Μνήμη Χρυσοστόμου Σμύρνης

0

Από Μητρόπολη Ξάνθης για την Μικρασιατική Επέτειο

Ο «από Δράμας γεννώμενος» Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος.

Ο καλός ποιμένας που θυσίασε την ζωή του υπέρ του ποιμνίου του που έμεινε κοντά του και έπεσε πρώτος με το δικό του αίμα για να στηρίξει τους ανθρώπους, αποτέλεσε το θέμα ομιλίας του Θεολόγου Ιστορικού κ. Γεωργαντζή, το απόγευμα της Κυριακής στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης.

Με αφορμή την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής η Μητρόπολη Ξάνθης διοργάνωσε την συγκεκριμένη ομιλία, αποτείοντας φόρο τιμής σ’ αυτούς που χάθηκαν.

Τιμώντας το πρόσωπο, τον Μητροπολίτη Σμύρνης, τιμάται το σύνολο…

«Η εβδομάδα η οποία αρχίζει από σήμερα είναι αφιερωμένη στην μνήμη όλων εκείνων οι οποίοι μαρτύρησαν κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής.

Από σήμερα και μέχρι την επόμενη Κυριακή, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, από την Νομαρχία από τους Δήμους, έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις Μνήμης με αποκορύφωνα την άλλη Κυριακή που γίνεται η Επιμνημόσυνη Δέηση. Μια απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας το 1993, η Κυριακή η οποία προηγείται της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, καθιερώθηκε ως ημέρα Μνήμης και εορτασμού των Ιερομαρτύρων και εθνομαρτύρων του Σμύρνης Χρυσοστόμου, των Μοσχονησίων Αμβροσίου, του Γρηγόριου, του Ευθυμίου και όλων εκείνων των κληρικών και των λαϊκών που αναιρέθηκαν μαζί με αυτούς.

Ένας λαός δεν έχει μόνο παρόν και μέλλον αλλά έχει και ένα παρελθόν το οποίο νοηματοδοτεί και προσδιορίζει και το μέλλον» τόνισε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων προλογίζοντας.

«Η Ιερά Μητρόπολη είχε την καλή ιδέα και την πρωτοβουλία να διοργανώσει την σημερινή εκδήλωση σαν απότιση φόρου τιμής και σεβασμού προς όλους εκείνους, τους επώνυμους και τους ανώνυμους, κληρικούς και λαϊκούς, άντρες και γυναίκες, μεγάλους και μικρούς που χάθηκαν κατά την Μικρασιατική Καταστροφή» επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Γεωργαντζής.

Οι Έλληνες Ορθόδοξοι που χάθηκαν κατά την περίοδο εκείνη σε περίοδο περίπου δύο ή τριών μηνών υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Πόντιοι, Καππαδόκες, χάθηκαν…

Γιατί δεν ήταν μόνο οι σφαγές που έγιναν, δημιουργήθηκαν στρατόπεδα εργασίας, βιασμοί γυναικών.

Γεγονός όμως είναι ότι η Μικρασιατική καταστροφή σαν αποκορύφωμά της είχε την πυρπόληση, τον αφανισμό και την κατακρεούργηση του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου.

Ως εκ τούτου, σαν εκδήλωση τιμής, τιμώντας το πρόσωπο, τιμούμε το σύνολο.

«Δεν είναι μόνο το πρόσωπο αλλά και το σύνολο. Πρέπει λοιπόν κάπου να τιμήσουμε κάποιο πρόσωπο για να δείξουμε ότι μέσα από αυτό τιμάται το σύνολο.

Έτσι λοιπόν, η Εκκλησία θέσπισε και καθαγίασε και καθιέρωσε σαν Αγίους, τον Χρυσόστομο Σμύρνης, τον Προκόπιο Μητροπολίτη Ικονίου και τον Ευθύμιο, Επίσκοπο Ζήνωνος και τον Επίσκοπο Μοσχονησίων οι οποίοι κατά την περίοδο αυτή εσφάγησαν όπως και ο Σμύρνης Χρυσόστομος».

Και μαζί μ’ αυτούς και όλους τους υπόλοιπους, κληρικούς και λαϊκούς οι οποίοι κατά καιρούς και κατά τόπους έχασαν την ζωή τους.

Η Μητρόπολη σαν εκδήλωση τιμής, καθιέρωσε και πραγματοποίησε αυτή την ομιλία για να μάθουμε την προσωπικότητα, το έργο, την προσφορά του Χρυσοστόμου Σμύρνης, τόσο για την Εκκλησία μας όσο και για τον Ελληνισμό, γιατί ο Μητροπολίτης Σμύρνης εξέφραζε όλον τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

«Το πνεύμα το αδούλωτο αλλά ταυτόχρονα το γεμάτο με αγάπη, με ανεξικακία ακόμη και προς τους διώκτες του».

Έχουμε υποχρέωση να θυμόμαστε τους προγόνους μας, να θυμόμαστε την ιστορία μας, την παράδοσή μας και να θυμόμαστε πολύ περισσότερο για να διδασκόμαστε οι νεώτεροι ό,τι έχουμε σήμερα και ό,τι απολαμβάνουμε αυτό έχει κατακτηθεί με αγώνες, με θυσία και με αίμα.

Έτσι λοιπόν η εβδομάδα της μνήμης όπως ονομάζεται άρχισε την περασμένη Κυριακή με αυτήν την εκδήλωση.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΠΕΣΛΑΝ»

Του Φίλιππου Ζάχαρη Ως άσπλαχνη περιφρόνηση για τη ζωή των αμάχων, χαρακτήρισαν σε κοινή τ…