«Ή έχουν συμφέρον ή είναι αριβίστες…»
«Μόνο ο Δήμος μας συμπαραστάθηκε»
Πολλά και σημαντικά αναφορικά με την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των μέτρων που λαμβάνονται γι’ αυτή, γενικής και τοπικής εμβέλειας, καθώς επίσης και αποκαλυπτικές δηλώσεις με αιχμές, για το ρόλο των νομαρχιακών υπηρεσιών και κάποιων παραγόντων σ’ αυτές, που «παρεμποδίζουν τις διαδικασίες εξεύρεσης λύσης στο θέμα των αδρανών υλικών στο Νομό», για συμφέροντα κάποιων από άλλους νομούς κ.λ.π., ειπώθηκαν, μετά των πέρας της συνεδρίασης, μιας πρωτοβουλίας του ΕΒΕ Ξάνθης, που πήραν μέρος οι τρεις μεγάλες επιχειρήσεις αδρανών υλικών, που δραστηριοποιούνται στο νομό, ο σύνδεσμος Βιομηχάνων , το εργατοϋπαλληλικό κέντρο, εκπρόσωποι φορέων και εργαζόμενοι (βλ. σχετικό ρεπορτάζ της 23/9) και κατ’ ουσίαν αφορούσε την εξεύρεση λύσης, στο μέγα αυτό θέμα της εξεύρεσης χώρων προμήθευσης αδρανών υλικών στο νομό.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων κ. Σκαρλάτου και του προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Ανδρικόπουλου σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνεδρίασης: Σκαρλάτος:«Ακούμε για επανίδρυση του κράτους….για νέες τεχνολογίες …για επίλυση του προβλήματος της ανεργίας…εμείς εδώ φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να μεταποιήσουμε πέτρες…Δεν ζητήσαμε ποτέ, πρόσθετη βοήθεια, πέρα από το γενικό νομοθετικό πλαίσιο. Κάνουμε τη δουλειά μας εξυπηρετώντας με πολύ υψηλό επίπεδο τις κατασκευές του νομού σε μια περίοδο της ζωής του, που έστηνε τις υποδομές του. Το ότι υπήρχαν πολύ αξιόπιστα οικοδομικά υλικά αυτό είναι μια κοινωνική προσφορά. Επενδύθηκαν πολλά χρήματα γι’ αυτό. Κι αν μας ζητηθεί να σταματήσουμε το κύκλο εργασιών, θα πρέπει συγχρόνως ένα πολιτικό όργανο να μου πει πως θα εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, τις προϋποθέσεις που έχουμε αναλάβει από την ένταξή μας για 10 χρόνια να κρατάμε το προσωπικό μας ή πως θα πληρώσουμε το προσωπικό μας».
Ένα πολύ σημαντικό θέμα επίσης έθιξε ο κ. Σκαρλάτος και αφορά τις επιχειρήσεις οδοποιίας που παρά την απαγόρευση αμμοληψιών από τον Κόσυνθο, με απόφαση της Περιφέρειας από τον Ιούνιο, συνεχίζουν μερικές απ’ αυτές να παίρνουν αδρανή απ’ αυτόν: «Παίρνουν υλικά για έργα οδοποιίας στο νομό. Εξακολουθούν με προσωρινή άδεια, η οποία δεν είναι ολοκληρωμένη, γιατί δεν είναι ενταγμένη σ’ ένα σχέδιο περιβαλλοντικό».
Ανδρικόπουλος: «Μόνο ο Δήμος Ξάνθης μας συμπαραστάθηκε»
Οι δηλώσεις του κ. Ανδρικόπουλου, έκαναν μεγάλη αίσθηση, ιδιαίτερα στο σημείο που αναφέρονται σε υπηρεσιακούς παράγοντες που κωλύουν την εξεύρεση λύσης στο θέμα των αδρανών:«Τα μέλη του Επιμελητηρίου είναι ενδιαφερόμενοι για αυτού του είδους τις δραστηριότητες στο νομό μας, όπως λατομεία και αμμοληψίες. Γι’ αυτό και σήμερα συμμετείχαν στη συνεδρίαση όλοι αυτοί που ασχολούνται γύρω από τη οικοδομή. Θέλαμε ένα ακουστούν όλες οι απόψεις, ώστε να αποκρυσταλλωθεί μια γνώμη και να παρέμβουμε στην πολιτική εξουσία. Διότι με τους υπηρεσιακούς παράγοντες έχουμε βαρεθεί να μιλάμε ….Ο μόνος ο οποίος μας συμπαραστάθηκε όλα αυτά τα χρόνια είναι ο Δήμος Ξάνθης».
Ο κ. Ανδρικόπουλος καταφέρθηκε εναντίον των «άλλων υπηρεσιών» και των «πολιτικών αρχόντων»: «…παρασύρονται από τις υπηρεσίες που έχουν. Εδώ υπάρχουν παράλογα πράγματα …δεν μπορεί ο διευθυντής να είναι 20 χρόνια ο ίδιος ή ένας προϊστάμενος 15 χρόνια ….Αυτά συμβαίνουν στο Νομό Ξάνθης και μας κάνουν γραφικούς…Αυτά τα άτομα δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά και ενδεχομένως δεν ενημερώνουν, όπως πρέπει να ενημερώσουν το Νομάρχη…», οι αιχμές του κ. Ανδρικόπουλου για τις Νομαρχιακές υπηρεσίες και τα πρόσωπα που τις στελεχώνουν που παρεμποδίζουν να ακουστεί η άποψη των άμεσα ενδιαφερομένων: «η κοινωνία δεν αποτελείται μόνο από τους υπαλλήλους …πρέπει τα θέματα να μπουν σε πιο σωστή βάση».
«Δυο τινά συμβαίνουν ή έχουν συμφέρον ή είναι αριβίστες…»
Αποκαλυπτικός ο κ. Ανδρικόπουλος δηλώνει ότι πολλοί έχουν συμφέροντα με άλλους νομούς… κοινώς τα «παίρνουν»; «Αυτά είναι εμπλεκόμενα…Μιλώ για τη δημόσια διοίκηση, χωρίς να κατονομάζω πρόσωπα…Δυο τινά συμβαίνουν ή έχουν συμφέρον ή είναι αριβίστες…Όταν κάποιος παίρνει 3 και 4 εκατομμύρια αδρανή από τον Κόσυνθο, με τόση ευκολία …το μυαλό μας πάει και κάπου αλλού…Τα πράγματα είναι απλά».
Αναφορικά με το ότι όλες οι κινήσεις από τους ενδιαφερόμενους, γίνονται στο «παρά πέντε»…. «Πιστεύαμε ότι δεν θα φτάναμε σ’ αυτό το σημείο. Να μας πουν ότι σταματάτε να παίρνετε υλικά. Νομίζαμε ότι πρώτα θα βρεθεί λύση και μετά θα παρθούν τα μέτρα. Εδώ συνέβη το αντίστροφο. Τώρα προσπαθούμε να βρούμε λύση».
Σημειώνεται ότι υπήρχε ταύτιση απόψεων στη συνεδρίαση, η οποία συνοψίζεται στην άμεση άρση του απαγορευμένου για ελεγχόμενες αμμοληψίες από τον Κόσυνθο και στην άμεση λειτουργία λατομικής ζώνης.
Οι απόψεις αυτές θα μεταφερθούν στους πολιτικούς παράγοντες, ώστε να επιληφθούν του θέματος.
Μαριάννα Ξανθοπούλου