«Μας χρυσώνουν το χάπι με τη ΣΕΚΕ»

0

Η συνάντηση Σιούφα – Κοντού – Μιχαηλίδη και οι «δεσμεύσεις Μιχαηλίδη. «Τζίφος η συνάντηση», τονίζει πρόεδρος του σωματείου της Καπνικής κ. Καραποστόλης. Οι δεσμεύσεις Μιχαηλίδη:2.000.000 κιλά καπνά στην Ξάνθη άλλων ποικιλιών. Τράμπα με τη ΣΕΚΕ για να μεταφερθεί στην Ξάνθη. Να εξαντλήσει όλα τα όρια στην Ξάνθη σε αριθμό εργαζομένων…Οι εξελίξεις τρέχουν στο θέμα της «Καπνικής Μιχαηλίδη» αλλά δεν …φτάνουν στο πολυπόθητο αποτέλεσμα των εργαζομένων, που είναι η πάση θυσία παραμονή της επεξεργασίας μπασμά στην Ξάνθη. Αντ’ αυτού από τη συνάντηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης, μεταξύ του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ.Σιούφα, του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλ.Κοντού και του ιδιοκτήτη της εταιρείας «ΚΑΠΝΙΚΗ» Α. Μιχαηλίδη Α.Ε., όπου συζητήθηκε το θέμα της μείωσης της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου της εταιρείας «ΚΑΠΝΙΚΗ» στον Ν.Ξάνθης, παίρνουν …χριστουγεννιάτικο μποναμά τις … «δεσμεύσεις» του κ. Μιχαηλίδη!

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Σιούφα – Κοντού – Μιχαηλίδη (σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσαν)

«Στον κ. Μιχαηλίδη μεταφέρθηκε τόσο από τον Υπουργό Ανάπτυξης όσο και από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η επιθυμία της Κυβέρνησης για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα επεξεργασίας καπνών στον Ν.Ξάνθης προκειμένου να μην μειωθούν οι θέσεις εργασίας και το εισόδημα των καπνεργατών στην περιοχή.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η μετακίνηση μεγάλου μέρους της δραστηριότητας του εργοστασίου της Ξάνθης, στο αντίστοιχο στο Πολύκαστρο Θεσσαλονίκης, επιβάλλεται για λόγους καθαρά επιχειρηματικούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η γενικότερη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού του ομίλου».

Ποιες οι «δεσμεύσεις» του κ. Μιχαηλίδη

Δεσμεύτηκε να συνεχίσει να επεξεργάζεται στον Ν. Ξάνθης 2.000.000 κιλά.

Αν το νούμερο και η …υποχώρηση φαίνεται μεγάλη, αυτή πρέπει να αντιπαρατεθεί με αυτά που είχε υποσχεθεί στους εργαζόμενους: Ανέβασε κατά 200.000 κιλά (είχε υποσχεθεί στους εργαζόμενους ότι θα επεξεργάζονται 1.800.000 κιλά καπνά άλλων ποικιλιών, τη στιγμή που ο μπασμάς, ο μόνος που έχει μέλλον, φεύγει από τη Ξάνθη όλος, 6.500.000 κιλά και 600 θέσεις εργασίας.

Τα 2.000.000 κιλά λένε οι εργαζόμενοι δεν θα απασχολήσουν παραπάνω από 60 άτομα και μετά 2-3 χρόνια θα σταματήσουν.

Επίσης δεσμεύτηκε:«να απασχολήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Πολύκαστρο από αυτούς που απασχολούνται στην ΣΕΚΕ Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε η ΣΕΚΕ να ολοκληρώσει χωρίς προβλήματα τον προγραμματισμό της για μεταφορά μέρους της δραστηριότητάς της από Θεσσαλονίκη για Ξάνθη, όπου μπορούν να απασχοληθούν και καπνεργάτες από το εργοστάσιο της ΚΑΠΝΙΚΗΣ στην Ξάνθη».

