Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Αποτελεσματική Αστυνομία κοντά στον πολίτη

Αποτελεσματική Αστυνομία κοντά στον πολίτη

0

Παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός της αντεγκληματικής πολιτικής της ΕΛ.ΑΣ. για το 2005. Η αντεγκληματική πολιτική της Ελληνικής Αστυνομίας για το έτος 2005, παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας καθορίστηκαν οι βασικοί άξονες της αντεγκληματικής πολιτικής, καθώς και οι στόχοι και προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας για το έτος 2005.

Ο κεντρικός στρατηγικός στόχος και η φιλοσοφία της αντεγκληματικής πολιτικής για το τρέχον έτος αποτυπώνεται στο δίπτυχο «Αποτελεσματική Αστυνομία κοντά στον πολίτη».

Ο σχεδιασμός της βασίστηκε σε διαδικασίες μελέτης και ανάλυσης των δεδομένων της εγκληματικότητας, των επιστημονικών ερευνών, των απόψεων κοινωνικών φορέων και της διεθνούς εμπειρίας.

Εξετάστηκε επίσης η απόδοση και η αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών, ενώ ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις και προτάσεις των Διευθυντών των Υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο της νέα αντεγκληματικής πολιτικής, το έτος 2005 οριοθετείται ως αφετηρία συστηματικής προσπάθειας για την κεφαλοποίηση του Ολυμπιακού κεκτημένου, προς όφελος του πολίτη, με την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, της εμπειρίας και της σύγχρονης τεχνολογίας που απέκτησε η Ελληνική Αστυνομία από την εκπόνηση και επιτυχημένη εφαρμογή του Ολυμπιακού Μοντέλου Ασφάλειας.

Ο κεντρικός άξονας της αντεγκληματικής πολιτικής περιλαμβάνεται σε δύο άξονες.

Ο πρώτος αφορά στην βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει η Ελληνική Αστυνομία προς τους πολίτες και ο δεύτερος, στην βελτίωση της Ελληνικής Αστυνομίας, ως οργάνου.

Η Αντεγκληματική Πολιτική του 2005

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης κ. Ανέστης Αργυριάδης, τόνισε στην ομιλία του, πως η βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει η Ελληνική Αστυνομία προς τους πολίτες, μπορεί να επιτευχθεί βάσει δύο σημείων:

Στον Επιχειρησιακό τομέα με την ανάπτυξη και εφαρμογή , μεταξύ άλλων, σχεδίων δράσης για την αντιμετώπιση της οργανωμένης μορφής εγκληματικότητας, της μικροεγκληματικότητας και των παραβατικών συμπεριφορών που αντιμετώπισή τους βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και ικανοποιεί το αίσθημα ασφάλειάς τους.

Έπειτα, στον τομέα της ενδυνάμωσης των σχέσεων αστυνομίας- πολιτών, με την υιοθέτηση σύγχρονων μορφών αστυνόμευσης και συλλογικής δράσης, επικεντρωμένων στην τοπική κοινωνία, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών, την ενδυνάμωση της συνεργασίας με την τοπική κοινωνία και την ανάληψη των πρωτοβουλιών για την βελτίωση της καθημερινότητας.

Όσον αφορά στην βελτίωση της Ελληνικής Αστυνομίας ως οργανισμού, σ’ αυτή, περιλαμβάνεται ο επιμέρους σχεδιασμός για την υποστήριξη της εφαρμογής της αντεγκληματικής πολιτικής σε δύο επίσης τομείς, του ανθρώπινου δυναμικού της Αστυνομίας και της δομής της οργάνωσης της Αστυνομίας.

Η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των ναρκωτικών, η αντιμετώπιση της μιρκοεγκληματικότητας, η οδική ασφάλεια, η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την σεξουαλική και οικονομική τους εκμετάλλευση, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η βελτίωση της επικοινωνιακής πολιτικής, η προστασία των ανηλίκων, η εκτέλεση καταδικαστικών αποφάσεων και οι κατασχέσεις όπλων και πυρομαχικών, είναι οι προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας για το 2005.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής τέλος, ζήτησε την στενότερη συνεργασία όλων των τοπικών αρχών, δικαστικών, στρατιωτικών, δημοσίων, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων της περιοχής, των Μ.Μ.Ε. και των πολιτών, για αποτελεσματικότερη δράση, γιατί, όπως ανέφερε, μια σύγχρονη, δημοκρατική, επαγγελματική και αποτελεσματική αστυνομία, προϋποθέτει τη στενή σχέση με τις τοπικές κοινωνίες.

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, χαιρετίζοντας της εκδήλωση τόνισε πως είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία αυτή για την ενημέρωση κυρίως των πολιτών μιας και αφορά αποκλειστικά αυτούς και την ασφάλειά τους.

Ο σεβασμός προς το ανθρώπινο πρόσωπο, επισήμανε πως πρέπει να είναι κυρίαρχος και γ’ αυτό χρειάζεται η προσπάθεια όλων.

Η συνεργασία θα ευοδωθεί…

Παίρνοντας στην συνέχεια τον λόγο ο Εισαγγελέας Ξάνθης κ. Καντσίδης, τόνισε πως ερχόμενος στην Ξάνθη πριν τέσσερις μήνες για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, τόνισε στους Αστυνομικούς που τον επισκέφθηκαν, ότι θα είναι πάντα αρωγός σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την πάταξη της εγκληματικότητας.

«Θέλω να πιστεύω ότι τα λόγια αυτά που είχα αναφέρει τότε στους Αστυνομικούς που με επισκέφθηκαν δεν έμειναν γράμμα κενό αλλά ότι πραγματικά υπήρξε μια ουσιαστική παροχή βοήθειας και συνδρομής σε ότι μου ζήτησαν. Πιστεύω ότι η σύμπτωση τα έφερε έτσι ώστε να συμβούν περιστατικά στον νομό Ξάνθης, τα οποία έφεραν εμένα και το προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης πολύ κοντά. Υπήρξαν περιπτώσεις αδικημάτων που χρειάστηκαν την δική μου άμεση συνεργασία με τους άντρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή η συνεργασία ήταν καλή, έχω την αίσθηση ότι απέδωσε καρπούς και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι κατά τη διάρκεια του 2005, η συνεργασία αυτή θα ευοδωθεί ακόμη περισσότερο…».

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος ο οποίος μιλώντας στους παρευρισκόμενους τόνισε πως όλη η συντονισμένη προσπάθεια θα επιφέρει σίγουρα αποτελέσματα.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χρόνια Πολλά…με αλλαγές στον Δήμο Ξάνθης

Αναδείχτηκε το νέο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης και η Δημαρχιακή Επιτροπή. Μι…