Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2004 Στην Τυφλίδα 14 και 15 Σεπτέμβρη ο Τσαλίδης

Στην Τυφλίδα 14 και 15 Σεπτέμβρη ο Τσαλίδης

0

Εκπροσώπησε το κοινοβούλιο. Επαφές με ομογενείς και άλλους

Οι βουλευτές Φίλιππος Τσαλίδης από την Ξάνθη και Κωνσταντίνος Αγοραστός από την Λάρισα, εκπροσώπησαν τη Νέα Δημοκρατία στην Επιτροπή Οικονομικών, Εμπορικών, Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΟΣΕΠ, που συνεδρίασε στην Τιφλίδα στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου.

Στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου λοιπόν, συνεδρίασε στην Τιφλίδα, η υποεπιτροπή της διακοινοβουλευτικής συνέλευσης για την οικονομική συνεργασία των χωρών του Ευξείνου Πόντου, η αρμόδια για θέματα οικονομικά, για το περιβάλλον και την τεχνολογία.

Τέθηκαν διάφορα ζητήματα με κυριότερο αυτό της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και αγαθών ανάμεσα στα κράτη που μετέχουν σ’ αυτήν την κίνηση.

Σε δηλώσεις του στο «Ε» ο κ. Τσαλίδης τόνισε ότι λήφθηκαν διάφορες αποφάσεις οι οποίες θα εγκριθούν από την διακοινοβουλευτική συνέλευση η οποία θα γίνει στις 23 και 24 Νοεμβρίου στην Αττάλεια της Τουρκίας και στην συνέχεια θα επικοινωνήσουν οι Κυβερνήσεις των κρατών μελών που συμμετέχουν σ’ αυτήν την οικονομική συνεργασία των χωρών Ευξείνου Πόντου.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην Πρεσβεία της χώρας μας στην Γεωργία, ειδικότερα στον επιτετραμμένο κ. Τρανό ο οποίος μας υποδέχτηκε με αγάπη και μας ενημέρωσε για τα προβλήματα που έχει η Πρεσβεία».

Εκεί που στάθηκε ο Βουλευτής της Ξάνθης είναι οι προσπάθειες που κατέβαλαν από κοινού με τον κ. Αγοραστό, στην απελευθέρωση ενός πλοίου ελληνικών συμφερόντων το οποίο κρατείτο στην Γεωργία.

«Συζητήσαμε και με την πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Γεωργίας και με τον Αντιπρόεδρο και θέλω να πω ότι και εγώ αλλά και ο συνάδελφος, συμβάλλαμε και στην απελευθέρωση ενός πλοίου που κρατείται εδώ και μήνες, ενός πλοίου με ελληνική σημαία του Ομίλου Λεονάρδου, το οποίο κρατείτο εδώ και μήνες στην Γεωργία παρότι υπήρχαν οι σχετικές αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου για την απελευθέρωση του κάτω από ορισμένους όρους.

Απότι μας ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου το πλοίο σε λίγες ημέρες θα είναι ελεύθερο και θεωρώ ότι και αυτό ήταν κάτι σημαντικό».

Οι δύο Βουλευτές επισκέφθηκαν και την ελληνική Πρεσβεία όπου ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

«Από εκεί και πέρα υπάρχουν και κάποια προβλήματα λειτουργικά που έχει η Πρεσβεία μας σε σχέση με το Υπουργείο Εξωτερικών και στην Αθήνα θα το συζητήσουμε με την ηγεσία του Υπουργείου για να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε.

Μια πρεσβεία που πραγματικά είναι σε μέρη σημαντικά για τον ελληνισμό και η χώρα μας έχει ζωτικά συμφέροντα» τόνισε ο κ. Τσαλίδης.

Οι επαφές τους βέβαια, συνεχίστηκαν και με τον ελληνισμό της χώρας του Εύξεινου Πόντου.

Οι ομογενείς που ζούσαν στην Γεωργία και που τα τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκαν στην Βόρεια κυρίως Ελλάδα είναι πολλοί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, έτσι όπως μεταφέρθηκε στον κ. Τσαλίδη, είναι με τις εκεί περιουσίες τους.

«Συναντήσαμε και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ποντίων κ. Ιορδανίδη ο οποίος αυτές τις ημέρες θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Υπήρχαν πάρα πολλοί ομογενείς πόντιοι που ζουν στην Τσάλκα. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι έχουν έρθει στην Βόρεια Ελλάδα. Έχουν και αυτοί τα προβλήματά τους τουλάχιστο στις περιουσίες που έχουν αφήσει διότι κατεβαίνουν ορεσίβιοι οι οποίοι καταλαμβάνουν δια της βίας τα σπίτια τα οποία έχουν αφήσει.

Θα πρέπει να το συζητήσουμε και αυτό πάντα σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Γεωργίας».

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμμονες ιδέες

Η αρχική πρόταση προήλθε το 1998/99 από την τότε Υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Όλμπρά…