10ο Συνέδριο ΕΝΑΕ

0

Θεσμική θωράκιση, οικονομικά και Δ’ ΚΠΣ, στις διεκδικήσεις του Β’ Βαθμού. Κατακριτέα η πρόταση της ΚΕΔΚΕ περί κατάργησης…Κ. Τάτσης: «Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο ένας θεσμός να παίρνει θέσεις και να δημιουργεί προβλήματα για έναν άλλον, για θέματα μάλιστα που δεν τον αφορούν…»

Μια σειρά μέτρων και διεκδικήσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που έχουν να κάνουν με την θεσμική θωράκισή της, τα οικονομικά και το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, εξέδωσε με ψήφισμά της κατά την λήξη του 10ου Συνεδρίου της, η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας.

Όσον αφορά στην θεσμική θωράκιση του Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης, αποφασίστηκε η ενίσχυση του με στελέχη, πόρους και μέσα, η θεσμοθέτηση του «Ελληνικού Χάρτη Αυτοδιοίκησης», η ανασύνθεση των Περιφερειακών Συμβουλίων με την αναλογική συμμετοχή σ’ αυτά, όχι μόνο των Νομαρχιών αλλά και Νομαρχιακών Συμβούλων και με εκλεγμένο πρόεδρο ώστε να ασκεί όλες τις συντονιστικές, αναπτυξιακές και προγραμματικές αρμοδιότητες των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών οι οποίοι ως εκπρόσωποι του Κεντρικού Κράτους προΐστανται των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του.

Επίσης, αποφασίστηκε η ενίσχυση των υφιστάμενων Ενιαίων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με πόρους, μέσα και αρμοδιότητες που σήμερα ασκούνται από τα Υπουργεία και τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας καθώς και την εκλογή των Νομαρχιακών Αρχών σε διαφορετικό χρόνο από τις δημοτικές εκλογές.

Όσον αφορά στα οικονομικά, η ΕΝΑΕ ζητά άμεσα, την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), την ψήφιση και ισχύ του σχετικού νόμου για τον διαχωρισμό των προνοιακών επιδομάτων από 1-1-2005, την απόδοση των προστίμων που επιβάλλονται από τις Ν.Α., την θεσμοθέτηση τοπικών αυτοτελών πόρων (ΤΑΠ) και ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για την περίοδο 2005- 2009, την θεσμοθέτηση του προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του προγράμματος σχολικής στέγης και την εξόφληση των δαπανών για έργα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η κατάθεση του σχεδίου νόμου για τον διαχωρισμό των προνοιακών επιδομάτων από τους ΚΑΠ, ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης, αλλά δεν αντιμετωπίζει το σύνολο των αιτημάτων του.

Για το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ζητούν την θεσμοθετημένη συμμετοχή τους στον σχεδιασμό του Δ’ ΚΠΣ, την περιφερειακή διάστασή του με την αντιστροφή της σχέσης περιφερειακών και τομεακών προγραμμάτων των Υπουργείων ώστε οι τοπικές αρχές πρώτου και δεύτερου βαθμού να διαχειρίζονται τα 2/3 των πόρων και τα Υπουργεία το 1/3, την διάθεση σημαντικών πόρων του Δ’ ΚΠΣ για την ολοκλήρωση των υποδομών με αιχμή τις ορεινές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές όπου τα μεγάλα έργα δεν ενισχύουν την ανάπτυξή τους, την αύξηση των πόρων για την εδαφική συνεργασία καθώς και την υπαγωγή των νησιών και των μειονεκτικών ορεινών περιοχών στις εξόχως απομακρυσμένες της Ε.Ε., και την χρηματοδότηση όλων των μεγάλων έργων εθνικής κλίμακας από τα τομεακά των Υπουργείων και όχι από τα ΠΕΠ.

Στο ψήφισμα της ΕΝΑΕ γίνεται ειδική αναφορά στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, όπου επισημαίνεται πως η θέση της για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, βρίσκει τον Β’ βαθμό, απολύτως αντίθετο.

«…όχι μόνο γιατί είναι άστοχο αλλά και γιατί αντικειμενικά εξυπηρετεί όλους όσους ανησυχούν από την επιβεβλημένη συνεργασία των δύο βαθμών».

Ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας- Καβάλας- Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Τάτσης, τόνισε πως οι διεκδικήσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων είναι ομόφωνες, ενώ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός από την ημέρα της ίδρυσής του.

Για τον κ. Τάτση, οι αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν στην πρόταση της ΚΕΔΚΕ που ουσιαστικά κάνει λόγω για κατάργηση του β’ βαθμού αυτοδιοίκησης, ήταν και συναισθηματικές και ουσιαστικές.

Μάλιστα όπως είπε, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ «δεν τόλμησε να έρθει στο συνέδριο και καλά έκανε!».

Όπως ανέφερε, είναι απαράδεκτο και αδιανόητο ένας θεσμός να παίρνει θέσεις και να δημιουργεί προβλήματα για έναν άλλον για θέματα μάλιστα που δεν τον αφορούν.

Ενδεχόμενες φιλοδοξίες, μπορούν να κρατηθούν από την ίδια την ΚΕΔΚΕ.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι διατεθειμένη να συνεργάζεται με όλους τους βαθμούς όπως είναι και αυτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό όμως όπως επισήμανε, συνεπάγεται έναν καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στους προγραμματισμούς και από εκεί και μετά στόχος και των δύο θα πρέπει να είναι πάντα η εξυπηρέτηση και το συμφέρον του πολίτη.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2004
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λιγότερα ολοήμερα σχολεία φέτος

Συνολικά 3.964 Δημοτικά και 2.169 Νηπιαγωγεία, θα λειτουργήσουν ως ολοήμερα για το σχολικό…