Στο νομό μας. Παρότι υπάρχει σχετική επιφύλαξη
Ολοκληρώθηκε της περασμένη Τρίτη η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας.
Στον νομό Ξάνθης, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Γεωργίας, το ποσοστό αγροτών που ανταποκρίθηκε για συμμετοχή σ’ αυτό είναι αρκετά υψηλό.
Αναλυτικά, το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει στην ένταξη πεντακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων, προϋπολογισμού 107 εκατομμυρίων ευρώ για όλη την χώρα.
Επιλέξιμες, είναι οι γεωργικές εκτάσεις με αροτριαίες καλλιέργειες και κηπευτικά και οι μόνιμες φυτείες που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία.
Το ελάχιστο μέγεθος της υπό ένταξη εκμετάλλευσης ανέρχεται σε τρία στρέμματα για τις πολυετείς καλλιέργειες και 0,5 στρέμματα για τις ετήσιες καλλιέργειες και τα κηπευτικά, ενώ το ελάχιστο μέγεθος του αγροτεμαχίου ανέρχεται σε 0,5 στρέμματα.
Βέβαια, όπως μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Αγροτών και μέλος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Θράκης κ. Χρήστος Χατζόπουλος, οι αγρότες παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί με το θέμα της βιολογική γεωργίας.
«Υπάρχει κάποιο διστακτικό ενδιαφέρον και οι αγρότες φοβούνται τις αλλαγές αφού κάθε αλλαγή έχει τα ρίσκα της και δεν μπορεί εύκολα να τα πάρει ο καθένας…».
Οι αγρότες που ανταποκρίθηκαν τώρα στο πρόγραμμα για ένταξη ήταν αρκετοί γιατί όπως επισημαίνει ήταν η πρώτη φορά που δόθηκαν κάποια χρηματικά κίνητρα τα οποία ήταν και «αξιόλογα».
Οπότε το ενδιαφέρον κινήθηκε και ευκολότερα για αλλαγή της καλλιέργειας από συμβατική σε βιολογική.
Πέρυσι στον νομό μας είχαμε περίπου διακόσια στρέμματα με καλλιέργειες βιολογικών προϊόντων.
Με την εξαγγελία για τις νέες ενισχύσεις, υπάρχει για τον νομό μας ένα πλαφόν δύο χιλιάδων στρεμμάτων, ποσοστό αρκετά αυξημένο αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε αν αυτό μπορεί να καλυφθεί.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ωστόσο που εντοπίζεται στο θέμα αυτό, είναι η γραφειοκρατία.
Όπως τονίζει ο κ. Χατζόπουλος οι γραφειοκρατικές διαδικασίες επηρεάζουν αρνητικά τους αγρότες που επιθυμούν την ενασχόληση με την βιολογική γεωργία.
Μάλιστα όπως αναφέρει, για κάποιον αγρότη είναι ευκολότερο να ασχοληθεί με την συμβατική καλλιέργεια αφού δεν θα χρειαστεί τόσος χρόνος και όλες αυτές οι διαδικασίες έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει με τις καλλιέργειές του.
«Νομίζω ότι το θέμα της γραφειοκρατίας, θα πρέπει να επανεξεταστεί».
Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια γενικότερη στροφή όχι μόνο των αγροτών αλλά και των καταναλωτών στα βιολογικά προϊόντα.
Από την μια ο φόβος των μεταλλαγμένων από την άλλη η αναζήτηση ενός καλύτερου και υγιεινότερου τρόπου ζωής, έχουν στρέψει πολλούς ανθρώπους στην αναζήτηση προϊόντων απαλλαγμένων από λιπάσματα και φάρμακα.
Και σ’ αυτό όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο Νέων Αγροτών Ξάνθης, υπάρχει ένας μύθος.
«ότι δηλαδή τα Βιολογικά προϊόντα είναι ιδιαιτέρως ακριβά».
Αυτό όπως επισημαίνει είναι βασικό λάθος αφού σε πολλές περιπτώσεις έχουν την ίδια τιμή με τα προϊόντα της συμβατικής καλλιέργειας.
Η προσπάθειας πάντως του Υπουργείου για ένταξη όλο και περισσοτέρων αγροτών στην Βιολογική Γεωργία, συνεχίζονται.
Στρατηγικός στόχος είναι να διαμορφωθούν συνθήκες επέκτασής της στην χώρα μας με την παραγωγή προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας, με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις των καταναλωτών και θα διασφαλίζουν το εισόδημα των παραγωγών.
ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