Ταρενίδη η οποία παραχώρησε την ειδική αλατιέρα έτσι ώστε να κινηθεί μέσα στην πόλη και διευκολύνει το έργο της διάνοιξης.

Εκεί που στάθηκε ωστόσο ο κ. Τσέπελης είναι στο γεγονός πως αυτές τις δύο ημέρες τουλάχιστον, δεν θα πρέπει οι δημότες να βγάζουν έξω από το σπίτια τους τα σκουπίδια, αφού δεν περνούν τα απορριμματοφόρα οχήματα για την αποκομιδή τους ενώ τους προέτρεψε να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους αν αυτές είναι άσκοπες.

Η Νομαρχία Ξάνθης

Χθες πάντως σε ανακοίνωσή της η Νομαρχία Ξάνθης τόνισε ότι όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας και μειονοτικής εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά λόγω του παγετού.

Μιλώντας στο «Ε» ο Υπεύθυνος ΠΣΕΑ της Νομαρχίας Ξάνθης κ. Παναγιώτης Ταρενίδης, επισήμανε ότι η χιονόπτωση προκάλεσε την ανησυχία όλων, πολύ περισσότερο δε των αρμοδίων που όλη την νύχτα βρίσκονταν στους δρόμους έτσι ώστε να τους κρατήσουν ανοιχτούς.

Έως τις τρεις το πρωί η αλατιέρα της Νομαρχίας έριχνε αλάτι στους δρόμους γύρω από το Νοσοκομείο με σαράντα περίπου εργαζόμενους.

Δύο ώρες αργότερα, στις πέντε το πρωί, το χιόνι, κάλυψε όπως μας είπε όλο τον νομό.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν τα ειδικά μηχανήματα να φύγουν προς την ορεινή περιοχή.

Έως το μεσημέρι της Τετάρτης, οι δρόμοι ήταν ανοιχτοί στο μεγαλύτερο μέρος εκτός από ορισμένες περιπτώσεις σε οικισμούς του ορεινού τμήματος.

Στους Δήμους Σταυρούπολης και Μύκης, οι ενέργειες που έγιναν ήταν συντονισμένες σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των Δήμων και τους κατοίκους έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα.

Η Τροχαία Ξάνθης προειδοποιεί

Η Τροχαία Ξάνθης σε έκτακτη ανακοίνωσή της η οποία ισχύει και για το προσεχές διάστημα, αναφέρει πως λόγω της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων, από το 1ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ξάνθης- Σταυρούπολης, η κίνηση των οχημάτων γίνεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχής σε συνδυασμό με την χιονόπτωση και τον παγετό σε πολλά σημεία της πόλης, το οδόστρωμα είναι ολισθηρό, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται προς το παρόν κανονικά.

«Παρακαλούμε τους φίλους οδηγούς ν’ αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και όταν υπάρχει ανάγκη μετακίνησής τους να κινούνται με ιδιαίτερη προσοχή και με μηδενικές σχεδόν ταχύτητες και μάλιστα μέσα στα ίχνη των τυχόν προηγουμένων αυτοκινήτων.

Για κάθε συμπληρωματική πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στην Άμεση Δράση (100) της Διεύθυνσής μας».

Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Ύφεση των καιρικών φαινομένων η οποία αναμένεται σταδιακά από σήμερα και κυρίως την Παρασκευή προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σήμερα θα έχουμε συννεφιά με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα Νότια, χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Πάντως από αργά το απόγευμα στα Δυτικά και Βόρεια αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί, στα Δυτικά 5 με 6 μποφόρ, στα Ανατολικά πιο ενισχυμένοι θα φθάνουν τοπικά στο Αιγαίο και τα 8 μποφόρ, αλλά βαθμιαία θα εξασθενήσουν, ενώ η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα θα πλησιάσει το μεσημέρι στα Βόρεια στους 4 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο στους 10 με 12 και στα νησιά του Αιγαίου στους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου.

Ασθενείς χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, όμως, θα σταματήσουν. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί μέχρι 6 μποφόρ και η θερμοκρασία από -2 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Συννεφιά με παροδικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά και στην Αττική. Οι βορειοανατολικοί άνεμοι πρόσκαιρα θα φθάνουν 6 μποφόρ και η μέγιστη θερμοκρασία στους 10 βαθμούς, αλλά στα Βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χρόνια Πολλά…με αλλαγές στον Δήμο Ξάνθης

Αναδείχτηκε το νέο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης και η Δημαρχιακή Επιτροπή. Μι…