Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Κέρδος για τους ασφαλισμένους η κατάργηση της λίστας

Κέρδος για τους ασφαλισμένους η κατάργηση της λίστας

0

Ν. Λεοντής: «Πρόκειται για μια τομή στον χώρο του φαρμάκου». Μιλάει στο «Ε» ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης. Την κατάργηση της λίστας φαρμάκων η οποία ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες, ο αρμόδιος υπουργός Νικήτας Κακλαμάνης προσδιορίζοντας το χρονικό διάστημα του πρώτου διμήνου του 2005, για την εφαρμογή του μέτρου.

Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται στους ασφαλισμένους πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα και όχι μόνο σε όσα υπήρχαν στη λίστα.

Θα εξαιρεθούν, όπως τόνισε ο Υπουργός, εκείνα που χαρακτηρίζονται ως φαρμακευτικά σκευάσματα σύγχρονου τρόπου ζωής, δηλαδή αυτά που διατίθενται για την ομορφιά, το αδυνάτισμα και το κάπνισμα.

Σχολιάζοντας μιλώντας στο «Ε» την κατάργηση της λίστας ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Νίκος Λεοντής, τόνισε ότι πρόκειται για μια τομή στον χώρο των φαρμάκων.

«Η κατάργηση της λίστας ήταν ένα μέτρο μέσα σε ένα σύνολο μέτρων που δίνει την αίσθηση της τομής στον χώρο του φαρμάκου. Σε ότι αφορά στην λίστα η οποία καταργείται, ο πολίτης και ο ασθενής έχει πλέον πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν πλην των φαρμάκων που αναφέρονται ως αυτά του σύγχρονου τρόπου ζωής όπως είναι τα σκευάσματα για αδυνάτισμα, για την στυτική δυσλειτουργία, για την διακοπή του καπνίσματος».

Βέβαια, η κατάργηση αυτή όπως επισημαίνει, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα όσον αφορά στην φαρμακευτική δαπάνη.

«Η κατάργηση της λίστας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα σε ότι αφορά την περιστολή της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Απεδείχθη ατελέσφορη ακριβώς για τον λόγο ότι μπορούσε ο γιατρός να την παρακάμπτει και σε πολλές περιπτώσεις βέβαια να καταστρατηγείται το πνεύμα της χορηγώντας το οποιοδήποτε φάρμακο με ιατρική γνωμάτευση. Ιατρικές γνωματεύσεις που μάλιστα οι φαρμακευτικές εταιρείες στην πολιτική τους να προωθήσουν τα δικά τους σκευάσματα κυκλοφορούσαν και έτοιμα έντυπα ιατρικών γνωματεύσεων».

Στα των φαρμάκων πάντως…θα πρέπει να γνωρίζεται ότι από αρχές του έτους εφαρμόζεται ο γραμμικός κώδικας στα φάρμακα.

Ένας τρόπος ελέγχου όλης της διαδρομής του φαρμάκου, από την παραγωγή μέχρι τον ασθενή.

Με αυτόν τον τρόπο τα ασφαλιστικά είναι πλέον σε θέση να ελέγχουν απόλυτα την συνταγογραφία, να προλαμβάνουν και να επισημαίνουν παρατυπίες που θα επιφέρουν κυρώσεις στους ιατρούς και τους φαρμακοποιούς κλιμακούμενης βαρύτητας από επίπληξη, πρόστιμα μέχρι και ανάκληση συμβάσεων.

Σε ότι αφορά στα φαρμακεία θα υπάρξει και συλλογική σύμβαση με όλα τα ταμεία, με τα μεγάλα, όπως του ΙΚΑ του ΟΓΑ, του Δημοσίου, στη βάση των αμοιβαίων παραχωρήσεων και από την πλευρά των ταμείων θα επιβληθεί η μηχανοργάνωση των φαρμακείων ακριβώς για τον απόλυτο έλεγχο της διακίνησης και της συνταγογραφίας του φαρμάκου στην Ελλάδα.

«Μπαίνουμε πλέον σε μια σύγχρονη εποχή. Πέραν αυτών θα πρέπει να γίνει και μια πρόσθετη αναφορά για τα σκευάσματα υψηλού κόστους που αφορά φάρμακα που χορηγούνται για συγκεκριμένες παθήσεις, τα σκευάσματα αυτά θα μπορεί πλέον ο ασθενής να τα προμηθεύεται και από τα φαρμακεία» τόνισε ο κ. Λεοντής.

Μια ιδιαίτερη αναφορά πάντως θα πρέπει να γίνει στα σκευάσματα υποβοηθούμενης εγκυμοσύνης, φάρμακα που χορηγούνται για την εξωσωματική γονιμοποίηση και αφορούν ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού με δεδομένο και το δημογραφικό πρόβλημα.

Με το να υφίσταται ένα ζευγάρι το υψηλό κόστος αυτής της διαδικασίας ήταν κάτι που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη ευαισθησία και ακριβώς χορηγούνται πλέον αυτά τα φάρμακα και μάλιστα χωρίς συμμετοχή.

Σε επιμέρους ζητήματα, σχετικά με την σύσταση Γενικής Γραμματείας Φαρμάκου Υγείας και με τις δυνατότητες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων στον έλεγχο του αγαθού, με τον εκσυγχρονισμό του και την αναβάθμισή του, σε ότι έχει σχέση στον έλεγχο της ποιότητας και της διαθεσιμότητας των φαρμάκων, είναι και αυτά ορισμένα ζητήματα που οι φαρμακοποιοί κατά καιρούς τα έθεταν και αυτή τη στιγμή, γίνονται αποδεκτά.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λιγότερα ολοήμερα σχολεία φέτος

Συνολικά 3.964 Δημοτικά και 2.169 Νηπιαγωγεία, θα λειτουργήσουν ως ολοήμερα για το σχολικό…