Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Το συνέδριο του ΣΥΝ και το στίγμα Αλαβάνου

Το συνέδριο του ΣΥΝ και το στίγμα Αλαβάνου

0

Μιλά στο «Ε» ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΝ Ξάνθης κ. Δ. Σελβιέρογλου. «Η επιλογή του Κάρολου Παπούλια, έγινε στα στενά περιθώρια της συναίνεσης του δικομματισμού και εξυπηρετεί τη πολιτική των δύο κομμάτων και δεν συμπίπτει με τη δική μας αντίληψη για τον πρόεδρο Δημοκρατίας».

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 4ο Συνέδριο του Συνασπισμού με την εκλογή του νέου προέδρου του κ. Αλέκου Αλαβάνου, οποίος εκλέχτηκε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, με ποσοστό 58,5%, έναντι 33,18% του κ. Μιχάλη Παπαγιαννάκη και 6,94% του κ. Χριστόφορου Παπαδόπουλου, ενώ υπήρξαν 1 λευκό και 15 άκυρα.

Η ταυτότητα του ΣΥΝ

Ο ΣΥΝ είναι δημιούργημα και έκφραση των δυνάμεων που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό της Αριστεράς, των δυνάμεων που εμπνέονται από τα ιδανικά και τις αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού και θεωρούν οικουμενική και αδιαπραγμάτευτη την αξία της δημοκρατίας.

Επιδιώκει να ενσωματώνει οργανικά στην αναζήτηση μιας καινούργιας ταυτότητας της Αριστεράς, πολίτες που με διαφορετική ιστορία και προέλευση εκφράζουν τη συνέχεια με όλες τις κριτικές και ανανεωτικές απόπειρες που εμφανίστηκαν σε όλες τις πτέρυγες και σε όλη την ιστορική πορεία της Αριστεράς.

Θέλει να εκπροσωπήσει όλους όσους ζητούν ένα πολιτικό κόμμα ριζοσπαστικό και ανατρεπτικό, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, σύγχρονο και ανταγωνιστικό προς τον αναχρονισμό και το συντηρητισμό, την αδικία και την περιβαλλοντική καθυστέρηση της ελληνικής κοινωνίας.

Ο ΣΥΝ άλλαξε «τιμονιέρη»…

Για το νέο στίγμα του ΣΥΝ που άλλαξε «τιμονιέρη», παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Νίκο Κωνσταντόπουλο – ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο έκανε μια αποτίμηση όλων των χρόνων και επικεντρώθηκε στην ανάλυση όλων των δομικών στοιχείων που συνθέτουν την πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΝ από την εποχή που ανέλαβε το 1992, ως πρόεδρος του κόμματος, καθώς και τη συνεισφορά του ΣΥΝ στην πολιτική ζωή του τόπου, ενώ ολοκλήρωσε ποιητικά την σταδιοδρομία του στην προεδρία: «Λίγο σιτάρι για τη γιορτή, λίγο κρασί για τη θύμηση, λίγο νερό για τη σκόνη» – καθώς και για τις εργασίες του συνεδρίου μας ενημερώνει ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΝ Ξάνθης κ. Δημήτρης Σελβιέρογλου ο οποίος και παρευρίσκονταν.

Το συνέδριο περιελάμβανε τρεις θεματικές: Την εκλογή προέδρου, την εκλογή κεντρικής επιτροπής, και καταστατικών και οργανωτικών ζητημάτων – τα οποία δεν συζητήθηκαν και την πολιτική απόφαση.

«Στην πολιτική απόφαση αποσαφηνίζεται η πολιτική μας σε σχέση με την Ευρώπη και σε σχέση με τους συνεργαζόμενους με τον ΣΥΝ (κοινωνικά κινήματα)», τονίζει ο κ. Σελβιέρογλου, ενώ απαντά στην επικρατούσα άποψη – βασισμένη στις δηλώσεις του κ. Αλαβάνου περί αριστεράς κατεύθυνσης…: «Ο ΣΥΝ πάντοτε ήταν αριστερό κόμμα. Μας ενδιαφέρει πάντοτε η ανανεωτική πλευρά της αριστεράς εκδοχής στην Ελλάδα και στο ιστορικό ρεύμα που εκπροσωπεί αυτή η ανανεωτική αριστερά. Είναι μια καινούργια σελίδα και το ζητούμενο είναι πόσο καλύτερα μπορούμε να πάμε από δω και πέρα. Έχουμε ένα νέο πρόεδρο που θα δώσει το δικό του στίγμα μια ανανεωμένη κεντρική επιτροπή, υπάρχει μια ομοψυχία και σύμπνοια και ευελπιστούμε να χαράξουμε ναι νέα πορεία».