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το Πολύκαστρο απέχει απ’ τη Θεσσαλονίκη 60 χιλιόμετρα, καθώς και ο προβληματισμός για το πόσο εύκολα και γρήγορα μπορεί να φύγει η ΣΕΚΕ από τη Θεσσαλονίκη.

Τέλος δεσμεύτηκε: «να εξαντλήσει όλα τα όρια στον Ν. Ξάνθης, έτσι ώστε τόσο για την επεξεργασία όσο και για την συντήρηση και αποθήκευση των καπνών της, να χρησιμοποιεί τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό καπνεργατριών και καπνεργατών»!

Οι εργαζόμενοι όμως που βλέπουν να τους φεύγει…ο μπασμάς κάτω απ’ τα πόδια και να τους έρχονται ποικιλίες που με την αποσύνδεση δεν θα είναι πάνω από 2-3 χρόνια βιώσιμες και να μπαίνει ως ….ασπιρίνη για τον πόνο η ΣΕΚΕ, μ’ άλλο μάτι εξετάζουν τα πράγματα…

Δεν είναι τυχαίο το … «φύγε εσύ έλα εσύ»…

Ο πρόεδρος του Σωματείου «Καπνεργατοϋπαλληλική ένωση Ξάνθης», συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στην «Καπνική», κ. Καραποστόλης εκθέτει στο «Ε»…όλο το «παρασκήνιο» της συνάντησης : «Πριν από τη συνάντηση Σιούφα – Κοντού – Μιχαηλίδη, μια τριμελής επιτροπή από το σωματείο, παρόντος εμού, συναντηθήκαμε με τον υφυπουργό κ. Κοντό προκειμένου να «φρεσκάρουμε» το θέμα. Του είπαμε ότι πάση θυσία πρέπει ο μπασμάς να μείνει εδώ…Από τη συνάντηση που ακολούθησε στις 1.30 μ.μ. αποδείχτηκε ότι η συμφωνία με τον Μιχαηλίδη είχε γίνει προ πολλού κάτω απ’ το τραπέζι…Δεν είναι ίδιες ημερομηνίες να γίνει ανταλλαγή με τη ΣΕΚΕ…Δεν είναι τυχαίο τις ίδιες ημερομηνίες να φέρει η ΣΕΚΕ αυτές τις ποικιλίες στην Ξάνθη που δεν έχουν μέλλον. Μας χρυσώνουν το χάπι με τη ΣΕΚΕ!».

Η επιδότηση της επένδυσης «Μιχαηλίδη» τι ρόλο παίζει;

Σημειώνεται ότι ο κ. Μιχαηλίδης… έχει βάλει πλώρη για μια επένδυση – μια πρέσα – και θέλει να πάρει επιδότηση γι’ αυτή. Μήπως αυτό είναι το κομβικό σημείο απ’ οποίο απορρέουν τα προβλήματα; Μήπως αυτό αποτελεί μοχλό πίεσης του Μιχαηλίδη, ώστε να του δοθεί η επιδότηση;

«Δεν γνωρίζουμε τι παιχνίδια παίζονται. Για να γίνει αυτό χρειάζεται πολιτική βούληση. Σας διαβεβαιώνω πάντως ότι αν γίνει αυτή η επένδυση εδώ, που υπάρχει και χώρος, θα τον διώχνουμε και δεν θα φεύγει…», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καραποστόλης.

Τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι τώρα που σύμφωνα με το κ. Καραποστόλη η συνάντηση αποδείχτηκε … «τζίφος»;

Προς το παρόν οι περαιτέρω κινήσεις τους θα αποφασιστούν από το συμβούλιο και σκοπεύουν να απευθυνθούν στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ένα είναι το βέβαιο ότι δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια …Θα παλέψουν για το ψωμί τους…

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μνήμη Χρυσοστόμου Σμύρνης

Από Μητρόπολη Ξάνθης για την Μικρασιατική Επέτειο Ο «από Δράμας γεννώμενος» Μητροπολίτης Σ…