Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Οδεύει προς αίσιον τέλος η υπόθεση κατασκευής του 3ου Λυκείου Ξάνθης

Οδεύει προς αίσιον τέλος η υπόθεση κατασκευής του 3ου Λυκείου Ξάνθης

0

Κόπηκαν τα δέντρα, γνωμοδότησε θετικά η ΕΠΑΕ για τις όψεις του κτιρίου

Δήμαρχος Ξάνθης: «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα για να μην χαθούν οι πόροι»

Υπόθεση 3ου Λυκείου Ξάνθης ή πως στο όνομα της «δημοκρατίας», που εξυπηρετεί μια μερίδα συμπολιτών μας, παρεμποδίζεται η μεταστέγαση σε νέο κτίριο του 3ου Λυκείου και η εύρυθμη λειτουργία του. Η υπόθεση του 3ου Λυκείου δεν είναι τωρινή, αλλά ανάγεται από τα χρόνια του αείμνηστου δημάρχου Φίλιππου Αμοιρίδη που παραχώρησε το συγκεκριμένο χώρο για να κτιστεί το σχολείο. Από τότε… «πέρασε τα σαράντα κύματα», εξαιτίας μιας μερίδας συμπολιτών μας που κάνοντας σημαία τα «ανεπτυγμένα οικολογικά τους αισθήματα», εξαιτίας μερικών δέντρων που ήταν στο οικόπεδο, θεωρώντας ότι θα υποβαθμιστεί από άποψη πρασίνου η περιοχή που έχουν τις βίλες τους πέτυχαν την κωλυσιεργία της κατασκευής του 3ου Λυκείου ….ενώ η πραγματική αιτία βρίσκεται …στην «όχληση» που θα υποστούν από τη λειτουργία ενός σχολείου!!

Προκειμένου δηλ. να μη «χαλάσουμε την ησυχία μας» και να έχουμε την «άπλα» μας, εμείς οι προνομιούχοι αστοί, ας στοιβάζονται 800 και πλέον παιδιά του 4ου, 6ου γυμνασίου και 3ου Λυκείου, σ’ ένα χώρο και ας λειτουργεί …με βάρδιες η εκπαίδευση και ας κινδυνεύει να διαλυθεί το λύκειο εξαιτίας αυτού!

Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς και απ’ τις δύο πλευρές η «αγωνιστική διάθεση» περισσεύει…

Απόδειξη τούτου ήταν …το μάζεμα υπογραφών από τον κ. Τσάκο, πρώην δάσκαλο(το οξύμωρον!), ως μέσο πίεσης, αλλά και οι κινητοποιήσεις από μέρους των γονέων και κηδεμόνων των καθηγητών και των μαθητών του Λυκείου.

Ο Δήμος και η Νομαρχία τάχτηκαν υπέρ της κατασκευής του σχολείου στο συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος παραχωρήθηκε από το Δήμο στον Οργανισμό Σχολικών κτιρίων. Αλλά η υπογραφή της έκδοσης της οικοδομικής άδειας από την πολεοδομία του Δήμου και της Νομαρχίας εκκρεμούσε επικίνδυνα, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα από το ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που χρηματοδοτεί την κατασκευή του κτιρίου (κατά το μεγαλύτερο μέρος από Ευρωπαϊκούς πόρους και κατά ένα μέρος από εθνικούς), αν δεν εκδοθεί οικοδομική άδεια μέχρι τέλος του χρόνου.

Ο Δήμος Ξάνθης, το Σαββατοκύριακο, προέβη σε κοπή των 293 δέντρων με απόφαση του Δημάρχου Ξάνθης κ. Στυλιανίδη και χθες συνεδρίασε η ΕΠΑΕ (Επιτροπή Αρχιτεκτονικού έλέγχου) για να γνωμοδοτήσει για την καταλληλότητα της μελέτης του κτιρίου από οικοδομικής πλευράς, απαραίτητη για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, που είναι το επόμενο βήμα, ενώ αθρόα ήταν η συμμετοχή των μαθητών και καθηγητών έξω από τη Νομαρχία την ώρα της συζήτησης…για συμπαράσταση…

Ο κ. Δήμαρχος μιλώντας στο «Ε» τόνισε: «Από τη στιγμή ολοκληρώθηκε σχεδόν ο φάκελος της πολεοδομικής μελέτης για την έκδοση της πολεοδομικής άδειας, έπρεπε να εκδοθεί άδεια κοπής των δέντρων. Αφού ο φάκελος διαβιβάστηκε στην ΕΠΑΕ εξεδόθη άδεια κοπής των δέντρων και εφαρμόστηκε. Άλλωστε εντολή προς τούτο υπήρχε και από απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα για να μην χαθούν οι πόροι. Μετά τη γνωμοδότηση της ΕΠΑΕ, , θα υπογραφεί η άδεια, ώστε να γίνει δημοπράτηση του έργου και βέβαια η κατασκευή και ολοκλήρωσή του».

Ο κ. Δήμαρχος ήταν κατηγορηματικά αρνητικός αναφορικά με το χρονοβόρο της υπόθεσης, ότι αυτό οφείλεται, στην αντίδραση μερικών συμπολιτών μας: «Τώρα ολοκληρώθηκε η μελέτη γι’ αυτό και η υπηρεσία τώρα έστειλε το σχετικό φάκελο στην ΕΠΑΕ γι’ αυτό και τώρα εκδόθηκε η άδεια κοπής των δέντρων».

Συζητήσαμε με μαθητές και καθηγητές που μας κατέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο στη λειτουργία του, «όπως η κοινωνική παιδαγωγική και οικονομική ανισότητα που δημιουργεί η απογευματινή βάρδια» και το πρόβλημα …που τράβηξε σε μάκρος… το εστιάζουν στην αντίδραση αυτής της μερίδας. Αν αυτή εξέλειπε ήταν ζήτημα 6 μηνών για να αρχίσουν οι διαδικασίες κατασκευής του. Όλοι εμμένουν στο αυτονόητο…. ότι υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα να κτιστεί το νέο Λύκειο. «Δεν είμαστε οικολογικά ανάλγητοι και θα δενδροφυτεύσουμε εμείς στο χώρο», τονίζουν, «για ιερό σκοπό κόπηκαν τα δέντρα…σχολείο θα κτιστεί ….γιατί αντιδρούν τόσο;», εύλογη η απορία τους, τη στιγμή μάλιστα που μερικοί απ’ αυτούς που αντιδρούν έκοψαν δέντρα για να κτίσουν στην περιοχή….

Το θέμα όμως παίρνει αίσιο τέλος με την θετική γνωμοδότηση της ΕΠΑΕ, που σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, γνωμοδότησε θετικά για τις όψεις του κτιρίου, στα πλαίσια της αρμοδιότητάς της και με τη βούληση της Δημοτικής αρχής να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για την κατασκευή και την περάτωσή του 3ου Λυκείου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λιγότερα ολοήμερα σχολεία φέτος

Συνολικά 3.964 Δημοτικά και 2.169 Νηπιαγωγεία, θα λειτουργήσουν ως ολοήμερα για το σχολικό…