Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Ανάσα από ΛΑΦΚΑ…για πέντε χιλιάδες συνταξιούχους

Ανάσα από ΛΑΦΚΑ…για πέντε χιλιάδες συνταξιούχους

0

Καταργήθηκε η εισφορά υπέρ ΛΑΦΚΑ και οι συνταξιούχοι διεκδικούν τα αναδρομικά τους. Και στα ΚΕΠ η υποβολή των αιτήσεων. Είδηση για ρύθμιση των οφειλών στο ΙΚΑ. Η οικονομική ανάσα ακούει στο όνομα …ΛΑΦΚΑ για πέντε χιλιάδες συνταξιούχους που διεκδικούν επιστροφή των αναδρομικών 11 χρόνων, κρατήσεων υπέρ αυτού του ειδικού Λογαριασμού Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ), μια ενίσχυση από τους ήδη συνταξιούχους για τα υπόλοιπα ταμεία.

Ειδικότερα όπως μας πληροφορεί ο Δ/ντής του ΙΚΑ κ. Τουρτούρας οι κρατήσεις υπέρ ΛΑΦΚΑ γινόταν από το 1993 και σταμάτησαν τον Ιούλιο του 2004. Επομένως εύλογα όλοι οι συνταξιούχοι διεκδικούν δικαστικά τα αναδρομικά των κρατήσεων αυτών των χρόνων και για το λόγο αυτό προβαίνουν σε αιτήσεις. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι υπάρχουν χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν τους γινόταν κράτηση και επομένως δεν χρειάζεται να κάνουν αίτηση: «Η κυβέρνηση δήλωσε επίσημα δια στόματος υπουργών, ότι αν δικαιωθεί ένας δικαστικά, θα δοθούν σ’ όλους τα αναδρομικά, επομένως δεν χρειάζονται αιτήσεις. Εντούτοις οι συνταξιούχοι υποβάλλουν αιτήσεις. Και για ν’ αποφευχθεί η ταλαιπωρία τους η κυβέρνηση έθεσε στην διάθεσή τους όλα τα ΚΕΠ της χώρας», δηλώνει ο κ. Τουρτούρας.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής αίτησης είναι μέχρι 31 Δεκεμβρίου και αυτή μπορεί να υποβληθεί στα ΚΕΠ της περιοχής, για να αποφευχθούν οι …ουρές στο ΙΚΑ.

Επίσης προς ενημέρωση των συνταξιούχων ο κ. Τουρτούρας επισημαίνει: «Οι συνταξιούχοι πρέπει να ελέγξουν τα εκκαθαριστικά τους. Στο α΄ τρίμηνο του 2004 ή και πιο παλιά υπάρχει μια ένδειξη «ειδική εισφορά». Αν αυτή δεν είναι μηδενική και υπάρχει κάποιο νούμερο, αυτό σημάνει ότι τους γινόταν κρατήσεις και μπορούν να κάνουν αίτηση. Σ’ όσους η ένδειξη ήταν μηδενική σημαίνει ότι δεν τους γινόταν κράτηση και επομένως δεν πρέπει να κάνουν αίτηση».

Και μια είδηση που αφορά τους οφειλέτες του ΙΚΑ

Επίκειται η ψήφιση ενός νομοσχεδίου, μας πληροφορεί ο κ. Τουρτούρας, που περιλαμβάνει μια ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές των επιχειρήσεων ή των φυσικών προσώπων προς το ΙΚΑ. Η ρύθμιση είναι 5% προκαταβολή και 80 μηνιαίες δόσεις: «Είναι η τελευταία καλή ευκαιρία! Όσοι οφειλέτες θέλουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στο ΙΚΑ μπορούν να επωφεληθούν της ρύθμισης που σύντομα θα ανακοινωθεί».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κλείνει ο ΟΣΕ το Σιδηροδρομικό Σταθμό Σταυρούπολης

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του ΟΣΕ από την 1η Σεπτεμβρίου, με την έναρξη των …