Ως φιλοφρονήσεις εκλαμβάνει ο ΣΥΝ τις τοποθετήσεις του Β. Μεϊμαράκη και του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα κατέθεσε μια πρόταση διαλόγου και συνεργασίας με το ΣΥΝ σε ορισμένα θέματα, αναγνωρίζοντας τα λάθη του παρελθόντος με μια αυτοκριτική διάθεση…: «Ο Συν με την πολιτική του απόφαση η οποία δημόσια κρίνεται από τον ελληνικό λαό απαντά σ’ αυτά τα ζητήματα ουσίας διαλόγου που κάθε φορά μας προτείνονται από διάφορα κόμματα. Όλα αυτά θα κριθούν στην πορεία της εφαρμογής της πολιτική του ΣΥΝ».

Αναφορικά με την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας και κατά πόσο νιώθουν πικρία στο ΣΥΝ με την μη…προτίμηση του Νίκου Κωνστανόπουλου που τον τελευταίο καιρό φημολογούνταν κατά κόρον και δινόταν αυτή η αίσθηση ο κ. Σελβιέρογλου, ευθυγραμιζόμενος με τις δηλώσεις του κ. Αλαβάνου: «Η υποψηφιότητα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει δύο πτυχές, την προσωπική και την πολιτική.

Προσωπικά, συμμερίζομαι τα αισθήματα συμπάθειας προς τον Κάρολο Παπούλια, ως έντιμο και δημοκρατικό πολιτικό. Του εύχομαι να είναι ένας καλός Πρόεδρος Δημοκρατίας.

Πολιτικά όμως, η συμφωνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έγινε στη βάση προσώπου. Έγινε με κλειστές διαδικασίες και στα πλαίσια της σύμπτωσης των στενών κομματικών σκοπιμοτήτων τους, ιδιαίτερα σε σχέση με τις πρόωρες εκλογές και όχι μόνο. Εντάσσεται στο μοντέλο αποκλειστικής δικομματικής διαχείρισης του πολιτικού συστήματος, με κορυφαία έκφραση τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής», με τη σειρά του τονίζει: «Αυτή η επιλογή έγινε στα στενά περιθώρια της συναίνεσης του δικομματισμού και εξυπηρετεί τη πολιτική των δύο κομμάτων. Αυτό δεν ήταν προτεραιότητα της αριστεράς και δεν συμπίπτει με τη δική μας αντίληψη για τον πρόεδρο Δημοκρατίας. Δε νιώθουμε πικραμένοι γιατί δεν προτάθηκε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και θα πούμε με παρρησία την άποψή μας προτείνοντας δικό μας πρόεδρο.

Το στίγμα Αλαβάνου

«Ο κ. Αλαβάνος θα δώσει μία νέα χροιά στο ΣΥΝ. Πάντοτε ήμασταν παρόντες στα κινήματα, στο ασφαλιστικό, είχαμε θέσεις για τους συμβασιούχους και σ’ όλα τα κοινωνικά προβλήματα».

Για το συνέδριο: «Ήταν ένα πολύ επιτυχημένο συνέδριο. Έγινε ένας πολύ καλός διάλογος. Υπάρχει μεγάλη και καθαρή πλειοψηφία των απόψεων που έχουν εκλέξει και το πρόεδρο. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και δεν υπάρχουν αμφισημίες. Είναι μια νέα περίοδος που αρχίζει και θα δοκιμαστεί από τους πολίτες».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Θεσσαλονίκη, εγκαινιάστηκε ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ «LES LAZARISTES»

Στο χώρo μιας παλιάς καπναποθήκης των μέσων του 20ου αιώνα, κατασκευάστηκε από τη ΔΟΜΟΤΕΧΝ…