Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Θα στηρίξουν οι φορείς της Ξάνθης τις αποφάσεις των εργαζομένων στην Καπνική Μιχαηλίδης

Θα στηρίξουν οι φορείς της Ξάνθης τις αποφάσεις των εργαζομένων στην Καπνική Μιχαηλίδης

0

Στο πλευρό των εργαζομένων οι φορείς της Ξάνθης. Νομάρχης Ξάνθης: «Πρέπει να εξαντλήσουμε τις πιέσεις…». Άλλη μια σύσκεψη για το θέμα που «καίει» τον τελευταίο καιρό, όχι μόνο τους εργαζόμενους της Καπνικής Μιχαηλίδη, αλλά και όλη την τοπική κοινωνία, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, αυτή τη φορά, προς ενημέρωση των φορέων της πόλης και του νομού.

Αρχικά, και προς αποφυγή όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο εργατικός κόσμος της Ξάνθης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Νίκος Παπαβασιλείου, ζήτησε από τους φορείς να βοηθήσουν στην σύσταση ενός άτυπου οργάνου που θα συζητά θέματα ανάπτυξης του νομού.

Αναφερόμενος στο θέμα της μεταφοράς της Καπνικής Μιχαηλίδη στα Σκόπια και στο Πολύκαστρο Κιλκίς, όπως τόνισε η απασχόληση, από τα εξακόσια με εννιακόσια άτομα εποχιακού προσωπικού, θα μειωθεί στα εξήντα.

Και το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης θα είναι ορατή σε λίγο καιρό σε όλη την κοινωνία…

Η απομάκρυνση αυτού του εργοστασίου από τον τόπο, αφορά στην γενικότερη όπως είπε αποψίλωση της περιοχής.

«Εμείς στην προκείμενη περίπτωση, νομίζω πως δεν είμαστε αυτοί οι οποίοι θα μπορέσουμε να τα σταματήσουμε όλα. Αλλά πρέπει να βρούμε μια λύση, τουλάχιστον αναπλήρωσης θέσεων εργασίας και αυτό πολύ σύντομα θα το συνειδητοποιήσει η αγορά και η κοινωνία της Ξάνθης, είτε εν όψει των εορτών, είτε και μετέπειτα.…» τόνισε ο κ. Παπαβασιλείου.

Μάλιστα το Εργατικό έχει πάρει ομόφωνη απόφαση να αντισταθεί απέναντι στην υπάρχουσα κατάσταση.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρός του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο δεν είναι αυτός ο φορέας που μπορεί να «ρίξει» κυβερνήσεις.

«Αντιδρούμε για να δείξουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα, να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία, τα κόμματα, τους αρχηγούς των κομμάτων και είμαστε αποφασισμένοι…Και αν χρειαστεί να κάνουμε πορείες, θα γίνουν».

Παίρνοντας τον λόγο στην συνέχεια ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Καπνικής Μιχαηλίδη κ. Καραποστόλης, τόνισε ότι στην συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι με τον κ. Μιχαηλίδη, τους έκανε γνωστό ότι οι εξίμισι χιλιάδες τόνοι μπασμά που επεξεργάζεται τώρα το εργοστάσιο, θα πηγαίνουν στο Πολύκαστρο.

Τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας θα μεταφερθούν και στο εργοστάσιο της Ξάνθης θα έρθουν μηχανήματα τεχνολογίας του 1980 που θα επεξεργάζονται άλλες ποικιλίες καπνού.

Όσον αφορά στις θέσεις εργασίας, θα είναι πλέον εξήντα. Πρόκειται ουσιαστικά μια μείωση του προσωπικού κατά 90%.

«Γίνεται μεγάλη ζημιά και του είπαμε πως θα μας βρει αντίθετους» τόνισε ο κ. Καραποστόλης.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Δημήτρης Φωτιάδης, εκπροσωπώντας την Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ, τόνισε ότι «πάμε από το κακό στο χειρότερο» όσον αφορά στις επενδύσεις.

