Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Η Ξάνθη του…Ι.Χ. …μια ακόμη (ελληνική) ημέρα με αυτοκίνητο!

Η Ξάνθη του…Ι.Χ. …μια ακόμη (ελληνική) ημέρα με αυτοκίνητο!

0

Επιμένουν τελικά οι Ξανθιώτες στην χρήση του αυτοκινήτου ακόμη και για την μετακίνησή τους σε μηδαμινές αποστάσεις, παρά την χθεσινή Πανευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Ι.Χ.

Μια πρωινή βόλτα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας δείχνει ότι οι πολίτες αψήφησαν τις συμβουλές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης για μια πόλη ομορφότερη και περισσότερο φιλόξενη, χωρίς αυτοκίνητο.

Έτσι λοιπόν…η κίνηση ιδιαιτέρως αυξημένη και ο εκνευρισμός των οδηγών…στα ύψη!

Ίσως τελικά να φταίει το γεγονός ότι δεν πήραμε το θέμα ζεστά…μάλιστα είναι η πρώτη φορά που ξεκίνησε η πρωτοβουλία αυτή στην πόλη μας, όχι τόσο από τον Δήμο Ξάνθης αλλά την Αστυνομική Διεύθυνση.

Εκδηλώσεις για την πανευρωπαϊκή μέρα χωρίς Ι.Χ. έγιναν χθες σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.

Μάλιστα στην πρωτεύουσα, οι μετακινήσεις με λεωφορείο το πρωί ήταν δωρεάν ενώ το απόγευμα, το ίδιο ίσχυε και στην Θεσσαλονίκη.

Πρωτιά πάντως στην κυκλοφορία νέων επιβατικών αυτοκινήτων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέχει η Θεσσαλονίκη.

Και όσοι βέβαια αντικρίσαμε χθες στις οθόνες μας εικόνες από τους δρόμους της Αθήνας, διαπιστώσαμε ότι παρά τις δωρεάν μετακινήσεις τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι Αθηναίοι δεν αφήνουν εύκολα το Ι.Χ. τους.

Ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι οι αποστάσεις στην πρωτεύουσα είναι τεράστιες!

Η Ξάνθη βέβαια, αν και «μικρή» δεν πάει πίσω…χωρίς να είναι η πρώτη στην Ευρώπη και την Ελλάδα φυσικά, κατέχει και αυτή την δική της πρωτιά από την άποψη του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Και αυτό είναι εύκολο να το διαπιστώσει κανείς όχι μόνο το πρωί που όλα τα αυτοκίνητα βρίσκονται στους δρόμους της, αλλά και το βράδυ…που μάταια οι οδηγοί ψάχνουν χώρο στάθμευσης και τελικά αναγκάζονται να «καβαλήσουν»…πεζοδρόμια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1999 καθιέρωσε σε πρώτη φάση την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο η οποία αν και πλέον θεωρείται παγκόσμια με σχετική απόφαση του ΟΗΕ εφαρμόζεται δυστυχώς από «εκλεκτούς» ολίγους!

Μάλιστα στις σκέψεις της εν λόγω Επιτροπής είναι να καθιερωθεί και Παγκόσμια Εβδομάδα χωρίς αυτοκίνητο!

Το ποδήλατο το αφήσαμε στην άκρη…στα παιδικά μας ακόμη χρόνια και όλοι από την ώρα που πήραμε το δίπλωμα οδήγησης, πήραμε και το αυτοκίνητο και δεν το αποχωριζόμαστε!

Ρωτήσαμε λοιπόν τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη αν μπορεί τελικά να εφαρμοστεί στην πράξη η Παγκόσμια ή Πανευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο.

Όπως είπε, μια τέτοια ημέρα δεν σημαίνει ότι σταματάει η κυκλοφορία του αυτοκινήτου.

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο σημαίνει την χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς.

Τουλάχιστον όπως λέει, στο κέντρο της πόλης θα πρέπει να μην χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας.

«Μια κίνηση που τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να το επιβάλλουμε σαν Δημοτική Αρχή διότι τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πάρα πολλά».

Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο λοιπόν ή καθημερινότητα…με αυτοκίνητο, κυκλοφοριακή συμφόρηση, ένταση και «υπερένταση»…το ίδιο.

Γιατί για να εφαρμοστεί η ημέρα αυτή στην πράξη χρειάζεται πρώτα Παιδεία και μετά συνείδηση!

Και ίσως αξίζει να προσπαθήσουμε για να δούμε με διορατικότητα το μέλλον και φυσικά τις πόλεις μας περισσότερο ανθρώπινες!

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

Του Φίλιππου Ζάχαρη Με στόχο την διαφύλαξη και αποκατάσταση συγκεκριμένων τοποθεσιών ή δικ…