ΣΥΝ – αναπτυξιακά…

0

Ο γ. γραμματέας της Ν.Ε. Ξάνθης κ. Δ. Σελβιέρογλου κρίνει στο ‘Ε» τον νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Από που «μπάζει»…ποιους ευνοεί…Τη θέση του ΣΥΝ δια στόματος του γ. γραμματέα της Ν. Ε. του ΣΥΝ Ξάνθης κ. Δημήτρη Σελβιέρογλου, παραθέτουμε αναφορικά με το αναπτυξιακό νόμο που θα κατατεθεί σύντομα στη βουλή προς ψήφιση. Ποια είναι η φιλοσοφία που τον διέπει, ποιους ευνοεί και κατά πόσο έχει τις προϋποθέσεις να μην αποδειχθεί ατελέσφορος, όπως οι προηγούμενοι, ως προς την γενεσιουργό του αιτία: Να αποβεί ένα εργαλείο αναπτυξιακής ώθησης της χώρας γενικότερα και της περιοχής μας ειδικότερα.

Από που «μπάζει» ο αναπτυξιακός νόμος κατά το ΣΥΝ

1) Η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού που θα προβλέπει την ισόρροπη ανάπτυξη

2)Η αποσύνδεση των επενδύσεων από την απασχόληση που ισχυροποιεί το κίνδυνο μείωσης των θέσεων εργασίας

3)Κοινωνικό έλλειμμα αφού δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία

4)Αφήνει απ’ έξω την τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή διοίκηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έλεγχος και να παρατηρείται το φαινόμενο κάποιων να επωφελούνται ένα διάστημα και μετά να φεύγουν…

5) Δεν συμπεριλαμβάνει όλο το φάσμα του κοινωνικού ιστού, όπως π.χ. τους αγρότες.

Ο κ. Σελβιέρογλου θεωρεί κομβικό σημείο για την επιτυχία του νέου αναπτυξιακού, τον κεντρικό σχεδιασμό που να προβλέπει ισόρροπη ανάπτυξη: «Αυτό δεν υπάρχει στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Θεωρούμε ότι αυτό και το φορολογικό νομοσχέδιο ολοκληρώνουν την νεοφιλελεύθερο σχέδιο στρατηγικής της ΝΔ, που κινείται σ’ αυτό το πλαίσιο πολιτικής».

Μια άλλη σημαντική παράμετρος με την οποία δεν συμφωνεί ο ΣΥΝ είναι η αποσύνδεση των επενδύσεων από την απασχόληση: «ελλοχεύει ο κίνδυνος μείωσης θέσεων εργασίας μιας επιδοτούμενης επιχείρησης».

Κοινωνικό έλλειμμα: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία. Ο νέος νόμος δεν την αντιμετωπίζει. Τα τρία στοιχεία που έχει την επιδότηση της εργασίας από 18,4% – 48,8% την επιδότηση της επένδυσης μέχρι 55% και η φοροαπαλλαγή από 50 – 100% αυτά είναι τρία διαφορετικά κριτήρια για να χρησιμοποιήσει κάποιος κατά το δοκούν τον νέο αναπτυξιακό.

Ποιοι ευνοούνται περισσότερο από τον νέο αναπτυξιακό νόμο;

Με δεδομένο ότι έχουν ικανοποιηθεί κατά 90% οι θέσεις των βιομηχάνων ο κ. Σελβιέρογλου θεωρεί αυτούς τους περισσότερο ευνοημένους: «Οι μεγάλοι κερδισμένοι από το νόμο είναι οι μεγαλοεπενδυτές και ο τουριστικός τομέας. Δεν ευνοεί ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού η πλειονότητα πρέπει να κάνει μια επένδυση των 100.000 ευρώ για να υπαχθεί κάποια σ’ αυτόν», σημειώνει ο κ. Σελβιέρογλου, σε αντίθεση με το πρόεδρο της ΟΕΒΕ Ξάνθης που σε ανακοινώσεις σχετικές σημείωσε ότι μέσω του νόμου υπάρχει στήριξη στην μικρομεσαία επιχείρηση.

Υπέρ της αναγκαιότητας της ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας, της συζήτησης και του προβληματισμού όλων των φορέων γύρω από τον Αναπτυξιακό νόμο, την ένταξη σε μια περιφερειακή αντίληψη ανάπτυξης , θέμα που προτάθηκε και από τον κ. Κοκκινίδη , μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕ Ξάνθης, σε σχετική του επιστολής («Ε» 1/12), τάχθηκε ο κ. Σελβιέρογλου, με απώτερο σκοπό την χάραξη δρόμων ανάπτυξης προς όλους τους πολίτες της περιφέρειας μας.

«Το θέμα της ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο από τοπικές πρωτοβουλίες. Οι προηγούμενοι νόμοι δεν δέσμευαν αυτούς που πήραν κίνητρα να παραμείνουν εδώ. Και έτσι παρατηρήθηκε στην περιοχή μας το φαινόμενο που έρχεται στην επιφάνεια με την υπόθεση της «Καπνικής Μιχαηλίδης». Όταν η τοπική και περιφερειακή διοίκηση μένει απ’ έξω πως ελέγχονται όλα αυτά τα στάδια αυτών των δραστηριοτήτων»;

Αντίθετος είναι ο Συνασπισμός με την… μάχη των κινήτρων Θράκης – Καβάλας Δράμας και θεωρεί ότι όλα αυτά πρέπει να υπόκεινται σ’ ένα κεντρικό σχεδιασμό που θα εξασφαλίζει την ισόρροπη: «Δεν πρέπει να γίνεται αυτός ο καυγάς με τους γειτονικούς νομούς και να μοιραζόμαστε μεταξύ φτώχειας και μιζέριας το κάτι παραπάνω…Μπορούμε εμείς εσαεί να ζητάμε τα κίνητρα στη Θράκη παραγνωρίζοντας τις άλλες περιοχές όπως την Ήπειρο , τα νησιά του Αιγαίου, ή τους γειτονικούς μας νομούς»;

Αναφορικά με την υπόθεση της Καπνικής Μιχαηλίδης: «Η κυβέρνηση πρέπει να έχει σταθερούς επενδυτικούς κανόνες για να αποσοβηθούν τέτοια φαινόμενα. Πρέπει να αντιδράσει η τοπική κοινωνία. Στην προσπάθεια των εργαζομένων ο ΣΥΝ θα είναι συμπαραστάτης».

Σημειώνεται ότι στο ΣΥΝ έχουν ολοκληρωθεί οι προσυνεδριακές διαδικασίες και οδεύει προς το συνέδριο του.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Αδριανούπολη την περασμένη Δευτέρα ο Νομάρχης Ξάνθης

Για θέματα του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας. Κυριάρχησε η Τουριστική συνεργασία. Στην…