Όπως είπε, το κεφάλαιο δεν έχει είτε πατρίδα, ούτε Θεό…και όσο κυριαρχεί αυτό το πρόβλημα, μόνο με αγώνες μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Από την άλλη, ο πρώην Βουλευτής κ. Σωτήρης Στολίδης τόνισε ότι η Καπνική Μιχαηλίδης είναι αποφασισμένη…και αυτό που χρειάζεται είναι εκείνη η λύση που θα την πιέσει έτσι ώστε να παραμείνει.

Όπως είπε «η Καπνική Μιχαηλίδη έπαιξε άσχημα στην περιοχή μας. Γι’ αυτό πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνημα που θα πιέζει…».

Ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης ενημέρωσε όπως είπε στην συνέχεια, τόσο την Κυβέρνηση όσο και τους Υπουργούς Απασχόλησης και Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε και απευθείας ενημέρωση από τον πρόεδρο της Εταιρείας κ. Μιχαηλίδη.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο Νομάρχης, αυτά που του κατέθεσε ο Μιχαηλίδης, διαφέρουν από αυτά που είπε ο ίδιος στους εργαζόμενους.

Από ένα συνολικό αριθμό εξακοσίων έως εννιακοσίων εποχικών εργαζομένων, θα διατηρηθούν τόσοι όσοι χρειάζονται για να λειτουργήσει πλήρως η αποθήκη.

Η επεξεργασία που ήταν γύρω στους έξι χιλιάδες τόνους θα περιοριστεί και όχι στον μπασμά αλλά σε άλλες ποικιλίες με περιορισμένο αριθμό ημερομισθίων επεξεργασίας, δεδομένου ότι δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη δουλειά.

«Το δεύτερο δεδομένο είναι εάν υπάρχει χρηματοδότηση από αναπτυξιακούς νόμους. Δεν υπάρχει. Αν υπήρχε χρηματόδητηση θα υπήρχε και δέσμευση να κρατήσει έναν συγκεκριμένο αριθμό θέσεων εργασίας».

Αντίθετα, όπως του μετέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, η επένδυση χρηματοδοτείται από μια ένωση ξένων τραπεζών, οι οποίες βάζουν όρους να μην έχουν σε διαφορετικά σημεία τις μονάδες επεξεργασίας.

Ο Νομάρχης του είπε πως στην περιοχή μας υπάρχει μια μακρά παράδοση. Τα καπνά βρίσκονται στην περιοχή μας και εδώ είναι η μητρική εταιρεία.

«Δυστυχώς, σε όλη την Ελλάδα, η Ξάνθη, η Θράκη είναι στο στόχαστρο. Ότι τάχα εμείς έχουμε τεράστια κίνητρα ενώ το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν μηδενικό. Γίνονται προσπάθειες…».

Ο ίδιος τόνισε πως η εξάρτηση από το κράτος είναι μειωμένη.

Το εργασιακό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι πάρα πολύ μεγάλο και γίνεται ακόμη μεγαλύτερο γιατί έχει να κάνει με το επίδομα ανεργίας και με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πολλών ατόμων.

«Πρέπει να εξαντλήσουμε τις πιέσεις» ανέφερε ο Νομάρχης.

Αυτό που τελικά αποφασίστηκε είναι η σύσταση ενός άτυπου οργάνου που θα εξετάσει όλα τα προβλήματα των εργαζομένων της Καπνικής Μιχαηλίδη.

Επίσης συζητήθηκε η πρόταση του κ. Παπαβασιλείου να συσταθεί ένα ακόμη άτυπο όργανο για την εξέταση των εργασιακών προβλημάτων του νομού.

Τέλος, σύσσωμοι οι φορείς του τόπου δήλωσαν ότι θα σταθούν δίπλα στις όποιες αποφάσεις του Σωματείου Εργαζομένων της Καπνικής Μιχαηλίδη.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

SOS από τους Μικρομεσαίους

Στο σύνηθες ομαλό και εργώδες κλίμα κύλησε το πρώτο μετεκλογικό νομαρχιακό συμβούλιο, αφού…