Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Εξαγγέλθηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από τον Υφυπουργό Αδάμ Ρεγκούζα

Εξαγγέλθηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο από τον Υφυπουργό Αδάμ Ρεγκούζα

0

Ποια είναι τα μέτρα και οι στόχοι του. Πριν λίγες ημέρες, ο Υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας, παρουσίασε από την Αλεξανδρούπολη, τα μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στους φορείς της Θράκης.

Στόχοι του φορολογικού νομοσχεδίου σύμφωνα με τον Υφυπουργό Οικονομικών, είναι η φορολογική ελάφρυνση των χαμηλότερων εισοδημάτων, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, η διασφάλιση της σταθερότητας και η ενίσχυση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο: μειώνεται σταδιακά ο συντελεστής των καθαρών κερδών για τις ΟΕ, ΕΕ και κοινωνίες αστικού δικαίου από 25% που είναι σήμερα, σε 24% το 2005, 22% το 2006 και 20% το 2007.

Μειώνεται σταδιακά ο φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη των ημεδαπών Α.Ε., ΕΠΕ, συνεταιρισμών, δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων, καθώς και αλλοδαπών επιχειρήσεων από 35% που είναι σήμερα, σε 32% το 2005, 29% το 2006 και 25% το 2007.

Μειώνεται σταδιακά ο φορολογικός συντελεστής για κοινοπραξίες και αστικές εταιρείες συμμετοχικές ή αφανείς από 35% που είναι σήμερα σε 25% το 2007, δίνεται η δυνατότητα να συμψηφίζουν τις ζημιές τους από επαρκή και ακριβή βιβλία β’ κατηγορίας στις εμπορικές επιχειρήσεις στα επόμενα πέντε χρόνια, αντί τρία που ισχύει σήμερα, παρέχεται η δυνατότητα έκπτωσης από τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων επιπλέον ποσοστού 50% των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, μειώνεται κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, από 50% σε 40%, η προσαύξηση του Μοναδιαίου Συντελεστή Καθαρού Κέρδους όταν οι επιχειρήσεις δεν τηρούν τα προβλεπόμενα βιβλία ή τα τηρούμενα βιβλία τους κρίνονται ανακριβή.

Τέλος, παρέχονται φορολογικά κίνητρα με στόχο την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τη συγχώνευση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΟΒΕ Ξάνθης: «Όχι στο φορολογικό, ναι στον Αναπτυξιακό!»

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και με τον τρόπο που εξαγγέλθηκε, ευνοεί για άλλη μια φορά το μεγάλο κεφάλαιο, τόνισε με δηλώσεις του στο «Ε» ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου.

Όπως είπε, στο τέλος, η μικρομεσαία επιχείρηση είναι αυτήν που θα την πληρώσει…όπως συμβαίνει κάθε φορά!

«Η άποψή μου είναι ότι ενισχύεται ακόμη μια φορά το κεφάλαιο διότι η ατομική επιχείρηση δεν ελαφρύνεται όπως ελαφρύνεται η ανώνυμη εταιρεία και κατεβαίνει πολύ χαμηλά ο φορολογικός της συντελεστής και επιπλέον, με την αύξηση εισόδων που αναμένουν, αναλογεί σε κάθε Έλληνα φορολογούμενο γύρω στα 300-400 ευρώ αύξηση εσόδων από τον καθένα. Η μεγάλη μάζα όπως γνωρίζουμε είναι η μικρομεσαία επιχείρηση η οποία απαριθμεί περίπου οκτακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις στην Ελλάδα οπότε τα έσοδα θα προέλθουν από αυτούς και μόνον διότι δεν τιμαριθμοποιεί την φορολογική κλίμακα ή γίνεται πολύ λίγο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα και πάλι η μικρομεσαία επιχείρηση να πληρώνει τα μέγιστα.

Το νομοσχέδιο μπορεί να έχει εμφανιστεί με αυτά τα μέτρα, αλλά δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα. Οι ελαφρύνσεις γίνονται αρχικά για τις Α.Ε. και δευτερευόντως εταιρείες ομόρρυθμες. Εκεί όμως που δεν παρατηρείται καμία ελάφρυνση είναι οι ατομικές επιχειρήσεις όπου είναι η μεγάλη μάζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Και μπορεί ο κ. Τσιακίρογλου να εξέφρασε την αντίθεσή του με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, εκεί όμως που στέκεται είναι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος τον οποίο χαρακτήρισε ευνοϊκό για τον τομέα που εκπροσωπεί…

«Ο Αναπτυξιακός Νόμος, είναι ίσως η πρώτη φορά που εντάσσει μέσα στις ρυθμίσεις του την μικρομεσαία επιχείρηση και ειδικότερα το εμπόριο. Νομίζω πως θα μπορέσει να λειτουργήσει όπως έχει βγει γιατί αποδεσμεύει την επένδυση από τις θέσεις εργασίας. Είναι ένα πολύ σωστό μέτρο και εντάσσει μέσα του τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το εμπόριο. Το επιθυμητό είναι μ’ αυτόν τον Νόμο να διατηρηθούν οι ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις και αυτή θα είναι η επιτυχία της».

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο 3ο Λύκειο Ξάνθης Αγιασμός με υποσχέσεις και αποχή 2 ημερών

Όλοι θεωρού σωστό το αίτημα να γίνει, ο δήμος υπόσχεται ότι όλα πάνε καλά, αλλά μαθητές κα…