Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Ερωτήματα του ΣΥΝ προς τον υπουργό Οικονομία & Οικονομικών

Ερωτήματα του ΣΥΝ προς τον υπουργό Οικονομία & Οικονομικών

0

Τρία ερωτήματα θέτει στον υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών ο Γιάννης Δραγασάκης βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΝ, αναφορικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Τα ερωτήματα

α) Για ποιο λόγο το ελληνικό δημόσιο συναίνεσε στο αίτημα της Μονής Βατοπεδίου για τη μη έκδοση απόφασης επί της αγωγής της μονής Βατοπεδίου, σχετικά με τον κυριότητα της επίμαχης έκτασης; Τι συνέπειες θα έχει η παραπάνω απόφαση του Υπουργείου για τους κατοίκους της περιοχής;

β) Ποια η θέση του Υπουργείου για την κυριότητα της εν λόγω έκτασης και πώς προτίθεται να προστατεύσει τα δικαιώματα του έναντι της Μονής Βατοπεδίου;

γ)Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπ. Οικονομικών, για την αλλαγή των ρυθμίσεων, που έγιναν, και με ευθύνη του, εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος;

Ο κ. Δραγασάκης επίσης αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης και στις ενέργειες του ΣΥΝ

Αναλυτικότερα:

«Στις αρχές του έτους 2003, η Μονή Βατοπεδίου κατέθεσε αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας έκταση γης εμβαδού 27.044,50 στρεμμάτων της λίμνης Βιστονίδας, η ποία βρίσκεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος στο νομό Ροδόπης και κατά το μικρότερο στο Νομό Ξάνθης.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής, δεδομένου ότι, από την καλλιέργεια της διεκδικούμενης έκτασης και την αλιεία, ζουν οι περισσότερες οικογένειες της περιοχής.

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση των απαράδεκτων και προκλητικών διεκδικήσεων της Μονής Βατοπεδίου» καταθέσαμε σχετική ερώτηση. Στην εν λόγω ερώτηση, ερωτάται ο Υπουργός Οικ. & Οικονομικών σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για την αλλαγή των ρυθμίσεων που έγιναν και να μην παραιτηθεί από το δικαίωμα διεκδίκησης των ανωτέρω εκτάσεων.

Επειδή δε δόθηκε απάντηση από το Υπουργείο Οικονομίας επανήλθαμε με νεώτερη ερώτηση. Η απάντηση του Υπουργείου ήταν ότι η υπόθεση, μετά από σχετικό αίτημα του προέδρου του Δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, με το οποίο επικαλείται νέα στοιχεία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των διεκδικούμενων περιοχών» εισήχθη για επανεξέταση στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων & Ανταλλάξιμης Περιουσίας.

Αντί όμως για επανεξέταση της υπόθεσης, ο Υφυπουργός Οικ. & Οικονομικών έκανε αποδεκτή (1046300/3944/Α0010/7-6-04 απόφαση του) τη Γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων κτημάτων και Ανταλλάξιμης περιουσίας (26/2004), σύμφωνα με την οποία δε συντρέχει λόγος επανεξέτασης της υπόθεσης.

Ενώ δε εκκρεμούσε η έκδοση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης επί της αγωγής της Μονής Βατοπεδίου κατά του ελληνικού δημοσίου, ο Υφυπουργός Οικ, & Οίκον, αποδέχθηκε απόφαση του Β' Τμήματος του Ν.Χ.Κ. (3058/17-6-04), με την οποία το ελληνικό δημόσιο συμφωνεί με το αίτημα της Μονής Βατοπεδίου για τη μη έκδοση απόφασης επί της παραπάνω αγωγής. Στη συνέχεια δε, υπεβλήθη κοινή δήλωση των δύο πλευρών στο Πολυμελές πρωτοδικείο Ροδόπης».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι Γιατροί του Κόσμου συνεχίζουν…

Καθοριστική η παρουσία τους στην Νοτιοανατολική Ασία. Μιλά στο «Ε» η κ. Ελευθερία Παρθενοπ…