Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Προς το Ευρωπαϊκό δικαστήριο προσανατολίζεται ο Σεβασμιότατος

Προς το Ευρωπαϊκό δικαστήριο προσανατολίζεται ο Σεβασμιότατος

0

Προς το Ευρωπαϊκό δικαστήριο προσανατολίζεται ο Σεβασμιότατος για τη διεκδίκηση των 44 χειρογράφων που εκλάπησαν από τους Βουλγάρους

Οι έως τώρα προσπάθειες επαναπατρισμού τους δεν έχουν τελεσφορήσει

Τα δυο ιστορικά μας μοναστήρια, η Παναγία η Αρχαγγελιώτισσα και η Παναγία η Καλαμού, που κτίστηκαν, η μεν Μονή της Αρχαγγελιώτισσας περί το 1000 – 1100μ.Χ, ενώ η Παναγία η Καλαμού, κατά την περίοδο της εικονομαχίας (726 – 843), εκτός των άλλων εκκλησιαστικών θησαυρών που φυλάγονταν σ’ αυτά, και είχαν και χειρόγραφα, σημαντικότατα για την εκκλησιαστική ιστορία.

Τα περισσότερα εξ’ αυτών, όμως κλάπηκαν από τους Βουλγάρους στην περίοδο της βουλγαρικής κατοχής της περιόδου 1913 – 1919.

Ο Σεβασμιότατος κ.κ. Παντελεήμων ηγείται προσωπικώς της προσπάθειας, η οποία αποσκοπεί μέσω διαπραγματεύσεων την επαναφορά των εκκλησιαστικών κειμηλίων στα μοναστήρια.

Για το θέμα δηλώνει: «Οι διαπραγματεύσεις και οι συνεννοήσεις υπολογίζοντας στην καλή θέληση των Βουλγάρων, που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, δεν έχουν τελεσφορήσει. Για το λόγο αυτό σκέφτομαι ότι πρέπει να ενεργήσουμε μέσω Ευρωπαϊκού δικαστηρίου και να ασκηθεί και κάποια πίεση, εν’ όψει του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Βουλγαρίας».

Ο Σεβασμιότατος τόνισε ότι υπάρχει ένας κατάλογος, που ανέρχεται σε 44 χειρόγραφα του 11ου αιώνα. Αυτά είναι καταγεγραμμένα και υπήρχαν στη Μονή της Αρχαγγελιώτισσας και της Καλαμούς.

Καταγράφηκαν το 1909, από το Διάκονο του μεγάλου μαρτυρικού ιεράρχη Χρυσοστόμου Σμύρνης, Χρυσόστομο, που χρίστηκε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών το 1962. Μ’ αυτόν τον κατάλογο, οι καθηγητές της Θεολογικής Σχολής της Θεσσαλονίκης, επισκέφτηκαν τη Βουλγαρία, βρήκαν τα χειρόγραφα και μελέτησαν τις χρονολογίες και το περιεχόμενό τους: «Αυτά εφόσον είναι καταγεγραμμένα, μπορούμε να τα διεκδικήσουμε. Όμως άλλα κειμήλια που δεν είναι καταγεγραμμένα μοιραία δεν μπορούμε», δηλώνει ο Σεβασμιότατος.

Σημειώνεται ότι χειρόγραφα, φυλάσσονται σε μια βιβλιοθήκη στη Σόφια που ανήκει στο Πατριαρχείο. Ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στην ευαισθητοποίηση των τοπικών φορέων, που εκδηλώθηκε και με απόφαση του Νομαρχιακού συμβουλίου, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση ότι όλοι μαζί θα παλέψουν δυναμικά και μέσα από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, για να επανέλθουν τα χειρόγραφα στον τόπο τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμμονες ιδέες

Η αρχική πρόταση προήλθε το 1998/99 από την τότε Υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Όλμπρά…