Μέθεξη με τη γεύση τους…

0

Επιτυχημένη η παρουσίαση των οίνων της «Φύσης Αμπελόεσσα» στη Θεσσαλονίκη. Συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από τότε που η οικογένεια Βουρβουκέλη ίδρυσε την ανώνυμη εταιρεία «Φύσις Αμπελόεσσα Α.Ε.», παράγοντας έξι κρασιά με βιολογική πιστοποίηση από την «Φυσιολογική».

Με όραμα να αναβιώσει το φημισμένο αμπελώνα της «Αμπελόεσσας Αβδηρίτειας γης», κατά τον Πίνδαρο, να ξαναζωντανέψει χαμένες ποικιλίες όπως ο περίφημος οίνος «Παμίτις», παράφραση του αρχαίου «Παν-μέθη», τον οποίο και αναβίωσαν αλλά και άλλες ερυθρές ελληνικές ποικιλίες όπως το Λημνιό και το γαλλικό Merlot, Cinsault, λευκές το ροδίτη και ασύρτικο και τη γαλλική Sauvignon blank, ξεκίνησαν φυτεύοντας το 1999 τα πρώτα 25 στέμματα. Σήμερα καλλιεργούν 75 στρέμματα έχοντας 6 ετικέτες κρασιών:

Άβδηρος Ροζέ

Ημίξηρος τοπικός οίνος Αβδήρων από Παμίτι και Syrah.

Άβδηρος Λευκός

Λευκός ξηρός τοπικός οίνος Αβδήρων από Ροδίτη και Ασύρτικο.

Άβδηρος Ερυθρός

Ερυθρός ξηρός τοπικός οίνος Αβδήρων από Λημνιό, Cinsault,

Λαγάρα Λευκός

Λευκός ξηρός, τοπικός οίνος Αβδήρων από Sauvignon Blank ασύρτικο, Ροδίτης.

Θρακικός Ροδίτης

Το πρώτο κρασί που παράχθηκε το 2001 με την ονομασία «Ροδίτης – Φύσις αμπελόεσσα» και συνεχίζεται να παράγεται τώρα με την ονομασία «Θρακικός Ροδίτης».

Λευκός ξηρός τοπικός οίνος Αβδήρων από Ροδίτη.

Στην γνωριμία των βιολογικών κρασιών της «Φύσις Αμπελόεσσα», – μοναδικών στη Θράκη – αποσκοπούσε η εκδήλωση – παρουσίαση στο Ξενοδοχείο Kempinski Hotel, στη Θεσσαλονίκη στις 10 Οκτωβρίου, η οποία όπως μας πληροφόρησε η κα Φλώρα Βουρβουκέλη, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, τα δε κρασιά απέσπασαν πολύ καλές κριτικές. Καλεσμένοι όλοι οι ειδήμονες του χώρου, όπως η κα Νέτσικα, χημικός – οινολόγος, η οποία εκδίδει το περιοδικό Wine Plus και διοργανώνει για δεύτερη φορά φέτος την έκθεση κρασιού και προϊόντων γαστρονομίας «Ο Χάρτης των γεύσεων», που θα γίνει το Σάββατο και Κυριακή 4 και 5 Δεκεμβρίου στην Αποθήκη Γ’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, στην οποία θα λάβει μέρος και η «Φύσις Αμπελόεσσα». Οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια του διημέρου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά απ’ όλες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας και να συζητήσουν με τους ανθρώπους που τα δημιουργούν.

Η παρουσίαση των κρασιών της «Φύσις Αμπελόεσσα έγινε από τον οινολόγο Χρήστο Καννελακόπουλο, ο οποίος επεχείρησε μύηση στη γεύση τους και αποκωδικοποίηση των μυστικών που τα καθιστούν ξεχωριστά, μυστικό, που φανερώνει και η κα Βουρβουκέλη στη συνάντησή μας: «Το μυστικό είναι στην πρώτη ύλη, από κει ξεκινά το καλό κρασί», μας λέει προσθέτοντας «χρειάζεται αγάπη και μεράκι…»!

Η «Φύσις Αμπελόεσσα» σύντομα θα έχει το δικό της οινοποιείο στα Άβδηρα και του χρόνου θα οινοποιήσει ένα μέρος του κρασιού που παράγει.

Βασισμένη πάντα στην ποιότητα των κρασιών τους που παράγονται με βιολογικό τρόπο φιλοδοξεί στη μέθεξη με τη ξεχωριστή γεύσης τους, απόσταγμα της γης, του ήλιου και του αέρα της Αβδηρίτειας γης και της αγάπης και εμπειρίας της «Φύσις Αμπελόεσσα»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμμονες ιδέες

Η αρχική πρόταση προήλθε το 1998/99 από την τότε Υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Όλμπρά…